Mielipide

Näkemys: Kaapo Kakon alkukausi on ollut nihkeä, eikä Rangersin heikko kokonaisuus helpota tilannetta

NHL / Kolumni
Kaapo Kakon NHL-ura on lähtenyt käyntiin takerrellen. Suomalaishyökkääjä on kerännyt kauden seitsemässä ensimmäisessä ottelussa vain kaksi tehopistettä, eikä jäällä ole nähty tuttua, totutun itsevarmaa Kakkoa.

NHL-kausi on ehtinyt vanhentua vain muutaman viikon, mutta New York Rangersin heikot otteet ovat nousseet jo kiekkokansan suureksi puheenaiheeksi. Kesän kakkosvarauksen, Kaapo Kakon, harteille lyötiin isot paineet jo ennen kuin nuori mies ehti vetämään Rangers-paitaa ensimmäisen kerran ylleen. Joukkueen menestysodotukset tosin olivat ennen kautta maltilliset, onhan organisaatio edelleen selvästi uudelleenrakennusvaiheessa.

Rangersin kauden aloitus on ollut heikko, ja pitkälti tämän takia myös Kakon ensimmäinen NHL-kausi on saanut mollivoittoisen startin. Pitää kuitenkin muistaa, että yksittäisen pelaajan kohdalla seitsemän ottelua on hyvin pieni otanta − ja tottuminen pienen kaukalon saloihin ottaa varmasti aikansa myös Kakon kohdalla. 

Joukkueen heikot esitykset eivät edistä Kakon tilannetta 

Kakko on ollut jääkiekkomedian suurimpia mielenkiinnon kohteita jo harjoitusleirin alusta saakka − ja syystä. Rangers ei ole päässyt varaamaan näin pienellä numerolla pitkään pitkään aikaan, ja Amerikassahan mediasirkuksesta otetaan tunnetusti kaikki mahdollinen irti. Kakon ja New Jersey Devilsin Jack Hughesin välille rakennettu kamppailuasetelma seuraa miehiä niin kauan, kun kaksikko pelaa Hudson-joen molemmin puolin.

Miten Kakko on onnistunut pelillisesti? Ennen kautta oli paljon puhetta siitä, että Kakko olisi Hughesia valmiimpi NHL-kaukaloihin fyysisyytensä ja kokonsa kautta. Ensimmäisten viikkojen aikana on tullut kuitenkin selväksi, että kamppailuvoimaa vaaditaan vielä huimasti lisää tulevien kuukausien ja vuosien aikana.

Tilannetta hankaloittaa entisestään tällä hetkellä se, että Kakon kenttä ei ole pystynyt pelaamaan omilla vahvuuksillaan eli liikuttamaan kiekkoa vauhdilla. Kakko saa kyllä kiekkoja ketjukavereiltaan ja puolustajilta, mutta tämä tapahtuu usein tilanteessa, jossa suomalaishyökkääjä on seisovin jaloin − eikä pääse hyödyntämään nopeuttaan.

Kakko pystyy pitämään ja suojaamaan kiekkoa vanhaan malliin, mutta syöttöpaikkojen löytäminen kapeassa NHL-kaukalossa on osoittautunut haastavaksi. Tietynlainen yksinkertaisuus voisi tuoda helpotusta koko kakkosketjun pelaamiseen. Liian moni hyökkäys päättyy kulmiin ajautumiseen eikä laukaukseen maalia kohti. 

Kakko on pelannut suurimman osan alkukaudesta Rangersin kakkoskentässä yhdessä Chris Kreiderin ja Ryan Stromen kanssa. Kolmanneksi eniten Kakko on pelannut keskushyökkääjä Brett Howdenin kanssa. Jääaika joukkueen kärkihyökkääjien, Artemi Panarinin ja Mika Zibanejadin, kanssa on jäänyt vähäiseksi. Seitsemässä ottelussa Kakko on ollut edellämainitun kaksikon kanssa jäällä reilut viisi minuuttia.

Quinnin Rangers haluaisi olla nopeaan vastahyökkäyspeliin nojaava joukkue, mutta tällä hetkellä pelimerkit eivät tällaiseen taktiikkaan riitä

Vaikka Strome pelasikin varsinkin viime keväänä erittäin tehokkaasti, ei miehestä ole ollut tähän mennessä johtamaan pelillisesti Rangersin kakkosketjua. Howden on pelityyliltään enemmän puolustusorientoinut keskushyökkääjä, joka keskittyy erityisesti oman pään tarkkaan puolustamiseen. 

Alkukaudesta Rangers on ollut hyvin vahvasti yhden kentän joukkue hyökkäyspäässä. Zibanejad ja Panarin ovat kannatelleet hyökkäyspeliä ja ovat luoneet suurimman osan joukkueen vaarallisista maalintekopaikoista. Päävalmentaja David Quinn on tehnyt otteluiden aikana joitain ketjumuutoksia, mutta pitävämpiä ketjukoostumuksia ei ole vielä syntynyt ykköskentän takana. 

Quinn itse toimii vasta toista kautta NHL-valmentajana, eikä NCAA-tasolla hyvänä kasvattajana tunnettu 53-vuotias jenkki ole vielä onnistunut viemään Rangers-nuoria uudelle tasolle. Kovaa rakkautta on saanut kokea niin venäläishyökkääjä Vitali Kravtsov kuin tšekkihyökkääjä Filip Chytilkin.

Alkukaudesta Quinnin peluutusvalinnat ovat aiheuttaneet keskustelua: puolustaja Brendan Smith on pelannut ajoittain jopa kolmannessa hyökkäysvitjassa, ja veteraani Michael Haley on saanut kohtuullisen paljon peliaikaa muutamassa ottelussa.

Quinn on ollut vähäsanainen Kakon kohtelusta, mutta on muistuttanut useampaan otteeseen, ettei nuorten pelaajien menestystä mitata ainoastaan tehopisteillä. Kakon peliaika on pyörinyt kauden alussa 15 minuutin paremmalla ja huonommalla puolella. Keskiviikon vastaisen yön Coyotes-kamppailu oli ensimmäinen, jossa Kakon peliaika jäi kokonaisuudessaan alle kymmenen minuutin. 

Lyhyesti sanottuna Kakon alkukausi on ollut pelillisesti pettymys, mutta syyttävä sormi osoittaa myös Rangersin olematonta pelikirjaa ja -identiteettiä. Quinnin Rangers haluaisi olla nopeaan vastahyökkäyspeliin nojaava joukkue, mutta tällä hetkellä pelimerkit eivät tällaiseen taktiikkaan riitä. 

Tulevat viikot näyttävät, kehittyykö Rangersin pelaaminen parempaan suuntaan vai jatkuuko tökkivä viisikkopelaaminen pitkälle syksyyn. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu, Kakon vaikeudet kaukalossa tuskin häviävät itsekseen mihinkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle