Mielipide

Näkemys: Kiekko-ottelu on pyörätuolilaiselle elämän tärkeimpiä turvakoteja

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, KHL / Kolumni
Kaikki meistä eivät ole tavallisia katsojia. Ja osalle yleisöstä jääkiekottoman jakson venyminen vaikuttaa normaalia syvemmin, kirjoittaa Matias Lahtinen.

Liiga-kauden päättymisestä tulee kuluneeksi neljä kuukautta ja alkushokin jälkeen katseet ovat hiljalleen kääntyneet jo tulevaisuuteen.

Koronaviruspandemian takia koko kiekkoileva maailma joutui pysähtymään ja moni sarja jäi ilman mestaria. Minulta kauden päättyminen vei elämästä suuren palan pois.

Kaltaiseni katsojat näkevät kavereita mahdollisesti vain ja ainoastaan jäähalleilla, joten pelkästään tapahtuma itsessään ei tuo samanlaisia kylmiä väreitä kuin osalle normaaliväestöstä. 

Koin kuluneen kauden aikana halleilla mieletöntä yhteisöllisyyden tunnetta, josta koko kiekkoyleisö saa olla ylpeä. Joukkueiden kannattajat katsomossa sekä hallien henkilökunta kulisseissa pitivät kokonaisuuden köydet vankasti käsissään, jotta kaltaiseni ihmiset saivat tulla nauttimaan kiekkoviihteestä.

Kuljen otteluissa sähköpyörätuolilla henkilökohtaisten syiden vuoksi ja tiedän monia kavereita, jotka allekirjoittavat seuraavan väitteen. Osalle peruskatsojista ottelut ovat vain osa tavallista arkea, mutta minunlaiseni ihmiset saavat siitä poikkeuksellisen suurta nautintoa.

Hallilla kerätyt kokemukset muistetaan pitkään, vaikka suosikkijoukkue ottaisi murskatappion. 

Jokaisen kiekkojoukkueen toimisto on oppinut ajattelemaan kaukalon ulkopuolisia asioita ottelutapahtumassa ja se on tulevaisuudessa arvokas voimavara. Kuten sanottu, jäähallilla vammaiset näkevät ainoastaan kavereitaan ja muita kaltaisiaan henkilöitä. Jatkoa ajatellen olisi hienoa, jos seurojen toimistot pyhittäisivät kauden aikana tietyn ottelun esimerkiksi Invaliidiliitolle tai Kehitysvammaisten palvelusäätiölle. Näin säätiöt saisivat näkyvyyttä sekä seurat loistavaa pr-mainosta. 

Mikäli syksyllä kiekko ei putoa jäähän arvioidun aikataulun mukaisesti, jäävät kaivatut kaverikohtaamiset hyvin pitkäksi aikaa pois vallitsevan tilanteen vuoksi. Vammaiset, jotka asuvat palvelutalossa eivät pandemian aikana välttämättä saaneet muutamaan kuukauteen tavata edes lähiomaisiaan. Henkilökohtoisesti tätä ongelmaa ei onneksi ollut, mutta tiedän kaltaisiani kiekkofaneja, joille kulunut kevät on ollut tälläkin tapaa raskas. 

Joten arvoisat kiekkoseuraajat: pitäkää toisistanne huolta, jotta kausi saadaan polkaistua käyntiin. Kiekkoviihteestä nauttii myös muutkin kuin Simo ja Antti. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös