Mielipide

Näkemys: Liiga asetti vertailukohdan päähän kohdistuneille taklauksille – tiukan linjan on syytä säilyä läpi kauden

LIIGA / Kolumni
Ville Varakkaan pelikielto asetti päähän kohdistuneille taklauksille standardin, josta Liigan kurinpidon ei olisi syytä lipsua koko kauden aikana.

Liigan tänään määräämä kuuden ottelun pelikielto HIFK-puolustaja Ville Varakkaalle on ryhdikäs tuomio, jollainen pitikin tuomita keskiviikon JYP-ottelun puhuttaneesta taklauksesta Anton Stråkaan.

Kyseisestä tilanteesta löytyy runsaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta silti kukaan ei voi pitää tilannetta yksinään Stråkan vahinkona. Tilanne ei tullut niin nopeana yllätyksenä Varakkalle, etteikö hänellä olisi ollut aikaa reagoida toisinkin.

Varakas ajoi tyylilleen uskollisena avojään taklauksen loppuun asti tiedostaen, että vastustajalle voi käydä pahasti, vaikka suoraa pääkontaktia ei syntyisikään. Varakas kuitenkin hakee voimaa taklaukseensa ylävartalollaan, jolloin taklausliike on selvästi ylöspäin kohti vastustajan päätä.

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat jo reilun vuosikymmenen ajan olleet jääkiekon musta piste. Koska aivovammoilla voi pahimmassa tapauksessa olla hyvin tuhoisat vaikutukset ihmisen koko loppuelämälle, näihin tilanteisiin tulee puuttua ankarasti.

Liiga kertoi kurinpitopäätöksessään, että taklaus itsessään oli neljän ottelun pelikiellon arvoinen, loput kaksi ottelua tulivat Varakkaan aiemmasta kurinpitohistoriasta. Tällä tuomiolla Liiga asetti tälle kaudelle standardin, jonka mukaan tulevistakin päähän kohdistuneista taklauksista tulisi määrätä pelikieltoa vähintään neljä ottelua.

Nyt kysymys kuuluukin, että pysyykö Liiga linjassaan vai palataanko seuraavissa tapauksissa jälleen 1-2 ottelun tuomioihin? Linjattomuus on vaivannut sarjan kurinpitoa iät ja ajat, mutta nyt olisi paikka antaa selvää viestiä pelaajien suuntaan tällaisten tapausten seuraamuksista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös