Mielipide

Näkemys: Kun Kaapo Kakon temput loppuvat, suomalaiset heräävät Leijonien keskinkertaisuuteen

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomalaisten laumakäyttäytyminen harvojen onnistumisten perusteella on nostanut odotukset Leijonien menestymistä kohtaan täysin epärealistisiksi.

Tämän vuoden MM-turnaus on ollut suomalaisille vaihteeksi iloista rallattelua alusta alkaen. Valtakunnassa on ollut kaikki hyvin, hallituskriisi on näillä näkymin peruttu, aurinko paistaa ja mikä tärkeintä, aihetta hätätilaan Leijonien otteiden takia ei ole ollut.

Silti suurimmalle osalle suomalaisesta kisayleisöstä pimentoon on jäänyt asia, mitä voisi kuvailla epämiellyttäväksi totuudeksi. Kaapo Kakon fantastinen turnaus on repinyt kaikki mahdolliset otsikot, joita päävalmentaja Jukka Jalonen yritti omalla kurinpitopaasaamisellaan hillitä, onnistuen siinä täydellisesti.

Kun Suomessa on keskitytty lähinnä yhden yksilön seurantaan ja kaukalon ulkopuolisten asioiden kummasteluun, niin valitettavan heikolle huomiolle on jäänyt muun joukkueen kyvyttömyys ratkaista otteluita ja pelata kansainvälisen pelin edellyttämällä tasolla.

Jokavuotinen MM-kriisi tulee alkamaan Suomessa tänään alkavalla päätösviikolla. Lähes tehtaan takuulla Kakko ei pysty yksinään kannattelemaan leijonalaumaa panosten koventuessa, vaikka kyseiseltä pojalta voikin odottaa kaukalossa oikeastaan ihan mitä tahansa.

Vastuunkantajia ja tuloksentekijöitä Leijonat tarvitsee yksinkertaisesti enemmän.
Tähän mennessä Suomi on iskenyt turnauksessa 20 maalia. Kakko on tehnyt niistä 6, eli tasan 30 prosenttia. Jos Kakon maalit otetaan pois Suomen maalisarakkeesta, 14 maalilla Suomi olisi vasta turnauksen kuudenneksi vähiten maaleja tehnyt joukkue.

Kakon, Sakari Mannisen ja Harri Pesosen ketju on ollut tehojen suhteen Leijonille kaikki kaikessa tähän mennessä. Yhdellä sylinterillä ei tavallisesti pitkälle pötkitä, varsinkaan kun suurimmilla suosikeilla on neljä tuloksentekoon kykenevää ketjua.

Kaikki kunnia päävalmentaja Jalosen edistykselliselle pelitavalle, mutta rajansa kaikella. Maalivahtipelinkään suhteen ei kannatta olla yltiöoptimistinen, vaikka Kevin Lankinen on osoittanut olevansa ihan laadukas torjuja. Kovissa paikoissa Lankinen on käytännössä katsoen täysin kirjoittamaton kortti, eikä vähäiset päästetyt maalimäärät pieniä maita vastaan kerro totuutta millään tavalla.

Eli kansalaiset, medborgare. Romuttakaa huterat pilvilinnanne ja palatkaa asetelmaan ennen kisojen alkuja. Mitali ei edelleenkään ole realismia Leijonille, vaikka viikko sitten siltä vielä saattoikin näyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös