Mielipide

Näkemys: Kutšerov on selviämässä likaisesta tempustaan kuivin jaloin – Tähtipelaajien kurinpidollinen erityiskohtelu ei ole häviämässä minnekään

NHL / Kolumni
Nikita Kutšerovin myöhästynyt lonkkataklaus, joka johti Sabres-pelaajan loukkaantumiseen, ei ole poikinut kurinpitotoimia. Tämä ei yllätä, sillä NHL-markkinoinnin valovoimaisimmat yksilöt nauttivat kurinpidollista erikoiskohtelua.

Ei ole mikään salaisuus, että NHL:ssä eri tähtikategorioiden pelaajat pelaavat omilla säännöillään. Kurinpitoelimen toimissa havaittavan kastijaon seurauksena uskottavat tuomiot lankeavat vain pienemmän huomioarvon pelaajien osaksi, kun taas supertähtiluokan pelurit ovat suorastaan immuuneja kurinpitotoimille ja pelikielloille.

Viimeisin väläys tästä nähtiin Tukholman perjantai-illassa, kun Nikita Kutšerov tempaisi täysin turhan lonkkataklauksen Buffalo Sabresin Vladimir Sobotkaan. Sobotka loukkasi tilanteessa itseään, ja hänen paluustaan kaukaloihin osataan Sabres-valmentaja Ralph Kruegerin mukaan kertoa lisää maanantaina. Sobotkan Global Series on joka tapauksessa nyt pelattu.

Sille, miksi Kutšerov vei pahasti myöhästyneen niittinsä loppuun asti, ei ole mitään pelin palvelemiseen liittyviä perusteita. Sobotkan luovuttua kiekosta aikaa väistöliikkeeseen oli vielä kosolti, mistä huolimatta Kutšerov venytti takamuksensa Sobotkan tielle ikävin seurauksin.

Supertähtien hyllyttämiseen suhtaudutaan hyvin varauksellisesti, vaikka aihetta pitkiinkin pelikieltoihin olisi

Myöhästynyt lonkkataklaus matalassa asennossa kiekottomaan pelaajaan: puhdasta piittaamattomuutta vastustajan terveydestä. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Kutšerovin harkintakyky pettää, sillä tuoreessa muistissa on, kuinka hän liiskasi jäässä polvillaan olleen Markus Nutivaaran vastuuttomasti laitaan viime kevään pudotuspeleissä.

Tuosta tempustaan Kutšeroville toki langetettiin pelikieltoa – peräti yhden ottelun verran. Sobotkan telominen puolestaan meni ohi ottelun tuomaristolta, eikä kurinpitoelinkään ole tähän mennessä ilmoittanut kuulevansa Kutšerovia tempauksensa johdosta.

Ei voi olla miettimättä, mitä olisi tapahtunut, jos osat olisivatkin olleet toisin päin. Mitä jos Sobotka olisi aiheuttanut Kutšerovin loukkaantumisen? Istuisiko hän tälläkin hetkellä kurinpitäjien tentattavana?

Hyvin todennäköisesti, mutta NHL:n maailmassa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, eikä asiantilaan ole odotettavissa muutosta. Kutšerovin kaltaiset tähtiyksilöt vetävät areenoiden lehterit täyteen, ja heidän varaansa NHL rakentaa paitsi markkinointinsa myös tarinansa. Siksi heidän hyllyttämiseensä suhtaudutaan hyvin varauksellisesti, vaikka aihetta pelikieltoihin, pitkiinkin, olisi.

Erityisesti kesken Euroopassa pelattavien pelien Kutšerovin, viime kauden valovoimaisimman eurooppalaisen, asettaminen väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitoelimen haastattelua odottamaan olisi vaatinut rohkeutta – olisihan se ollut bad for business.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös