Mielipide

Näkemys: Kun katselet Jukka Jalosen kommentteja NHL:stä ja viimeisimpänä Marko Anttilasta, haluaisitko sinä hänet valmentamaan NHL-seuraasi?

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Valmennuspestiä Pohjois-Amerikasta tavoitteleva Jukka Jalonen alensi selvästi arvoaan NHL-seurojen silmissä kommenteillaan Marko Anttilasta ja NHL-pelaajista.

Leijonien viime kevään kultakapteeni Marko Anttila sai maanantaina arvostelua osakseen, kun The Athletic -lehden toimittaja Scott Wheeler kritisoi twiiteissään Anttilan pelaamista näkemiensä ottelutallenteiden perusteella. Lyhykäisyydessään Wheeler totesi, että Anttila roiskii kiekkoa ympäri kaukaloa ja vain liukuu ympäriinsä.

Suomessa kohua herättäneistä kommenteista mielipiteensä Ilta-Sanomille kertoi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, joka vastasi varsin teräväsanaisesti Wheelerin esittämiin mielipiteisiin.

– NHL:stä asti saa lähteä hakemaan pelaajia, jotka olisivat yhtä hyviä ja nopeita luistelemaan kuin Anttila. Ja nyt puhutaan täydestä nopeudesta etelä–pohjois-suunnassa, Jalonen kertoi.

– Sen mitä olen NHL-pelejä nähnyt, niin mielestäni Anttilalla ei olisi mitään ongelmia mahtua minkä tahansa NHL-joukkueen nelosketjun toiseen laitaan, Jalonen jatkoi.

Täytyy muistaa, että Anttila on ollut Jalosen luottopelaaja jo useiden vuosien ajan, eikä puolustavissa kommenteissa sinänsä ole mitään ihmeellistä. Ongelma tässä tapauksessa on se, että Jalonen on julkisesti ilmaissut tavoittelevansa NHL-valmentajan pestiä.

Jalonen tekee eittämättä hallaa tämäntapaisilla kommenteilla NHL-tavoitteilleen. Eurooppalaisten valmentajien on jo ennestään hyvin vaikea saada jalkaansa vanhollisten NHL-seurojen oven väliin ja Pohjois-Amerikan vinkkelistä Jalosen kommentit on helppo tulkita nykyisiä NHL-pelaajia vähätteleviksi.

Jalonen heitti vielä lisää vettä myllyyn haastattelun loppupuolella.

– NHL:ssä on paljon erittäin hyviä pelaajia, mutta eivät ne kaikki ihan niin hyviä oikeasti ole.

Tämä on puolestaan sellainen kommentti, jota yksikään NHL-seurajohtaja ei katso hyvällä. Tätä ei pidä ymmärtää väärin, sillä Jalosen mielipiteissä on ilman muuta perää – ovathan Jalosen pääasiassa Euroopassa pelaavista pelaajista kootut maajoukkueet pärjänneet erittäin hyvin NHL-painotteisia maajoukkueita vastaan.

Mutta. NHL-seurat tarkkailevat eurooppalaisten valmentajien suhtautumista pienen kaukalon pelaamiseen, NHL-kulttuuriin ja -pelaajiin suurennuslasilla. Kriteerit valmennuspestin saamiseksi ovat tiukat, ja valmentajan odotetaan istuvan "NHL-muottiin", missä olennaisia osa-alueita ovat ymmärrykset pienen kaukalon pelaamisesta ja joukkueissa vallitsevasta tähtikultista sekä kielitaito.

Jalosen voi ilman muuta sanoa voittavan taktisessa osaamisessa useat nykyiset NHL-päävalmentajat ja hänen pelitapansa toteutuminen olisi ehdottaman mielenkiintoista nähdä NHL:ssä.

Onkin erikoista, että miksi Jalonen valitsi haastatteluun vastakkainasettelunäkökulman Anttilan ja NHL-pelaajien välille. Jalonen itsekin paljon NHL-otteluita kiertäneenä tietää, että hänen tekemisiään ja sanomisiaan seurataan NHL-piireissä tarkasti. Loppupeleissä suhteilla ja imagolla on valtava merkitys NHL-seurojen neuvottelupöydissä.

Lisäksi Jalonen on jo aiemmin kritisoinut NHL-seurojen toimintakulttuuria varsin avoimesti. Tällaisilla lausunnoilla Jalonen näyttäytyy seurajohtajille valmentajana, joka ei välttämättä sovi edellä mainittuun muottiin. Yksi osa muottia on myös asioista vaikeneminen ja kritiikitön suhtautuminen NHL:ssä tapahtuviin asioihin – etenkin, kun vasta hakee töitä.

Antamillaan kommenteillaan Jalonen on alentanut arvoaan potentiaalisten työnantajien silmissä selvästi, sillä hän osoittanut hyvin penseää suhtautumista NHL:ää kohtaan. Pahimmassa tapauksessa Jalonen on menettänyt suurilta osin kiinnostavuutensa NHL-seurojen silmissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös