Mielipide

Näkemys: Kun NHL puhuu, muu kiekkomaailma hiljentyy kuuntelemaan − vaikka asia olisi vain oma markkinointitempaus

NHL / Kolumni

NHL-kauden jatkuminen ei ole tänään yhtään lähempänä kuin ennen suunnitellun pudotuspelijärjestelmän julkistustakaan, joten tiedotetta seurannutta viestintää tekee mieli kommentoida kirjailija Mark Twainia vapaasti siteeraten − “huhut NHL-kauden jatkumisesta ovat vahvasti liioiteltuja”.

NHL-komissaari Gary Bettmanin virallinen tiedote ei toki ole huhu sinänsä, mutta julkistetussa suunnitelmassa on yhtä paljon konkretiaa kuin keskimääräisessä huoltoaseman nurkkapöydässä kerrotussa varmassa tiedossa.

Tarkasti suunnitellulla markkinointitempauksella saavutettiin kuitenkin kiekkoväen maksimaalinen huomio. Viestiä lähtivät vielä pönkittämään media-alan ammattilaiset, jotka unohtivat − tai päättivät jättää huomiotta − faktat.

Viaplayn kaltaisille yhteistyökumppaneille NHL on niin merkittävä tuote, että näinkin hataraan oljenkorteen on syytä tarttua kaksin käsin ja maalata ihanaa illuusiota maailman parhaan jääkiekon paluusta.

NHL-kauden jatkosta ei ole vieläkään mitään konkretiaa, mutta esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluissa Bettmanin masinoimaa markkinointiviestiä juhlittiin kuin totena lupauksena pelien jatkumisesta.

Paraskaan suunnitelma ei toki ole kaikkien mieleen, ja esimerkiksi Buffalo Sabresin faneilla on aihetta katkeruuteen, sillä ero viimeiseen pudotuspelijoukkueeseen Montréal Canadiensiin oli marginaalinen − lisäksi pelejä kertyi kaksi vähemmän ennen kauden keskeytymistä.

Niin kauan kuin NHL:ää ei pelata, on kuitenkin liiketoiminnan kannalta tärkeää, että kauden jatkumisesta edes puhutaan. Komissaari Bettman ja NHL organisaationa eivät käytännössä tiedottaneet yhtään mitään − kunhan muistuttivat omasta olemassaolostaan.

Fanit tietysti odottavat pelien jatkumista silmät kiiluen. Viaplayn kaltaisille yhteistyökumppaneille puolestaan NHL on niin merkittävä tuote, että näinkin hataraan oljenkorteen on syytä tarttua kaksin käsin ja maalata ihanaa illuusiota maailman parhaan jääkiekon paluusta.

Toistaiseksi NHL:n suunnitelma pudotuspelien aloittamisesta on kuin työyhteisön kehittämistilaisuuden muistiinpanot: paljon kauniita sanoja, mutta vähän konkretiaa. NHL ei itse edes pysty vaikuttamaan suunnitelmansa toteutumiseen.

Taitavalla markkinoinnilla ja somevaikuttamisella NHL kuitenkin näyttäytyy tarinan sankarina − konnia ovat puolestaan kaikki, jotka mahdollisesti estävät NHL-kauden jatkumisen.

Tiedotustilaisuus oli onnistunut, vaikka pudotuspelit eivät toteutuisikaan − ja se on hyvää viestintää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös