Mielipide

Näkemys: Kanadan juniorisarjojen maine on ryvettynyt järkyttävistä syytöksistä – Se muuttaa reittiä NHL:ään ja voi heilauttaa painopistettä Eurooppaan

NHL, Muut Sarjat / Kolumni

Päästäisitkö sinä lapsesi toiselle puolelle manteretta nöyryytettäväksi, häväistäväksi ja pahoinpideltäväksi? Totta kai päästäisit, koska se on hänen unelmansa toteutumiseksi keskeistä – etkä tietäisi, mitä kaikkea joukkueen sisällä tapahtuu.

CHL:ää ja sen alaiset Kanadan juniorisarjat on haastettu Kanadassa oikeuteen laaja-alaisesti järkyttävillä väärinkäytössyytöksillä. Aivan ensimmäisenä on muistettava, että nyt on kyse väitteistä. Mitään ei ole todistettu eikä varmistettu. Mutta yhtälailla on huomioitava, että sen verran moni juniorisarjojen entinen pelaaja on kertonut jo julkisuuteen tyyliltään sikäli yhteneväisiä tarinoita, että jotain yksilön fyysiseen koskemattomuuteen liittyviä väärinkäytöksiä siellä on väistämättä tapahtunut.

Oikeuteen haastaminen tapahtui Stanley Cup -voittaja Dan Carcillon masinoimalla ryhmäkanteella.

Hurjilta kuulostavissa väitteissä on toistaiseksi sana sanaa vastaan. Vaikka OHL-komissaari David Branch tutki asiaa Carcillon pelatessa vielä OHL:ssä ja Carcillo on tullut aiheesta julkisuuteen vuonna 2018, ei mikään tuomioistuin ole todentanut hänen väitteitään. Carcillon aikalaiset ovat lähteneet tukemaan hänen väitteitään, mutta vastaleirikin on olemassa.

Mielikuvilla on suurempi voima kuin totuudella, ja tällä hetkellä mielikuva Kanadan suurista juniorisarjoista on, että tulokaspelaajat rääkätään mielenterveyspotilaiksi.

Lumipallo on joka tapauksessa lähtenyt vyörymään, ja jokainen väite pahoinpitelystä, pakottamisesta tai syrjinnästä kasvattaa sitä.

Mielikuvilla on vielä totuuttakin suurempi voima. Juuri tällä hetkellä mielikuva Kanadan suurista juniorisarjoista on kyseenalainen.

Haluaisitko sinä läheisesi joutuvan kokemaan sellaista myrkyllistä ilmapiiriä, josta Carcillo, Garrett Taylor, Dan Fritsche, Ryan Munce ja Dave Pszenyczny kertovat? Tai jolla kovanyrkkisenä pelaajana tunnettu Kevin Sawyer valmentajan roolissa jopa ylpeilee? Emme tiedä totuutta, mutta ottaisitko vanhempana riskin?

Jonkunlainen muutos on tapahtumassa ilman paljastuksia ja syytöksiäkin. Millenniaalien väitetään edeltäviä sukupolvia jämäkämmin kyseenalaistavan olemassa olevia rakenteita ja vaativan perusteluja.

Toisaalta Carcillon ja Taylorin syytökset kohdistuvat pelaajista juuri millenniaalisukupolveen. Ja puolestaan vuonna 2000 syntynyt Eric Guest on kertonut, että tulokkaana hänet pakotettiin käyttämään kokaiinia. Ilmaiset huumeet eivät tee alistamisesta yhtään miellyttävämpää kokemusta.

Suuret juniorisarjat OHL, QMJHL ja WHL ovat olleet ensisijainen reitti NHL:ään, ja enenevässä määrin sinne on lähdetty myös Euroopasta tavoittelemaan menolippua tarunhohtoiseen.

Syytösten aiheuttama mainehaitta voi jopa alkaa ohjata pelaajavirtaa toiseen suuntaan. Toronto Maple Leafsin supertähti Auston Matthews on tunnetuin esimerkki pohjoisamerikkalaisesta pelaajasta, joka pelasi varaustaan edeltäneen kauden Euroopassa. Matthews on kuitenkin yhdysvaltalainen ja pelasi kotimaassaan ennen muuttoaan Sveitsiin. Jääkiekon mahtimaan Kanadan juniorisarjojen katto-organisaatio CHL ei toistaiseksi ole omia lupauksiaan päästänyt vanhalle mantereelle.

Nyt CHL kaipaa nopeaa ja tehokasta kasvojenpesua, mikä ei oikeusjutuista puhuttaessa kuulosta todennäköiseltä skenaariolta. On erittäin todennäköistä, että tämän oikeusjutun kesto mitataan vuosissa ja se pysyy tehokkaasti pinnalla julkisessa keskustelussa. Etenkin Carcillo on osoittanut ymmärtävänsä nykyaikaista viestintää sekä sosiaalisen median että tiedotusvälineiden suhteen.

Pohjoisamerikkalainen lajikulttuuri on murroksessa, minkä todistaa viime kauden aikana julki tullut #NHLtoo-ilmiö, joka puuttui valmentajien käyttäytymiseen. Nyt tulilinjalla ovat junioriurheilun organisaatiot ja rakenteet.

Jos asetut kanadalaisvanhemman asemaan, päästäisitkö lapsesi mieluummin kotimaiseen sarjaan, joka pyristelee kammottavien syytösten kourissa vai kovatasoiseen eurooppalaissarjaan, jossa NHL-paikan lisäksi on mahdollista saavuttaa esimerkiksi kielitaitoa?

Vastaus on ilmeinen. Ja vaikka kanadalaisjuniorit pysyisivät jatkossakin kotimaassaan, nyt tehtävä läpivalaisu muuttaa sikäläistä systeemiä varmasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös