Mielipide

Näkemys: Liiga-seuran juhlakaudella ei yleensä ole sellaisenaan mitään väliä – Seuran on luotava merkitys

LIIGA / Kolumni
Tänä vuonna pitkiä perinteitään juhlistavat Liigassa HPK sekä KalPa. Mitä sitten?

KalPa ja viime vuoden Suomen mestari HPK täyttävät tänä vuonna kunnioitettavat 90 vuotta. Lukema on hieno ja kertoo pitkistä perinteistä. Seurat markkinoivatkin tulevaa kautta juhlakautena. Mutta onko sillä lukemalla itsessään väliä? Merkitseekö se tavalliselle kannattajalle mitään? Tekeekö se kaudesta tavanomaista erityisemmän?

Pelkkä juhlavuoden tiedostaminen tuskin tuo lisää väkeä katsomoon. Se, että logoon on tehty muutoksia yhden kauden osalta tai sosiaaliseen mediaan julkaistaan nostalgisia videoita menneiltä vuosilta ei vielä tarkoita, että kyseisen kauden yleisömäärä nousee muihin kausiin verrattuna. Eikä sellainen toki kielikään aidosti juhlakaudesta. Juhla täytyy rakentaa ja kauden merkitys luoda. Se vaatii kampanjaa ja panostamista. Logon modifioiminen ja jokunen someräpsy eivät ole kampanja.

Esimerkiksi ottelutapahtumiin ja fanituotteisiin tulisi keksiä jotain todella spesiaalia, jotta seurat hyötyisivät taloudellisesti juhlavuodestaan.

Muutaman ottelun perusteella on tietysti vielä turhaa vetää suuria johtopäätöksiä, mutta toistaiseksi KalPa ja HPK ovat saaneet alkukaudesta halleihinsa yleisöä yli koko viime kauden keskiarvonsa. Toisaalta KalPan kauden avauksessa Kuopiossa oli vain 3139 ihmistä ja HPK:n sarja-avaus Kärppiä vastaan viirin nostatuksineen toi väkeä katsomoon 4462:n ihmisen verran. Hallin kapasiteetti on 5360. 

Juhlavuosi antaa seuralle mahdollisuuden tehdä kaudesta erityisen, jollakin tavalla merkityksellisemmän, mutta sen hyödyntäminen on todella haastavaa. Sosiaalisessa mediassa on helppo mainostaa, että tuleva kausi on juhlavuosi. Mutta miten se hyödynnetään konkreettisesti? Juhlakauden takia ei aina rakenneta edellistä vuotta kovempaa joukkuetta, eikä juhlakausi tee pelaajista parempia. Etenkään joukkueen mahdollisen menestyksen varaan juhlakautta ei siis kannata viritellä.

On mielenkiintoista nähdä, onnistuvatko KalPa ja HPK tekemään tästä kaudesta kannattajilleen normaalia hienomman. Oikein poikkeuksellisen haastavaa se tietysti on HPK:lle, jonka pelaajat järjestivät seuralle jo viime kaudesta juhlakauden yllätysmestaruudellaan.

Mikäli joukkueen peli ei kulje ja sijoitus löytyy häntäpäästä, siinä tuskin pitkät perinteet ja juhlavuosi auttavat. Sen sijaan mikäli joukkue menestyy, juhlavuodella on helppoa ratsastaa. Mutta eihän toive joukkueen menestymisestä poikkea mitenkään mistä tahansa kaudesta missä tahansa seurassa.

Ilman konkreettisia tekoja muuallakin kuin somessa juhlakausi on kausi siinä missä muutkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös