Mielipide

Näkemys: Liigan häpeätahra TPS päästi koronan pelaajistoonsa – Toimitusjohtaja Santtu Jokinen 5 päivää sitten: "En ymmärrä Pelaajayhdistyksen pelkoa"

LIIGA / Kolumni

Liiga-seurojen koronaleikki on saanut pelätyn käänteen. Suosituksia ja ohjeistuksia valmiiksi taivutellut pienryhmäharjoittelu on tuottanut ensimmäiset sairastuneensa ja altistuneensa alle viikko sen jälkeen, kun muutamien seurojen harjoitukset nousivat julkisuuteen. Tartunnasta uutisoi ensimmäisenä Elmo-lehti.

TPS:n sairastunut on A-juniori, altistuneet edustuksen pelaajia. Päälle koko joukkue on treenannut altistuneiden kanssa samassa tilassa maanantaina. Oliko todellakin pakko?

Vastuudellisuudesta julkisuudessa paukuttanut toimitusjohtaja Santtu Jokinen ja seuran junioriorganisaation valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi: ei näytä kannaltanne lainkaan hyvältä.

Siinä missä osa seuroista on linjannut itsensä ulos pienryhmätoiminnasta kokonaan, ovat muutamat seurat kikkailleet pelaajansa pienryhmätoimintaan organisoidusti.

Julkisissa lausunnoissaan pisimmälle meni nimenomaan TPS:n toimitusjohtaja Jokinen, alle viikko sitten:

"En ymmärrä pelaajayhdistyksen pelkoa. Meidän huolemme pelaajien terveydestä on varmaan isompi kuin pelaajayhdistyksellä"'

TPS oikein esitteli harjoitteluaan sosiaalisen median välityksellä. Pienryhmätoiminta aloitettiin, vaikka Pelaajayhdistys peräänkuulutti sen välttämistä. Samaa on suosittanut, vaatinut, penännyt ja toivonut maamme hallituskin: tarpeettomien ihmiskontaktien välttämistä.

Mitä tekee itsekäs jääkiekkoseura? Alkaa kikkailla. Keksii keinoja tehdä asiat omalla tavallaan, ja lopulta sulloo parikymmentä pelaajaa ja valmennuksen samalle kuntosalille treenaamaan. Järkyttävää.

Tämä, jos joku, on sitä lätkäjätkien perinteistä äärimmäistä ylimielisyyttä ja itsekkyyttä.

– Emme missään tapauksessa halua vaarantaa pelaajiemme terveyttä. Se olisi typerää. En ymmärrä pelaajayhdistyksen pelkoa. Meidän huolemme pelaajien terveydestä on varmaan isompi kuin pelaajayhdistyksellä. He ovat meidän arvokkaita työntekijöitämme, ja haluamme pitää heistä huolta. (Jokinen MTV:n haastattelussa 15.4.)

Äärimmäistä typeryyttä.

Ammattijääkiekkoilijan päätehtävä ammatissaan on työskennellä työnantajiensa järjestämissä viihdetapahtumissa. Jotta työnantaja keräisi tapahtumista mahdollisimman paksut seteliniput, velvoittaa työnantaja työntekijänsä pyrkimään järjestämiensä harjoitusten avulla erinomaisuuteen päätehtävässään. Tavoitteena on olla mahdollisimman hyviä suhteessa kilpaileviin yrityksiin.

Tämä sai ainakin turkulaiset sokaistumaan muustakin kuin omistajiensa miljoonista. Rumimmalta näyttää TPS:n toimitusjohtajan viesti. Minkä seuran viestejä tarkastelemme seuraavaksi, vai saako tämä muutkin seurat lopettamaan typeryytensä eli pienryhmillä kikkailun?

Onko se harjoitteleminen nyt sitten mahdollista laisinkaan? Saivarrelkaa maan tappiin siitä, että juuri tämä punttisali on jotenkin korvaamaton paikka treenaamiselle, ja kyllä nyt täytyy tätä kuntosalin kuntopyörää polkea. Että emme me mitenkään keksi vaihtoehtoista tapaa treenata, joten pannaan 20 pelaajaa samoihin tiloihin testeihin.

Päätehtävää, eli työnantajan järjestämissä yleisötapahtumissa esiintymistä, ei voi tuossa ammatissa tehdä etänä, harjoittelun voi.

Koko harjoituskauden hoitaminen etänä koronakriisin puitteissa tarkoittaa suurella todennäköisyydellä tavanomaista heikompikuntoisia urheilijoita ja epäyhtenäisempää viisikkopelaamista, mutta tämä on osuus, jota itsekäs, opportunistinen ja piittaamaton urheiluväki ei kykene sisäistämään: sama ongelma koskee montaa muutakin alaa. Tuottavuus ja työjälki kärsivät. Sellaista tämä poikkeustila on.

Urheilu ei ole siitäkään huolimatta uhri. Ihmiset ovat.

Kun jääkiekko joskus, ehkä ensi talvena, taas alkaa, eivät fanit ole mittaamassa pelaajien leposykettä. Heille riittänee, että kiekko liikkuu, yhteisön ihmiset ovat terveitä, eikä seuroissa työskentele pandemian leviämistä edesauttavia idiootteja.

TPS on Liigan häpeäpilkku. Pelkästään kahden avokätisen miljonäärin turvin yhä olemassaoleva toimitusjohtajansa näköinen niljake.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös