Mielipide

Näkemys: Kristian Vesalaisen ura ja kehitys ei etene Jokereissa

KHL / Kolumni
Kristian Vesalainen siirtyy AHL:stä Helsingin Jokereihin, mutta se ei ole hyvä ratkaisu lupaavan hyökkääjän kannalta. Suomalainen KHL-joukkue on Vesalaiselle jo kuudes seura kolmessa kaudessa.

NHL-seura Winnipeg Jets tiedotti torstaina, että Kristian Vesalainen kiekkoilee kauden loppuun lainalla Jokereiden KHL-joukkueessa.

Kun mennään kolme vuotta ajassa taaksepäin, Vesalainen pelasi jääkiekkoa Frölunda Indiansin organisaatiossa Ruotsin pääsarjassa ja juniorisarjassa. Hän ei saanut mielestääm riittävästi peliaikaa, minkä johdosta syntyi lainasopimus HPK:n riveihin Liigaan.

Hämeenlinnassakaan ei homma lähtenyt toimimaan, mutta lainasopimus vaihtui kuitenkin seuraavaksi kaudeksi vakituiseen pestiin ja kausi 2017–2018 oli Vesalaiselle läpimurto. Kun selvisi, että HPK ei etene pudotuspeleihin, nuoren hyökkääjän kausi jatkui Oulun Kärppien riveissä ja päättyy mestaruuteen. Koko viime kaudella vyölle kertyi Liigassa 49 runkosarjaottelua, joissa tehopisteitä syntyi 43 kappaletta (22+21=43). Vesalainen oli pudotuspeleissäkin tärkeä osa mestarijoukkuetta.

Näkymät NHL:ään, jonne Vesalainen on kesän 2017 varaustilasuudessa ensimmäisellä kierroksella varattu, eivät voisi olla paljon paremmat. Suomalaishyökkääjä aloittaa kauden Winnipeg Jetsissä, mutta pian selviää karu totuus siitä, että pienessä kaukalossa etenkin tilannenopeudessa sekä luistelussa on rutkasti kehitettävää.

Siirto Jokereihin Winnipegin farmin kautta

Viisi ottelua riittivät näyttämään, että Vesalainen ei ole valmis maailman parhaaseen jääkiekkoliigaan. Tuli tiputus farmiin. Winnipegin farmijoukkue Manitoba Moose oli Vesalaiselle viides joukkue kolmella kaudella ja siellä hän ehti pelata kahdeksan ottelua, kunnes Jokerit puuttui asiaan ja halusi Vesalaisen joukkueeseensa.

Siirto Jokereihin ei millään tavalla edistä Kristian Vesalaisen NHL-urahaaveita. Päinvastoin.

Vesalainen tarvitsisi kokemuksia ja peliaikaa pienessä kaukalossa tällä hetkellä enemmän kuin mitään muuta. Jokerit ei voi tarjota huippulupaavalle pelaajalle sitä, mitä hän tällä hetkellä eniten tarvitsee. Ei lainkaan hyvä lähtökohta.

KHL:ssa pelaaminen on todella organisoitua ja täysin erilaista kuin NHL:ssa.

Lentokenttäkaukalot, joissa on tilaa kierrellä ja kaarrella mielin määrin, eivät tarjoa Vesalaisen tarpeisiin sopivia kokemuksia. Jets-varaus osaa jo pelata isossa kaukalossa kovallakin tasolla – sen jo viime kausi osoitti. Tuoreella Jokerit-hyökkääjällä on kyllä kaikki edellytykset onnistua Itä-Euroopan ylikansallisessa sarjassa.

Mutta se ei hyödytä millään tavalla hänen menestysmahdollisuuksiaan maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Esimerkiksi Eeli Tolvanen pelasi Jokereissa viime kaudella loistavasti, rikkoi useampia ennätyksiä, teki tukuittain maaleja ja tehopisteitä. Missä on Eeli Tolvanen nyt, kun hänen pitäisi olla Nashville Predatorsin kärkiketjuissa ja ylivoimapelotteena? Hän on farmijoukkueessa totuttelemassa kapeassa kaukalossa pelaamiseen ja sen lainalaisuuksiin, jotka ovat eri maailmasta kuin lentokenttäkiekko.

Kun vielä huomioidaan, että Vesalaisella on jo alla kova kausi Euroopan kaukaloissa miesten sarjassa – jollaista viime kauden Jokerit-komeetalla Tolvasella ei ollut – voi Suomeen paluuta pitää todella erikoisena ratkaisuna. Tolvasellahan sen sijaan oli jo parin kauden kokemus Pohjois-Amerikasta juniorisarjasta, kun hän saapui Jokereihin. 

Kristian Vesalaisen paluu maitojunalla takaisin Suomeen on kuitenkin ratkaisu, jonka olisi voinut jo Tolvasen esimerkistä opiksi ottaneena tehdä toisin. Jokerit kyllä hyötyy Vesalaisesta takuulla, kuten se hyötyi Tolvasestakin. Pelaajan oma kehitys kohti päämääräänsä sen sijaan junnaa paikoillaan. Vesalaisen kohdalla ainoa oikea ratkaisu olisi ollut Pohjois-Amerikkaan jääminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös