Mielipide

Näkemys: Kokemus on valttia − NHL:n häntäpään joukkueet hankkivat valmennukseen ja seurajohtoon meritoituneita konkareita

NHL / Kolumni
Monet tällä kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneet NHL-joukkueet ovat satsanneet valmennuksessa ja seurajohdossa vankkaan kokemukseen. Viesti on selvä: tavoite on nousta nopeasti huipulle.

Florida Panthers, Philadelphia Flyers, Detroit Red Wings ja Los Angeles Kings ovat aloittaneet jo valmistautumisen ensi kauteen pudotuspelien jäätyä tällä kaudella haaveeksi. Panthers, Flyers ja Kings päivittivät valmennustaan − Panthers palkkasi Joel Quennevillen, Flyers Alain Vigneault'n ja Kings Todd McLellanin. Red Wings puolestaan kotiutti seuralegenda Steve Yzermanin joukkueen uudeksi GM:ksi.

Jokainen edellä mainituista hankinnoista on omassa tehtävässään erittäin kokenut ja meritoitunut.

Quenneville voitti tällä vuosikymmenellä kolme Stanley Cupia Chicago Blackhawksissa, heti valmentajauransa alussa kanadalainen oli voittamassa apuvalmentajana myös Colorado Avalanchen ensimmäistä Stanley Cupia.

McLellan on voittanut päävalmentajana AHL-mestaruuden vuonna 2003 ja MM-kultaa Kanadan kanssa vuonna 2015. Lisäksi hän oli apuvalmentajana Red Wingsin viimeisimmässä Stanley Cup -voitossa keväällä 2008.

Samana keväänä Yzerman voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa toimihenkilönä lopetettuaan pelaajauransa kaksi vuotta aiemmin. Tuolloin Yzermanin rooli oli jääkiekkotoimintojen varapuheenjohtaja. Sittemmin kiekkolegenda on voittanut kaksi olympiakultaa Kanadan maajoukkueen GM:nä.

Tällä vuosikymmenellä Yzerman on ollut rakentamassa Tampa Bay Lightningista menestyvää organisaatiota. Kaudella 2014-15 Lightning pääsi Stanley Cupin finaaleihin asti ja Yzerman valittiin vuoden GM:ksi.

Flyersin hankkima Vigneault ei ole pitkällä päävalmentajaurallaan voittanut kuin parhaalle valmentajalle annettavan Jack Adams Trophyn kaudella 2006-07. Sekä Vancouver Canucksin että New York Rangersin kanssa kanadalaisvalmentaja kuitenkin pääsi Stanley Cupin finaaleihin asti.

nimekäs ja kokenut hankinta on vahva viesti eteenpäin menemisestä.

Kokemukseen satsaaminen ei ole mitenkään itsestäänselvää. Esimerkiksi tähän kauteen hallitseva mestari Washington Capitals ja pudotuspelien ulkopuolelle viime kaudella jääneet Carolina Hurricanes sekä Dallas Stars lähtivät valmentajalla, jolla ei ole aiempaa päävalmentajakokemusta NHL:ssä. Jokaisen debyyttikautta voi jo tässä vaiheessa pitää onnistuneena.

Jatkuvasti kehittyvässä pelissä kokemus ja ajetut mailit eivät toki ole menestyksen tae. Esimerkiksi juuri Quennevillen alaisuudessa Blackhawksin käyrä alkoi näyttää viimeisimmän Stanley Cupin jälkeen alaspäin. Samoin Anaheim Ducks sukelsi tällä kaudella Randy Carlylen johdossa ja hämmästyttävästi pärjäsi jopa paremmin GM Bob Murrayn otettua ensimmäistä kertaa urallaan valmennusvastuun.

Kokeneissa hankinnoissa on paljolti kyse uskottavuudesta − puhutaan sitten pelaajista tai toimihenkilöistä. Varsinkin kauden päättyessä jo runkosarjaan on nimekäs ja kokenut hankinta vahva viesti eteenpäin menemisestä.

Oli esimerkiksi Quennevillen viime kausien tekemisestä mitä mieltä tahansa, niin Panthers on valmentajahankintansa myötä merkittävästi mielenkiintoisempi kuin jos päävalmentajaksi olisi nostettu vaikkapa farmista tuntematon nimi.

Tällä on merkitystä myös pelaajahankintoihin, kuten Panthersiin huhuttuun Artemi Panariniin, joka tuntee Quennevillen ennestään. Kokemattomalla ja nimettömällä valmentajalla olisi vaikea houkutella huippupelaajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös