Mielipide

Näkemys: Kapasen lähtö ja Kilpeläinen tuottavat tasonnoston − kahden kierroksen perusteella KalPa taistelee välieräpaikasta

LIIGA / Kolumni
Liigan tuore kausi on tuskin kerennyt edes ovenkynnyksen yli. KalPan pelissä ensivaikutelma lupailee kuitenkin jo nyt tasonnostoa viime kaudesta.

KalPan edellinen päävalmentaja Sami Kapanen ehti vetää kuopiolaisten kiekkorekkaa kaukalon laidalla edellisen kahden kauden ajan. Tuolla ajalla oli plussansa ja miinuksensa, mutta viime kaudesta lopputulos oli vahvasti jälkimmäistä, eikä siitä jäänyt joukkueena paljon lämmintä muisteltavaa.

Keskeisimpiä seikkoja olivat maalivahtipelin ja pelitavan epäonnistuminen. Pelaaminen näytti kärjistettynä NHL-kiekolta, jossa oli liian suuri paino yksilöiden onnistumisessa ja yksilötaidon venymisessä, oli kyse sitten oman pään riistosta tai murtautumisesta hyökkäysalueelle. Kapasen ote valmentajana oli ulospäin rauhallinen ja pohdiskeleva, mutta sanomana vaikutti toistuvasti olevan se, että pelaajat eivät olleet tarpeeksi hyviä.

Varmaan hyvinkin totta, mutta isosti siihen vaikutti se, että pelitapa vaati heiltä jatkuvasti liikaa. Rakenteet eivät olleet siellä, missä materiaaliltaan kaukana Liigan parhaasta olevassa joukkueessa olisi pitänyt olla.

Kuopiossa ja Liigassa on pelitavan onnistuttava täysin nappiin.

Kun tieto Kapasen siirtymisestä Sveitsiin tuli, tuntui asia huojentavalta. Hyvältä sekä Kapaselle että KalPalle.

Ei pidä käsittää tätä väärin. Kapasen ajatukset kiekon kehittämisestä vaikuttavat mielestäni modernilta, tuottavat lisäarvoa Suomen kiekolle, ja itse asiassa henkilökohtaisesti uskon Kapasen olevan kärkijoukkoa niissä suomalaisissa, jotka todennäköisimmin valmentavat tulevaisuudessa NHL:ssä.

Se ei kuitenkaan ole synonyymi Liigassa menestymiselle. Ei ainakaan Kuopiossa, missä materiaalille on luotava puitteet, jolla kuroa ero kovempiin joukkueisiin umpeen. Kuopiossa ja Liigassa on pelitavan onnistuttava täysin nappiin.

Parin ensimmäisen Liiga-pelin perusteella uusi valmentaja Tommi Miettinen vaikuttaa löytäneen KalPan pelaamiseen taas hieman enemmän. Enemmän jotain, mitä Kuopiossa oli Pekka Virran ollessa nokkamiehenä. Siivu enemmän nöyryyttä, siivu enemmän kiekkokontrollia, ja tietysti Eero Kilpeläinen, joka pelin päälle päästessään leikkaa lupaamansa ison siivun KalPan päästetyistä maaleista.

Haastatellessani Kilpeläistä kauden kynnyksellä hän arvioi viime kaudella 183 maalia päästäneen joukkueen antautuvan tällä kaudella 120 kertaa. Kahden pelin perusteella ollaan täysin luvatussa tasatahdissa, hah.

Jos jotain voin lehdistökatsomosta ja tv-ruudun takaa kuopiolaisia neuvoa, niin yhden miehen rynnistykset ja heikosti ajoitetut päätykiekot ovat edelleen jääkiekossa vähemmän voittavia tekoja. Muuten pelaajien yhteistyö, pelinopeutta tukevat suunnat ja etäisyydet sekä hyökkäyksiä päättävä suoraviivaisuus maistuvat tässä kaudessa pelitavalle, jolla KalPa menee pudotuspeleihin ja tappelee siellä ihan mukavasti. Menee eteenpäin.

Junnailijan pilli ilimoo jo viilsi, ilimoo jo viilsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös