Mielipide

Näkemys: Liiga-seurat ottavat nyt turhaa riskiä koronan levittämisestä – Urheiluväen tulisi hyväksyä, että urheilunkin laatu kärsii poikkeustilasta

LIIGA / Kolumni

Noin kuukausi sitten Liiga pani esimerkillisesti pillit pussiin ennen runkosarjan päätöskierrosta. Terveys oli tärkeämpää kuin yksi ottelukierros lisää Liigaa. Päätös keskeyttää kausi oli ihailtava ja pelasti hyvin todennäköisesti ihmishenkiä.

Tuon päätöksen kantavana voimana oli pelaajien laaja samanmielisyys asiasta. Tyhjien katsomoiden ottelutapahtumat olisivat olisivat tuottaneet seuroille lähinnä kuluja, mutta toisaalta Liigalla oli toisessa vaakakupissa mediakumppani Telian maksama korvaus. Telia luonnollisesti olisi mieluusti televisioinut otteluja tavanomaiseen tapaan. Pelaajien voimakas kannanotto varmasti työnsi päätöstä keskeyttää sesonki.

Nyt lehti on kääntynyt. Urheilemisesta onkin tulossa terveyttä ja yhteiskuntaa tärkeämpää. Valmentajat, pelaajat ja seurat ovat paikoittain säätämässä pienryhmäharjoittelua valtiojohdon lausumien kokoontumissuositusten vastaisesti.

Mopo keulii julkisten tietojen mukaan ainakin Länsi-Suomessa, jossa Lukko, Ässät ja TPS ovat jokainen järjestäneet yhteistä pienryhmätoimintaa pelaajilleen. Samaa suunnittelee myös Ilves. Muualta samanlaisia tietoja ei ole ainakaan vielä tihkunut, mikä toivottavasti johtuu muustakin kuin lomautettujen pelaajien karkaamisesta tahoilleen.

Pienryhmätoimintaa on pyritty esittelemään käsidesipullojen, etäisyyksien ja pelaajien oman tahdon kautta. Että kyllä me osataan varoa. Perusteluissa on lisäksi asetettu pelaajien oma tahto Pelaajayhdistystä vastaan, ikäänkuin siirtämällä vastuu seuroilta pelaajille. Että ei tässä seura tee typeryyksiä ja yhdistystä vastaan, kun pelaajat itse näin päättävät itsenäisinä tehdä. 

Syyksi täytyy riittää se, että toiminta on terveydenhuollon ohjeistusta vastaan. Miksi tämä ei riitä?

Ensinnäkin, tämä samassa tilassa pyöriminen nyt on näin maalaisjärjelläkin aavistuksen kornia kikkailua sillä, että ei muka tehdä pienryhmätoimintaa. Kyllä te teette. Se on väärin. Olkoonkin, että riskit voivat olla suuremmat vaikka kauppareissulla, te silti nostatte sairastumisriskiä pisarana ja ilmassa leviävien virusten kautta.

Toisekseen, pidän arveluttavana sitä, että Liiga ei ole saanut asiassa suutaan auki. Jos ette usko Pelaajayhdistystä, niin sarjan pitäisi olla hereillä koko yhteisönsä maineen puolesta.

Perimmäinen viisaus piilee kuitenkin siinä, että minun perusteluillani ja mielipiteelläni ei ole väliä. Eikä Pelaajayhdistyksenkään. Sekään ei viisaillakaan viesteillä ole päällimmäinen auktoriteetti, jonka perusteluiden pitää olla riittäviä ja kannanottojen tarpeeksi selkeitä. Eikä olisi kyllä Liigan keskustoimistonkaan.

Syyksi täytyy riittää se, että toiminta on terveydenhuollon ohjeistusta vastaan. Miten ihmeessä tämä ei riitä?

Selkeiden linjausten keskellä asiantuntijaa leikkivät nyt seurat ja pelaajat, jotka sähläävät ryhtymällä pienryhmätoimintaan. Vääntävät ohjeistusta vastaan. Niin ne mökkiläisetkin ovat omasta mielestään niin huolellisia eivätkä ketään tapaa reissuillaan. Jokainen löytää selityksiä, miksi juuri minä voin olla itsekäs.

Kun ne viralliset linjaukset ja kiellot ovat oikealta asiantuntijalta, on meidän tehtävämme − erityisesti esikuvallisuuden kautta huippujääkiekkoilijoiden − toimia, kuten meitä viisaammat määräävät. Ei leikkiä asiantuntijaa ja sooloilla.

Päinvastaisiakin esimerkkejä on − positiivisessa mielessä. Kärpät kertoi jättävänsä pienryhmätoiminnan väliin ja käänsi sen viestinnässään jopa vahvuudeksi. Myös HPK:n tuore päävalmentaja linjasi julkisesti, että heidän tarkoituksensa ei ole järjestää pienryhmätoimintaa ja yhteisiä harjoituksia ennen elokuuta.

On vaikea uskoa, ettei noista joukkueista yksikään pelaaja tänä aikana näkisi joukkuetovereitaan, mutta niissä seura ei yllytä terveydenhuoltoa vastaan. Nyt pysähdytään, niellään tappio ja mennään ilman pienryhmäharjoittelua eteenpäin. Mukaudutaan, kuten erittäin moni muukin tässä vallitsevassa poikkeustilassa.

Asiaa pitäisi pystyä käsittelemään tältä laajemmalta pohjalta myös urheilemista ajatellen. Hyväksyä se, että tulevalla kaudella seurat ottavat siivun verran fyysistä ja pelillistä takamatkaa. Ensi kauteen ei valmistauduta kesän aikana kuten yleensä. Pulinat pois.

Tässä mitataan seurojen, valmentajien ja pelaajien todellista selkärankaa. Henkisesti suurimmat ja vastuullisimmat hyväksyvät nyt tietyn takamatkan. Tässä koetetaan nyt kansakuntana nitistää pandemiaa. Pienryhmäharjoittelu puoli vuotta ennen mahdollista kauden aloitusta on ison yhteisen tavoitteen näkökulmasta vain turhaa.

Jännä yksityiskohta on myös se, että juuri Ässät ja Lukko ovat taloutensa puolelta olleet ensimmäisinä liikkeellä. Siellä tosiasiat on tunnustettu ja menty eteenpäin, joten vain ihmetellä saattaa, miksei pienryhmäharjoittelun kanssa toimita samalla tavalla.

Liiga lähti koronamatkalle esimerkillisesti. Älkää pilatko momentumianne muutaman testituloksen ja yhteisharjoituksen takia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös