Mielipide

Näkemys: Liiga pelasti kovalla päätöksellään todennäköisesti ihmishenkiä – Jääkiekko ansaitsee Suomessa ison kiitoksen koronantorjunnasta

LIIGA / Kolumni
Koronan vaarallisuus otettiin tosissaan Liigan päätöskierroksilla. Toimenpide ansaitsee kehut vielä jälkikäteenkin, sillä useat samanaikaisista urheilutapahtumista ja jatkuneesta kaudesta levinneet virusaallot alleviivaavat päätöksen viisautta.

Liigan ratkaisu viimeisten ottelukierrostensa pelaamisesta tyhjille katsomoille oli eräs sen parhaista päätöksistä koko sarjan historiassa. Nyt muutama viikko myöhemmin sitä voidaan jopa sanoa parhaaksi, jos mitataan päätöksen merkittävyyttä suomalaisten terveydellä ja turvallisuudella. Juurikaan pätevämpiä mittareita on vaikeaa keksiä.

Päätös pohjautui Suomen hallituksen senhetkiseen suositukseen yli 500 henkilön yleisötapahtumien järjestämisen lopettamisesta. Vielä siinä vaiheessa ilman yleisöä pelaamiseen ei kuitenkaan ollut virallista pakkoa. Nyttemmin ajatellen hallitus taisi aloittaa joukkotapahtumien rajoittamisen viimeisellä hetkellä koronapandemian välittömän leviämisen estämiseksi. 

On nostettava hattua Liigan johtajille ja seuroille. Päätös jättää katsojat ulkopuolelle oli ryhdikäs ja sillä saattoi olla peräti keskeinen rooli pandemian selkeästi nykyistä laajemman leviämisen välttämisessä Suomessa. Ilman katsojia pelaaminen jäi lopulta yhteen ottelukierrokseen, sillä koko kausi keskeytettiin ennen runkosarjan viimeistä iltaa. Kiitos Liiga, kiitos seurat.

Tässä toimitte kuten kaltaistenne esikuvien ja Suomen suosituimman urheilulajin pitääkin.

Päätöstä edesauttoivat myös pelaajat ja Pelaajayhdistys omilla äänenpainoillaan. Vieläkin fiksumpaa, ja tämäkin jälkikäteen ajateltuna entistä arvokkaampaa. Kiitos teille kaikille.

Miksi päätös oli niin merkittävä? Maailmalla koetut esimerkit urheilutapahtumissa valtavan laajalle levinneistä virusaalloista perustelevat syyt. Miesten jalkapallon Mestarien liigan Atalanta–Valencia-ottelu edisti viruksen leviämistä paitsi Pohjois-Italiassa myös Espanjassa. Vierasjoukkue Valencian pelaajista ja taustajoukoista 35 prosenttia sai koronatartunnan. Valioliiga, joka pyrki vielä tuolloin jatkamaan pelejään, onnistui muun muassa levittämään kahdeksaan pelaajaan koronavirusoireita. Yhdysvalloissa on syytä epäillä NBA-ottelun Brooklyn Nets–Los Angeles Lakersin olleen viruslinko.

Oma lukunsa ovat lukuisat muut yleisötapahtumat ja juhlat. Onpa virus levinnyt myös uskonnollisissa tapahtumissa, joissa sitä on yritetty rukoilla pois – ja lopulta päädytty levittämään sitä kohtalokkaasti.

Pandemia on levinnyt ja tilanne vakavoitunut äärimmäisen nopeasti. Jälkiviisaus tempautuu populistien suuhun jatkossa sitä voimakkaammin, mitä vakavammaksi tilanne muuttuu.

Liigassa ja suomalaisessa jääkiekossa – sekä muussakin urheilussa – toimittiin koronan kanssa esimerkillisesti. Ryhdikkyydessä oli edelläkävijyyttä, kun vertaa vaikkapa KHL:n mafiameininkiin tai NHL:n ahneuteen.

Liiga toimi oikein. Voi hyvällä syyllä arvella, että se pelasti ihmishenkiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös