Mielipide

Näkemys: Lajilegenda Hayley Wickenheiser on kiekkoyhteisön esimerkillinen keulakuva koronaviruksen vastaisessa taistelussa

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Hayley Wickenheiser oli tärkeimpiä vaikuttajia siihen, että Tokion kesäolympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin. Tämän lisäksi kiekkolegenda tekee todella tärkeää työtä sairaanhoidon parissa raastavina aikoina.

Siinä missä varsinkin kirkkaimmat NHL-tähdet ovat lähinnä keskittyneet jakamaan somepäivityksiä kotikaranteeneistaan koronaviruksen aiheuttaman pelitauon aikana, näkyvimmän roolin kiekkoihmisistä koronan vastaisessa taistelussa on ottanut lajin kaikkien aikojen paras naispelaaja Hayley Wickenheiser.

Nelinkertainen olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari on vuonna 2017 päättyneen peliuransa jälkeen opiskellut lääketiedettä Calgaryn yliopistossa. Lääkäriopiskelijat, kuten myös Wickenheiser määrättiin kuitenkin taannoin Kanadassa erilaisiin tehtäviin sairaaloihin, kun koronavirustapausten määrä lähti jyrkkään kasvuun.

Wickenheiserin tehtävänä on ollut pääasiassa tartuntaketjujen jäljittäminen sekä hoitohenkilökunnan avustaminen. Wickenheiser onkin tuonut kokemuksiaan terveydenhuollon ytimestä vahvasti esiin sosiaalisessa mediassa, jossa hän on myös painottanut voimakkaasti suojavälineiden saatavuuden tärkeyttä.

Wickenheiser on tällä hetkellä jääkiekkomaailman ehdoton ykköshahmo vallitsevassa maailmantilanteessa, joka herkeämättä antaa niin oman panoksensa sairaalassa kuin puhuu näkyvästi tilanteen vakavuudesta. Edes tämänsuuntaista ei juuri ole nähty sohvalla makaavilta NHL-supertähdiltä.

Wickenheiserin kannanotot ja teot korostuvat etenkin Kanadassa, jossa tunnetuilla jääkiekkoihmisillä on hyvin suuri vaikutusvalta kansalaisiin. Wickenheiser onkin ollut tiiviissä yhteydessä Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhun edistääkseen tiedonvälitystä ihmisten fyysisen etäisyyden tärkeydestä.

Vuodesta 2014 kansainvälisen olympiakomiten urheilijakomissiossa vaikuttanut Wickenheiser on ollut myös yksi koko urheilumaailman aktiivisimpia toimijoita koronakriisin keskellä, sillä hän vaati ensimmäisten joukossa Tokion olympialaisten ajankohtaa lykättäväksi.

Viisi päivää Wickenheiserin julkisen vaatimuksen jälkeen Kanada ilmoitti ensimmäisenä maana, ettei se aio lähettää urheilijoita Tokioon, jos kisoja ei siirretä. Lopulta kansainvälinen olympiakomitea teki päätöksen kisojen siirtämisestä ensi vuoteen maaliskuun 23. päivä.

On todella hieno asia, että jääkiekkomaailmalla on tällä hetkellä Wickenheiserin kaltainen esikuva. Näkyvämpiä tekoja kaipaisi muiltakin lajin ykkösnimiltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle