Mielipide

Näkemys: Liiga-väen tulisi olla pelkästään kiitollinen siitä häkellyttävästä tilanteesta, että maan eniten tienaavat ovat kiinteästi mukana jääkiekossa

LIIGA / Kolumni
Vuoden 2018 eniten tienanneet henkilöt Suomessa olivat jälleen Supercell-johtajat Ilkka Paananen sekä Mikko Kodisoja. Miljonäärikaksikko kuuluu TPS:n pääomistajiin ja tämä on suuri voitto koko suomalaiselle urheilulle.

Se, että Suomen kaksi eniten tienaavaa ihmistä ovat kiinteästi mukana Liigassa, on jääkiekon ja peräti koko suomalaisen urheilun kannalta valtavan hieno asia. TPS:n sysisurkean syksyn aikana paljon parjatut pääomistajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ansaitsevat kunniaa.

Se johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta, että raha mahdollistaa koko ammattilaisurheilun. Sitä parempi ammattilaisurheilulle, mitä enemmän siinä pyörii rahaa. Ja rahaa Paanasella ja Kodisojalla on, eivätkä he ole epäröineet käyttää sitä.

TPS:stä on puhuttu kuluvalla Liiga-kaudella todella paljon. Otsikot ovat olleet lähes poikkeuksetta negatiivisia. Yksi valtakunnan suurimmista urheiluseuroista on kiistatta toiminnallaan ansainnut otsikot, koska toiminta on ollut suorastaan ällistyttävän sekaisin.

Paananen ja Kodisoja tienasivat vuonna 2018 yhteensä reilut 200 miljoonaa euroa. Kaksikko on nostanut perustamansa peliyhtiö Supercellin suureen maailman maineeseen ja he ovat tienestinsä ansainneet. Hurjista tuloistaan huolimatta kaksikko on pysynyt Suomessa ja maksavat veronsa kiltisti kotimaahansa. Paananen ja Kodisoja maksoivat veroja vuonna 2018 enemmän kuin Suomen kolmanneksi eniten tienannut Heikki Kyöstilä tienasi. Kaksikko voisi aivan hyvin asua esimerkiksi Monacossa ja välttää verot kokonaan.

Verojen lisäksi kaksikko tuo vapaaehtoisesti muuta hyvää eri osa-alueille. Urheilu kuuluu isona osana tähän ja erityisen osansa saa jääkiekko. HC TPS Oy:n olemassaolo on täysin riippuvainen Supercell-miljonäärien rahoista. Viimeisimpien neljän vuoden aikana TPS on tehnyt tappiota yhteensä liki kuusi miljoonaa euroa. Tappiot on kuitattu pääomistajien lompakosta.

Kuusi miljoonaa kuulostaa pieneltä summalta, jos vuositulot ovat 200 miljoonaa euroa. Mutta Paananen ja Kodisoja ovat tienanneet rahansa omalla työllään ja antavat siitä valtavasti yhteiseen hyvään – sitä urheilukin on. Mitään pakkoa Paanasella tai Kodisojalla ei moiseen olisi. Varsinkin, kun kaksikko saa tätänykyä pääasiassa negatiivista huomiota seuran omistajuudestaan.

Paananen sekä Kodisoja ovat pysyneet suurelle yleisölle tuntemattomina ja kaksikko on karttanut julkisuutta. Kuitenkin urheilun kautta he ovat pysyneet tapetilla. Varsinkin tällä kaudella, kun heidän omistamallaan seuralla on ollut suuri kriisi käynnissä. Mitä tekivät Paananen ja Kodisoja? Astuivat rohkeasti esiin ja pitivät avoimen keskustelutapahtuman TPS:n kannattajien kanssa. Keskusteluista tihkuneiden tietojen mukaan kaksikko myönsi tietämättömyytensä lajiasioista sekä kertoivat hankaluuksista löytää oikeat osaajat pyörittämään operatiivista toimintaa. Päivittäiseen tekemiseen kaksikolla ei riitä ymmärrettävästi aikaa, koska pyöritettävänä on maailmanlaajuinen miljardiluokan peliyhtiö. Heidän on luotettava lähipiiriinsä.

Kaksikko, jolla riittää kiireitä muutenkin kantaa vastuuta ja pitää pystyssä Suomen mittakaavassa suuren jääkiekkoseuran. Paanasen ja Kodisojan ei olisi mikään pakko olla mukana, mutta onneksi he ovat. Heidän rahoillaan tarjoillaan suurta viihdettä. Kiitos siitä, Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös