Mielipide

Näkemys: Kevään musta hevonen tulee Raumalta − Joko nyt, Lukko?

LIIGA / Kolumni
Lukko etenee kohti Liigan pudotuspelejä sellaisessa vireessä, että heikompia hirvittää. Raumalaiset haastavat kevään ratkaisupeleissä kenet tahansa, mutta joukkueen saumattomuus tiukoissa paikoissa on arvoitus.

Rauman Lukon nykyvire on millä tahansa mittarilla hurjan hyvä.

Vuonna 2020 Lukko on jäänyt 19 ottelussaan pisteittä vain kerran. Kotiotteluiden voittoputki puolestaan kasvoi eilen jo kymmeneen otteluun, kun Ilves kaatui Raumalla lukemin 2−0. Sarjataulukossa Lukko nousi kolmanneksi ja kärkkyy jopa kakkossijalla olevaa Tapparaa.

* * *

Liigan pistepörssin kolmonen Justin Danforth laukoi eilen Lukon voitto-osuman ajassa 58.58. Kärkikamppailun ratkaisumaali kuvaa hyvin samoista sijoista taistelevien Lukon ja Ilveksen eroja: Lukolta löytyy selvästi enemmän muskeleita. Ponthus Westerholm jyräsi kiekon itselleen keskialueen kaksinkamppailussa ja Danforth sivalsi 1−1-hyökkäyksestä 1−0-johtomaalin.

Kanadalainen Danforth onkin Lukon terävin kärki. Hän on jopa epäreilun hyvä Liigaan. Danforth laukoo, luo maalintekopaikkoja, spurttaa kiekollisena, karvaa ja on vahva.

Eilisessä Ilves-kotiottelussa Danforth laukoi kymmenen kertaa, kun taas Lukon toiseksi ahkerimmalle laukojalle Robin Pressille merkittiin kuusi laukausta. Danforth luisteli 4 990 metriä, Lukosta toiseksi eniten. Kanadalainen oli myös Lukon ylivoimaisesti eniten aloittanut pelaaja: hän selviytyi 23 aloituksestaan vahvalla voittoprosentilla 56,5.

Ei ole ihmekään, että Lukko-päävalmentaja Pekka Virta antoi Danforthille toiseksi eniten peliaikaa Ilvestä vastaan, 20 minuuttia ja 44 sekuntia.

* * *

Lukko oli 2010-luvun alkupuolella Liigan välierien vakiovieras. Se pelasi välierissä keväinä 2011, 2013, 2014 ja 2015, mutta finaaleihin asti sillä ei kertaakaan bensa riittänyt. Viimeksi Lukko onkin selviytynyt loppuotteluihin 32 vuotta sitten. Seuran ainoa, tarunhohtoinen mestaruus on vuodelta 1963.

Historia on menneisyyttä, mutta onko tänä keväänä viimein Lukon vuoro loistaa? Raumalaisten kokoonpano on jälleen monipuolinen, laaja ja nimekäs, mutta kevään pudotuspeleissä valmennuksen rooli nousee arvoon arvaamattomaan.

Pelaajien ja valmennusjohdon yhteistyön on oltava saumatonta, jotta joukkue venyy tiukoissa paikoissa voittoon. Tämä on Lukon kevään suurin kysymysmerkki.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös