Mielipide

Näkemys: KHL päästi Vitjaz-hyökkääjät liian helpolla – Antaa luvan sikailla

KHL / Kolumni
KHL:n kurinpito langetti Helsingin Jokereiden pelaajia teloneille Jevgeni Artjuhinille ja Aleksei Makejeville pelikieltoa tiistain ottelun tapahtumista. Artjuhin selvisi taklauksesta neljän ottelun pelikiellolla ja Makejev sai jalkapyyhkäisystä kaksi ottelua. Jos jääkiekosta halutaan siistimpi laji, tulee tuomioiden olla huomattavasti kovempia.

Aluksi on hyvä kerrata, mitä tiistain ottelussa tapahtui.

Kaikki alkoi kolmannen erän puolessa välissä, kun Jokereilla oli hyvä hyökkäysalueen pyöritys käynnissä. Alex Grant nousi siniviivasta keskelle kiekon kanssa ja oli laukomassa vetoa kohti Ilja Ježovin vartioimaa maalia. Samalla hetkellä Vitjazin romuluinen laitahyökkääjä Jevgeni Artjuhin leikkasi kohti Grantia ja pamautti olkapäällä kanadalaista päähän.

Tuomarit eivät tilanteeseen reagoineet, vaikka toinen päätuomareista seisoi noin viiden metrin päässä katse tilannetta kohti. Peli keskeytettiin noin viisi sekuntia myöhemmin, kun Grantin otsasta vuosi verilammikko jäälle. Tuomarit pitivät tämän jälkeen noin kolmen minuutin palaverin ja lopulta tuomitsivat tilanteen uusiksi. Lopulta tuomarit päättivät antaa Artjuhinille 5+20 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta ja poistivat venäläisen pelistä.

Jokerit pääsi tilanteessa ylivoimalle. Ylivoimaa kului reilu minuutti, kun Vitjaz-hyökkääjä Aleksei Makejev taklasi hypäten Jokereiden puolustaja Teemu Erosta päähän pelin ulkopuolella ja jäi kentälle naureskelemaan tilanteen jälkeen. Tuomarit ohjasivat Makejevin jäähyaitioon, mutta venäläishyökkääjä naureskeli tuomareille ja ihmetteli tuomiota. Lopulta tuomarit antoivat Makejeville pelirangaistuksen ja ohjasivat isoista ovista pihalle. Pelirangaistuksen Makejev sai kuitenkin tilannetta edetäneestä jalkapyyhkäisystä.

Samaan aikaan Jokereiden vaihtoaition edessä alkoi paini, kun Vitjaz-puolustaja Igor Golovkov nappasi Brian O'Neillin kainaloonsa. Jokereiden hyökkääjä Veli-Matti Savinainen tuli tilanteeseen puolustamaan joukkuetoveriaan ja nappasi itseään kymmenen senttiä pidemmän ja kymmenen kiloa painavamman venäläisen tilanteesta pois ja antoi nyrkkien puhua.

Loppupeli oli lopulta melko siisti. Ottelun päättymisen jälkeen toki kahdeksan maalia 11 kauden mittaisella KHL-urallaan tehnyt Golovkov meni Jokereiden vaihtoaition eteen uhoamaan jotakin, mutta välikohtauksilta vältyttiin.

KHL:n kurinpidon reagoiminen antaa luvan taklata uudestaan

Euroopan suurin jääkiekkosarja KHL on pelillisesti maailman toiseksi kovin sarja heti tarunhohtoisen NHL:n jälkeen. Sitä on kenenkään turha kiistää. Sarjassa pelaa paljon hyviä pelaajia ja hyvin valmennettuja joukkueita.

Jääkiekkoa pelatessa tunteet tulevat monesti pintaan eikä ylilyönneiltäkään aina vältytä, mutta turhia väkivaltaisia temppuja olisi helppo estää.

kahden ottelun pelikielto oli merkki Makejeville, että hän voi kentällä uudestaankin yrittää teloittaa vastustajan.

Yksi tapa tähän on kovemmat rangaistukset. Jos KHL haluaa joskus saavuttaa kunnioituksen länsimaisissa jääkiekkopiireissä, tulee sarjassa ottaa muutamia asioita enemmän tosissaan. Yksi on juuri kurinpito ja pelaajien terveydestä välittäminen.

Jääkiekkoa pidempään seuranneet tuntevat Artjuhinin historian. Miksi kyseinen pelaaja saa enää edes pelata KHL:ssä? Kyllä hänelle joukkue löytyisi Venäjän alemmiltakin tasoilta. Tämä on yksi, missä KHL:n olisi oltava vakavissaan. Jos sarjassa on ollut sikailijoita, niin näiden pelaajien palkkaaminen sarjaan tulisi jotenkin estää.

Toinen merkittävä asia on pelikiellot. Artjuhin sai taklauksestaan kaksi peliä ja koska hänellä on historiaa samantyylisistä tapauksista, tuli kaksi peliä lisää. Hän sai yhteensä neljän ottelun pelikiellon. Miksei KHL rankaissut teosta kuudella ottelulla ja historian tuntien lyönyt kymmentä ottelua päälle?

Makejev sai teosta yhden ottelun ja koska lensi ottelusta suihkuun, hän sai toisen ottelun tämän päälle. Päähän kohdistuneita taklauksia tulee aina joskus tahtomatta, kun vauhdit ovat kovat ja käy huono tuuri, mutta Makejevin temppu, jossa hän hyppää ja yrittää nimenomaan taklata päähän, on ihan tarkoituksen mukaista ja kovin keinoin rangaistavaa. Kuten myös jalkapyyhkäisyt.

KHL olisi voinut tässäkin tilanteessa ottaa kovat otteet käyttöön ja langettaa esimerkiksi viisi peliä tästä ja yhden päälle, kun hyökkääjä poistettiin pelistä. Nyt kahden ottelun pelikielto oli merkki Makejeville, että hän voi kentällä uudestaankin yrittää teloittaa vastustajan, mikäli tilanne sitä vaatii, sillä tulossa on vain kahden pelin huili, joka ei 62 ottelun runkosarjan vaakakupissa paina yhtään mitään.

Juttua muokattu 10.51. Lisätty jalkapyyhkäisyt ingressiin ja Makejevin pelikieltojen syihin, sekä pelikieltojen analysointiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös