Mielipide

Näkemys: Liigahallien esteettömyys ei aina täyty

LIIGA / Kolumni
Julkisuudessa ei ole juurikaan keskusteltu Liiga-hallien pyörätuolipaikkojen laadusta. Pääosin liigahalleissa esteettömyysvaatimukset täyttyvät, mutta poikkeuksiakin on. Suurimmat ongelmat ovat Oulussa.

Olen käynyt yhdeksässä liigahallissa. Suurimmaksi osaksi kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Jääkiekkofanaatikkona nautin pelin tuomasta tunteesta. Sitä pääsen nauttimaan parhaiten Jyväskylän ja Porin jäähallien pyörätuolipaikoilla. Näiden hallien paikat sijaitsevat jääntasossa laidan vieressä. Taklaustilanteet ja ilmeet pelaajien kasvoilla korostuvat näillä paikoilla. Sytyn näissä halleissa otteluun huomattavasti enemmän.

Hämeenlinnassa on myös ongelmakohtia. Hämeenlinnassa pyörätuolipaikoilta ei näe mediakuutiota lainkaan. Rinkelinmäen hallissa myös kioskeille ja uloskäynneille on pitkät etäisyydet, mikä hankaloittaa liikkumista ahtailla käytävillä, kun hallissa on normaalia enemmän yleisöä.

Muiden kokemusten mukaan Oulussa saattaja ei saa olla avustettavan luona ja siten antaa turvaa ja apua.

Suurin murheenkryyni on Oulun Raksila, jonne en ole koskaan mennyt. Muiden kokemusten mukaan Oulussa saattaja ei saa olla avustettavan luona ja siten antaa turvaa ja apua. Kuulemani mukaan hallin saattajapaikat eivät täytä kriteerejä, joiden mukaan ottelusta saatava nautinto olisi pyörätuoliasiakkaille samanlainen kuin henkilölle, joka on ottelussa katsojana itsenäisesti.

Ikääntyvissä liigahalleissa onkin ollut haastavaa vastata estettömyyskysymyksiin. Esimerkiksi Hakametsän klubi- ja aitiotiloihin on hankala mennä, sillä hallissa ei ole hissejä näihin ala- ja yläkerrosten katsojatiloihin.

Liigahallien ulkopuolelta onkin kehuttava vuonna 1997 valmistuneen Hartwall Arenan pyörätuolipaikkoja. Hartwall Arenan kaltaisia pyörätuolipaikkoja pitäisikin olla jokaisella paikkakunnalla, sillä sieltä yhdellä silmäyksellä näkee ottelun. Hartwall Arena näyttää toivottavasti esimerkillään suuntaa myös tuleville hallihankkeille.

Kun jatkossa suunnitellaan uusia hienoja areenoita ympäri Suomea, pitää ensin suunnitella esteettömyys, ennen kuin vaikkapa pukukoppien värimaailma on päätetty. Silloin estettömyysongelmatkin jäävät historiaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös