Mielipide

Näkemys: Kanadalainen nuorten maailmanmestari näyttää esimerkkiä stigman purkamisessa – itsemurhan tehneen isän nimissä varainkeruuta mielenterveystyön hyväksi

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Toronto Maple Leafs -hyökkääjä Nic Petan ei peittele isänsä itsemurhaa ja psyykkistä sairautta, vaan organisoi hyväntekeväisyystapahtuman mielenterveystyön hyväksi.

Kanadan Nic Petan teki vuoden 2015 alle 20-vuotiaiden MM-kisojen semifinaalissa Slovakiaa vastaan hattutempun ja hänen isänsä Franc pääsi heittämään hatun jäälle. Finaalissa Kanada voitti Venäjän, Nic ja Franc Petanilla oli vielä enemmän syytä juhlaan.

Franc Petan ei kuitenkaan ollut varsinaisesti juhlatuulella, vaan salasi psyykkiset ongelmansa. Vielä saman vuoden aikana hän yritti ensimmäisen kerran itsemurhaa ja sai kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin. Syyskuussa 2018 hän onnistui itsemurhassaan.

TSN:n Franc-videolla Nic ja Euroopassa pelaava veljensä Alex kertovat riipaisevan avoimesti isästään ja kuolinuutisen herättämistä tunteista. Ääneen pääsee myös Francin vaimo Rosanna, eikä kyyneliltä säästy kukaan – katsojakaan.

Musertavaan suruun reagoinnissa upeinta on veljesten päätös nostaa asia esille ja järjestää isänsä nimeä kantava golf-tapahtuma, jonka tuotot ohjataan mielenterveystyön hyväksi. Vuotuiseksi suunnitellussa tapahtumassa oli mukana monia NHL-tähtiä.

Läheisen psyykkinen sairaus ja itsemurha eivät ole helppoja aiheita, ja salaaminen tai välttely ovat tavallisia reaktioita. Varsinkin tulosurheilussa vaatii hurjasti kanttia tuoda oma haavoittuvuutensa julkisuuteen.

Juuri siitä syystä nostan pipoani Nic ja Alex Petanin kunniaksi. Mielenterveysongelmat eivät häviä peittelemällä, mutta avoimuus voi rohkaista ihmisiä hakemaan apua. Franc Petan peitteli mielenterveysongelmiaan, hänen poikansa tekevät asiasta julkista ja haluavat purkaa psyykkisiin sairauksiin liittyvää stigmaa ja häpeää.

Toivottavasti heidän esimerkkinsä tarttuu muihinkin.

Muokkaus 24.10.2019 klo 13.33: Korjattu Nic Petanin veljen etunimeksi Alex.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös