Mielipide

Näkemys: Kaljaliigoista koostuva eurooppalainen jääkiekko on maailman parasta amatööriurheilua

LIIGA / Kolumni
Euroopan jääkiekkosarjoissa ei rellestetä mammonalla tai näkyvyydellä. Pohjois-Amerikasta kantautuvat amatöörikommentit ovat kuitenkin hyvin tyhjää höpinää.

Eilen Liiga sai Kanadassa harvinaista huomiota. Maan suurimman mediajättiläisen Rogersin omistaman Sportsnet -urheilukanavan arvostettu toimittaja Mark Spector kommentoi Twitterissä Kärppien Jesse Puljujärven Mikkelissä laukomaa maalia.

Vapaasti käännettynä Spector toteaa, että NHL-maalivahdit olisivat ottaneet Puljujärven laukauksesta helpon torjunnan. Puljujärven osuma kuulemma kertoo Liigan heikosta tasosta, ja Spector vieläpä lisäsi vettä myllyyn myöhemmässä twiitissään toteamalla, että tällaisia maaleja tehdään kaljaliigoissa.

Ottamatta kantaa siihen, että oliko Puljujärven maali helppo tai ei, Spectorin voi todeta huoletta olevan täysin hakoteillä. Toisaalta Spectorin kommenteissa kiteytyy hyvin edelleen Pohjois-Amerikassa laajalti vallitseva tietämättömyys jääkiekosta muualla maailmassa.

Eurooppalaisella seura- ja maajoukkuekiekolla on ollut hämmentävän pitkään eräänlainen amatööriasema Pohjois-Amerikan NHL-piireissä. NHL onkin hyvin suurelle joukolle ihmisiä maailman ainoa todellinen jääkiekon ammattilaissarja. Lisäksi farmisarja AHL:kin kiilaa ammattimaisuudessaan Euroopan sarjojen edelle, jo pelkästään NHL-seurojen omassa viestinnässä.

"ammattimaisuudessa on kyse muustakin kuin pohjattomista palkkapusseista"

Euroopassa ei ehkä lennellä charter-lennoilla vieraspeleihin, eikä tulla hallille prässätyt puvut päällä. Pelipaikat ovat usein melko ankeita betonihelvettejä NHL:än viihdekeskuksiin verrattuna. Ovatko sitten pelit kaukaloissa yhtä ankeita, mitä ovat resurssit NHL:ään verrattuna? Tohdin epäillä.

Olkoot eurooppalaiset sarjat sitten miten kaljaliigoja näiden spectorien ja cherryjen mielestä, mutta siitä huolimatta täällä osataan tehdä monet asiat – etenkin Suomessa ja Ruotsissa – paljon ammattimaisemmin kuin uudella mantereella. Esimerkiksi Liigassa ja Suomen maajoukkueissa valmentajien taktinen osaaminen on aivan oikeasti maailman huippua, ja siitä meidän pitää olla ylpeitä.

Verkkareissa peliin saapuminen ja kahvitauot ABC:llä vieraspelireissuilla ovat ihan ok – ammattimaisuudessa on kyse muustakin kuin pohjattomista palkkapusseista.

» Lähetä palautetta toimitukselle