Mielipide

Näkemys: Kun peli ei suju, onko varaa menettää vielä kannattajatkin? Tyhjennysmyynti osoittaa, että johto halveksuu faneja

LIIGA / Kolumni
Liigan häntäpään joukkueet näyttävät halveksuvan kannattajiaan heittämällä hanskat tiskiin kesken kauden. Ilman parhaiden pelaajien myymistäkin pystyy rakentamaan seuraavalle kaudelle menestyvän joukkueen.

Matematiikan osaajat ovat viime päivinä laskeneet, mitkä liigajoukkueet ovat jo menettäneet mahdollisuutensa pudotuspeleihin. On siis alkanut aika laittaa ykköspelaajat lihoiksi. Seura tienaa siirtomaksuista sekä säästetyistä palkoista. Kannattajille vakuutellaan, että rahoille on käyttöä, kun kasataan menestyvämpää joukkuetta seuraavalle kaudelle.

KooKoo on osoittanut, että toisinkin voi toimia. Vuosi sitten oli selvää, että pudotuspelijuna oli karannut. Tuolloin joukkueessa pelasi liigan kuumin hyökkääjä Malte Strömwall, jonka perään kuolattiin sekä kotimaassa että ainakin länsinaapurissa. Strömwall oli KooKoo-fanien suursuosikki, mutta seura olisi voinut tehdä sievän tilin päästämällä Strömwall joukkueeseen, jolla olisi hänelle käyttöä vielä pudotuspeleissäkin.

Paikallislehti Kouvolan Sanomat julkaisi 8. helmikuuta 2019 artikkelin, jossa lehden jääkiekkoasiantuntija Jesse Lustberg totesi, että "pelaajien kauppaaminen täysin ymmärrettävää ja sallittua yritystoimintaa. Näin turvataan kilpailukyky seuraavalle kaudelle." Lustberg arvioi samalla, että "jos joukkue pelaa huonosti, putoavat katsojamäärät eikä budjetoitu talous toteudu. Jos peleissä ei enää ole panosta, niin taloutta paikataan pelaajamyynneillä."

Samassa artikkelissa KooKoo Hockey Oy:n toimitusjohtaja Sakari Välimaa kiisti, että pelaajien myynnistä olisi edes keskusteltu. Ehkä keskusteluja kuitenkin oli käyty, mutta Välimaa piti sanansa. Liigan siirtoikkunan umpeuduttua Välimaa totesi jälleen Kouvolan Sanomille, että kahdelta kaudelta oli jo olemassa tietoa siitä, miten pelaajien myyminen vaikuttaa yleisömääriin ja ottelutuottoihin. Nyt oli aika kokeilla toista vaihtoehtoa.

Strömwall pysyi Kouvolassa runkosarjan loppuun asti, ja voitti ensimmäisenä KooKoon pelaajana Liigan piste- ja maalipörssin. Kannattajat kävivät ottelussa kauden loppuun asti, ja kannustusta riitti, vaikka playoffit jäivät vielä kolmannella liigakaudella haaveeksi. Kauden yleisökeskiarvo oli 3313. Siitä huolimatta tai sen ansiosta Kouvolassa alettiin ennakkoluulottomasti koota joukkuetta tulevalle kaudelle käytettävissä olevan budjetin puitteissa.

Kuinka kävikään. Menetetyt myyntitulot keväällä eivät estäneet kasaamasta joukkuetta, joka on nyt menossa pudotuspeleihin ja ehkä jopa kotiedulla. Koko kaupunki on ollut menestyksessä mukana kauden alusta lähtien, ja Malte Strömwallin KHL-esiintymiseen Helsingissä järjestettiin fanimatka. Kauden yleisökeskiarvo tällä hetkellä on 3858, ja toissa viikon ilmaisottelussa Jukureita vastaan nähtiin Lumon-areenan nykypäivän yleisöennätys 5903 katsojaa.

Jääkiekkoilijatkin ovat vain ihmisiä. Joukkuelajissa on syytä kysyä, haluaako pelaaja jättää uppoavan laivan, vai kenties olla sen mukana loppuun asti. Fanit ainakin arvostavat sitä, että joukkue ei myy itseään eniten tarjoavalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös