Mielipide

Näkemys: Kuinka monta koronatartuntaa tarvitaan, että Gary Bettman ymmärtää lopettaa NHL-kauden?

NHL / Kolumni
Komissaari Gary Bettman on NHL:n ylin viranomainen, jonka päätöksellä NHL-kautta yritetään jatkaa, vaikka riskit ovat kasvussa.

Yritin keksiä hehkulamppuvitsiä, jossa olisi mukana avainsanat ”NHL-pelaaja”, ”korona” ja ”Gary Bettman”, mutta ensinnäkään en ole kekseliäs vitsien suhteen. Ja toiseksi, nykyisessä tilanteessa ei ole mitään hauskaa.

Reilun viikon sisällä Pittsburgh Penguinsin ja Boston Bruinsin pelaajalla on todettu koronatartunta. Yhdysvallat on koronapandemian pahiten runtelema maa sekä kuolemien että tartuntojen määrissä mitattuna. NHL:n suunnittelemista 24 pudotuspelijoukkueesta 18 on yhdysvaltalaisia – todennäköisesti myös pelipaikka olisi Yhdysvalloissa.

Yritän siis vitsin sijaan mieluummin miettiä, kuinka monta koronatartuntaa pitää todeta ennen kuin NHL-kauden suhteen ymmärretään luovuttaa.

mikään ei nykytilanteessa puolla kiekkokauden käynnistymistä.

Yhdysvalloissa on korkea alueellinen riski tartuntaan, lisäksi jääkiekon kaltainen kontaktilaji lisää tartuntariskiä. Oireetonkin henkilö voi levittää tautia useiden päivien ajan ennen oireiden alkamista, joten jääkiekkojoukkueen kaltaisessa tiiviissä yhteisössä taudin leviämiseen on suuri mahdollisuus. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös geneettiset erot vaikuttavat taudin vakavuuteen eli hyväkuntoisille nuorillekin voi kehkeytyä tehohoitoa vaativa covid-19-taudin muoto.

Toisin sanoen, mikään ei nykytilanteessa puolla kiekkokauden käynnistymistä.

NHL-komissaari Gary Bettmania on kritisoitu monista ratkaisuista, mutta omistajien edun ajamisesta hän on ansaitusti saanut vuosien saatossa hyvää palautetta − ja siitä tällä hetkelläkin on kyse yrityksessä jatkaa kautta. Omistajaportaan äänitorvi Bettman pitää toisella kädellään tiukasti kiinni seurojen omistajien sijoituksista ja toisen käden sormet ovat ristissä, kun hän yrittää vakuuttaa NHL:n ajattelevan pelaajien terveyttä.

En haluaisi käyttää kliseisiä sotavertauksia, mutta en voi olla huomaamatta yhtäläisyyttä Bettmanin ja bunkkerissaan vääjäämätöntä tuhoaan odottavan natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin välillä.

Valtakuntaansa elvyttääkseen Bettman on valmis uhraamaan miehistönsä – ymmärtämättä sen voivan pitkällä tähtäimellä aiheuttavan enemmän vahinkoa. Hallitsija on kuitenkin huomattavasti helpompi korvata kuin kansakunta, monet yksilöistä ovat vieläpä taloudellisesti ja imagon kannalta korvaamattomia.

Kuinka monen pelaajan vielä pitää sairastua ennen kuin Bettman poistuu bunkkeristaan valkoista lippua heiluttaen?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös