Mielipide

Näkemys: Kaapo Kakon ja Jack Hughesin vertailussa nousee esiin eritoten yksi sana

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Jack Hughes on Yhdysvaltojen mukana Ruotsissa pelattavissa oman ikäluokkansa maailmanmestaruuskilpailuissa. Kaapo Kakko sen sijaan ei ole Suomen alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa, vaan keskittyy miesten A-maajoukkueen leiritykseen matkalla kohti Slovakian maailmanmestaruuskilpailuita.

Liigan pudotuspeleissä Kaapo Kakko kantoi joukkuettaan TPS:ää paikoin yksin selässään. Turkulaisten kausi päättyi isoon pettymykseen, mutta Kakon viidessä pudotuspelissä iskemät neljä maalia tekivät lopullisen vaikutuksen Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jaloseen. Kaiken kaikkiaan Turun Maarian katupelien kasvatti viimeisteli vuodenvaihteen kultaisten alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisojen jälkeen Liigassa peräti 17 maalia. Kakon kausi jatkuu näillä näkymin ansaitusti miesten maailmanmestaruuskilpailuissa, jonne Yhdysvallat odottaa varmasti Jack Hughesia ja mahdollisesti myös muita nuoria alaikäisiä tähtiään.

Kakko on jo nyt printannut nimensä maamme jääkiekkohistoriaan. Suuri yleisö sai ensipuraisun Turun Kaaposta tammikuussa 2018, jolloin nuori timantti pelasi TPS:n ykkösnyrkissä Tomi Kallion ja Eric Perrinin kanssa. Ottelussa aukeni tilanne, jossa Perrin ryösti omassa päässä kiekon Kung Tallinderin avustuksella ja vapautti 16-vuotiaan Kakon laidasta läpi. Toisella puolella tilannetta lukee ikoninen Kallio. Muutama sekunti myöhemmin kiekko on vastustamattomasti Emil Larmin selän takana ja maalin tehnyt kapteeni halaa uransa ensimmäisen miesten sarjatason pisteen saanutta Kakkoa.

Kakon vastuu Liigassa jäi kaudella 2017-2018 odotetusti vielä ohueksi, mutta nautti sitäkin isommasta vastuusta TPS:n A-junioreissa. Kakko iski 25 maalia pelaamaansa 38 otteluun, pistesaldon näyttäessä lukemaa 55. Huhtikuun 2018 alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa vuoden alaikäinen turkulainen aloittikin sitten löylyn heittämisen. Hän muodosti yhdessä ketjukavereidensa Jesperi Kotkaniemen ja Niklas Nordgrenin kanssa koko kisojen parhaan hyökkäyskolmikon. Ketju viimeisteli maailmanmestarimaisesti seitsemään otteluun yhteistehot 15+14 teholukemalla +27. Kisojen parhaaksi pelaajaksi valittiin kuitenkin suomalaisiakin paremmat 5+7 tehot kerännyt Jack Hughes.

Kauden 2018–2019 harjoitusotteluissa Kaapo Kakko osoitti, että hän pelaa tänä kautena TPS:ssä kärkiketjujen roolia. Kausi sujui kokonaisuudessaan TPS:n kärkiketjuissa ja vastuu nousi mitä pidemmälle kevät eteni. Kakko on pelaajatyypiltään liukas kiekonsuojaaja, joka lukee useimmiten tilanteen kuin tilanteen vastustajaansa nähden muutama askel edellä. Kakon johtaessa TPS:n hyökkäyksiä tilanteet eskaloituvat useimmiten niin, että hän pitää kiekkoa, suojaa sitä mitä merkillisemmillä taitoliikkeillä ja petaa vapaahkon laukaisupaikan toisella laidalla seisovalle Zach Budishille. Jos Budish laukoo ohi, Kakko on ensimmäinen pelaaja, joka haluaa kiekon takaisin ja toistaa äsken kuvatun tilanteen. Hän nauttii saadessaan pitää kiekkoa ja johtaessaan hyökkäystä. Tämä on alaikäiseltä jääkiekkoilijalta Liigan tasoisessa miesten sarjassa täysin ennen näkemätöntä suorittamista. Kaapo Kakkoa voisi pelaajatyyliltään verrata Mikko Rantasen. Onko tällä pelaajalla oikeasti mitään heikkouksia? 

Kyllä on. Kukaan alle 18-vuotias jääkiekkoilija ei ole täysin valmis jääkiekkoilija, sitä ei ollut edes Connor McDavid. Jokainen huippupelaaja ajattelee ensisijaisesti jääkiekkoilijan kehitysprosessin kestävän läpi uran. Jos kehitys jää paikoilleen, saattaa löytää itsensä NHL:n sijaan AHL:stä tai Euroopasta. Vain absoluuttinen kärki pelaa NHL-kaukaloissa. Menestyksekästä NHL-uraa ajatellen, Kakon suurin kehityksen kohde on oman pään pelaamisessa. Asiasta kirjoitetaan ja puhutaan aivan liian vähän, päähuominon keskittyessä pelaajan hyökkäyspään erityisosaamiseen. Näistä taidoista puhuminen on kuitenkin täysin oikeutettua. Pelaajan kun pelaajan heikkouksien kehittymisen seuranta on aivan liian pieni puheenaihe Suomessa. 

Aavistan, että Kakko tulee tarvitsemaan taustatukea eräältä nuorelta tamperelaiselta. Ihmisen mielikuvituksen ylittävää luovuutta otsikoinneissa kokenut Patrik Laine osaa varmasti samaistua tulevina vuosina nuorta turkulaista koskeviin kirjoituksiin. Pohjustuksena mainittakoon, että jokaisen suomalaisen jääkiekon ystävän tulee ymmärtää, että Laine on maalintekijä ja Kaapo Kakko laadukkaan hyökkäyspelin kapellimestari. Ne ovat heidän erityisosaamisiaan ja niiden takia pelaajien nimet ovat lehdissä. Winnipeg Jetsin maksaman joka sekuntisen tonnin setelin vaade on, että pelaaja tekee tuhojaan hyökkäyspäässä. Laineelle ei makseta siitä, että hän jää puolustustilanteessa pelaamaan jokaisen tilanteen käyttäen äärimmäistä varmistelua. Se vastuu koskee enemmän ketjun puolustuspelin erityisosaajia. Sama tilanne pätee hieman pienemmässä mittakaavassa Kaapo Kakkoon. On jokseenkin selvää, että turkulainen tulee olemaan vaikeuksissa etenkin NHL-taipaleensa alussa puolustuspelaamisessa - aivan kuten Laine oli. 

*****

Jack Hughes arvostetaan tässä tekstissä kaikesta huolimatta Kakon edelle, riippumatta siitä, mitä seuraavat kaksi kuukautta tuovat tullessaan. Hughes vastaa pelaajatyypiltään keskushyökkäävää Patrick Kanea, joka luistelee kuin 17-vuotias Connor McDavid. Muutaman harjoitusottelun otanta Jack Hughesista ei kerro pelaajan tasosta katsojalle yhtään mitään. Etenkin nuorten pelaajien mittaamisessa on oleellista ottaa mahdollisimman leveä otanta, sillä tasot ailahtelevat alle 18-vuotiailla pelaajilla vielä paljon. Nuori yhdysvaltalainen on hallinnut yksin tätä ikäluokkaa jo monen monta vuotta, josta pohjoisamerikkalainen jääkiekkomedia on ottanut kaiken ilon irti. Eurooppalainen Kakko on noussut kärkikolmikkoon vasta viimeisen 12 kuukauden aikana, kun Hughes iski jo marraskuussa 2017 World U17 Hockey Challenge-turnauksessa 15 pistettä kahdeksaan otteluun. Vertailun vuoksi vuotta aiemmin Andrei Svetšnikov iski samassa turnauksessa kahdeksan pistettä, kuten 2014 muuan Auston Matthews.

Hughes on rooliltaan keskushyökkääjä, joka nähdään varaustilaisuuksissa usein laadukkaampana vaihtoehtona kuin laitahyökkääjä. Ja kyllä. Kaapo Kakkokin on pelannut keskushyökkääjän roolia, mutta sillä ei ole mitään vertailukohtaa Jack Hughesin taustaan. On mahdotonta tietää tässä vaiheessa pelaako Kakko ensisijaisesti laitahyökkääjän vai keskushyökkääjän uran NHL:ssä. Sen sijaan sen tietää, että Hughes pelaa keskushyökkääjänä seuraavat 25 vuotta. Tämä on kenties se merkittävin yksittäinen niitti Hughesin valinnalle ohi Kakon, joka tunnetaan NHL varaustilausuuden kolmantena luultavimmin varattavan Venäjän Vasily Podkolzinin tapaan, laitahyökkääjän roolin vahvuuksistaan. Lisäksi Kakon otteet pienessä kaukalossa ovat jääneet vähäisiksi. Hän on kuitenkin täysi poikkeus ikäluokassaan ja oppii varmasti joka päivä mahdottoman paljon uusia asioita liittyen pieneen kaukaloon, kulttuurimuutokseen ja tulevan joukkueen pelitapaan. Nämä ovat kuitenkin loppuviimein ratkaisevia eroja ikäluokan kärkeä jo vuosia hallinneeseen Jack Hughesiin, joka on pelannut koko uransa pienessä kaukalossa. Arvostettu Bob McKenzie on myös maininnut, että Hughes on nähty jokaisen NHL-joukkueen ensisijaisesti ensimmäisenä valintana varaustilaisuudessa.

*****

Suomalaisen jääkiekon ystävän tulee asettaa jäitä hattuun Kaapo Kakon spekuloinnissa Jack Hughesin edelle kesäkuun varaustilaisuudessa. Jotta näitä kahta pelaajaa voidaan vertailla oikeasti relevanteilla mittareilla, tulee molempien pelaajien otannan olla yhtä painava, muuten vaakakuppi kallistuu varsinkin meillä suomalaisilla turhan herkästi Kakon puolelle. Tämä tilanne on päinvastainen Pohjois-Amerikassa, jossa harva osaa edes kirjoittaa Kakon nimen oikein. Objektiivisuus on otsikossa haluttu sana, jota tulee nyt käyttää kun vertaillaan näitä kahta superlahjakkuutta.

Kolumnin kirjoittaja on kuitenkin mielellään väärässä, ja toivookin Ray Sheron lausuvan ensi kesänä: "with the first overall pick in the 2019 NHL draft, The New Jersey Devils are proud to select Kippo Kappo!"

» Lähetä palautetta toimitukselle