Mielipide

Näkemys: Kun kissa on poissa, hiiret nakertavat perustuksen ontoksi − ilman kapteeniaan Kristian Kuuselaa Tappara on ollut vain hengetön tähtisikermä

LIIGA / Kolumni
Kristian Kuuselan puuttuminen Tapparan kokoonpanosta heikensi joukkueen suoritusta kohtuuttoman paljon, vaikka kyseessä onkin kapteeni ja paras pistemies.

Kolme ottelua ilman Kristian Kuuselaa − tuloksena häpeällinen 0−3-kotitappio Pelicansille, lähes häpeällinen johtoaseman menetys Jukureita vastaan, jonka pelasti Jarkko Malisen ratkaisu voittomaalikilpailussa, ja viikon toinen kotitappio, KalPalle.

Edeltävällä viikolla Tappara haki Kuuselan kovien tehojen − 4+2 kolmessa pelissä − turvin vierasvoitot Kärpistä ja HIFK:sta sekä nollasi Ässät kotonaan. Ilman Kuuselaa 2010-luvun menestysjoukkue sai kahdelta häntäpään joukkueelta ja yhdeltä viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevista joukkueista napattua vain kaksi sarjapistettä ja tehtyä kolmessa ottelussa kolme pelitilannemaalia.

Kuuselan tutkapari Jere Karjalainen keräsi Kärppiä, Ässiä ja HIFK:ta vastaan tehot 3+3 ja venytti pisteputkensa 11 ottelun mittaiseksi. Ilman Kuuselaa Karjalainen oli vain varjo itsestään eikä häntä olisi kaukalossa huomannutkaan ilman kultakypärää.

On ilmiselvää, kumpi tehokaksikosta on supersankari ja kumpi pelkkä apuri.

Kiistaton tosiasia on, että Tapparan kokoonpanosta puuttuu Kuuselan lisäksi kärkikeskushyökkääjät Tyler Morley ja Patrik Virta, mutta yhtä oleellista on kiinnittää huomiota, keitä kokoonpanossa yhä on: Liigan toissa kauden maalikuningas Charles Bertrand, viime kevään maailmanmestari Niko Ojamäki, tällä kaudella eniten ylivoimamaaleja ja -pisteitä tehnyt Karjalainen sekä puolustajien pörssikärki Valtteri Kemiläinen, joka tosin näytti loukkaantuvan KalPaa vastaan.

On ilmiselvää, kumpi tehokaksikosta − Kuusela ja Karjalainen − on supersankari ja kumpi pelkkä apuri.

Tapparan hankittua kesken kauden erinomaisen tšekkipuolustajan Adam Polášekin on puolustuskalusto ollut niin leveä, että Teemu Suhosta on peluutettu hyökkääjänä kahdessa viime pelissä.

Ykkössentteri Morleyn korvaajaksi hankittu kanadalaishyökkääjä Steven Iacobellis onkin jämähtänyt kolmosketjun laitahyökkääjäksi ja on pelannut jo kymmenen peliä kiikaritehoilla. Hämmästyn, jos Iacobellis näkee kevään Tampereella.

Ilman Kuuselaa ja muita poissaolijoita Tapparalla on äärimmäisen laadukas miehistö, jolla pitäisi kaatua Liigan häntäpään joukkueet helposti. Jos TPS menettäisi Lauri Pajuniemen, voisi joukkueen ajatella olevan pulassa. Toisaalta Pajuniemen maalitahti on tammikuun aikana hiipunut ja kokeneet Lauri Korpikoski sekä Ilari Filppula ovat samanaikaisesti nostaneet tasoaan selvästi.

Kenties Kuuselan puuttuminen aiheuttaakin Tapparalle johtajuusvajeen. Onhan kokoonpanossa enää vain Tappara-ikoni ja joukkueen kapteeninakin aiemmin toiminut Tuukka Mäntylä, viisi mitalia 2010-luvulla Tapparassa voittanut Karjalainen ja monivuotiset luottosentterit Malinen, Otto Rauhala ja Juhani Jasu.

Tappara kaipaa menestyäkseen suhteettoman paljon yhtä miestä, Kristian Kuuselaa.

Oli syy vaisuihin otteisiin ilman Kuuselaa mikä tahansa, tilanne on Tapparan kannalta huolestuttava. Jo voitto-otteluissa kirvesrinnat päästivät Kärpät ja HIFK:n takaa-ajoasemasta lähes rinnalle ja menettivät Jukureita vastaan kahden maalin johdon kahden viimeisen minuutin aikana.

Vastaavasti KalPaa vastaan Tappara ei saanut viimeisillä minuuteilla edes laukausta aikaiseksi, vaikka eroa oli vain yksi maali ja KalPalla maalilla loukkaantuneen Eero Kilpeläisen tilalle tullut kylmä torjuja Samu Perhonen.

Jukka Rautakorven joukkueilta on totuttu näkemään voittavampia suorituksia.

Kuulemma sota ei yhtä miestä kaipaa, ja sotaretoriikkaa pitäisi välttää jääkiekosta puhuttaessa, niin viime viikkojen valossa on todettava, että Tappara kaipaa menestyäkseen suhteettoman paljon yhtä miestä, Kristian Kuuselaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös