Mielipide

Näkemys: KHL-kausi huipentuu – Jokerit ei ole lisännyt suomalaisten kiinnostusta sarjaa kohtaan

KHL / Kolumni
Helsingin Jokerit on pelannut maailman toiseksi kovimmassa jääkiekkosarjassa jo viisi kokonaista kautta, mutta KHL:n suosio Suomessa laahaa edelleen vähäisenä.

Huomasitko, että KHL-finalistit ovat jo selvillä? Osaatko nimetä finaalijoukkueet? Todennäköisesti et, sillä Jokerit putosi jatkosta jo puolivälierissä maaliskuun alussa.

Moskovan TsSKA kaatoi seitsemännessä välieräottelussa Pietarin SKA:n ja näin ollen Moskovalaiset etenivät finaaliin. Itäisestä konferenssista vastustajaksi saapuu Ville Pokan edustama Avangard Omsk.

Tietoisuus KHL:stä on lisääntynyt, mutta kiinnostus on edelleen pohjamudissa

Kun Helsingin Jokerit siirtyi KHL:ään elokuussa 2014, avautui suomalaiselle kiekkokansalle hieno näköalapaikka maailman toisiksi kovimpaan kiekkoliigaan – liigaan, jossa on useita supertähtiä, peli on kovatasoista ja jonne pääsevät monet erinomaiset jääkiekkoilijat keräämään eläkerahoja, mikäli ovi NHL:ään ei avaudu.

KHL-seuroja tiedetään jo melko laajasti Suomessakin. Ainakin suurseurat kuten Pietarin SKA, Moskovan TsSKA ja Metallurg Magnitogorsk ovat tuttuja ja yhdistetään KHL:ään. Ennen vuotta 2014 suurempi yleisö ei ollut koskaan kuullut niistä edes mainittavan. Moni ei edelleenkään välttämättä tiedä esimerkiksi Amur Habarovskia, Neftekhimik Nizhnekamskia tai Traktor Tsheljabinskia.

Kiinnostus KHL:ää kohtaan keskittyy täällä käytännössä Jokereihin. Jokerit on brändinä ja joukkueena niin suosittu, että tänä päivänä myös moni Liiiga-seuran kannattaja katsoo satunnaisesti Jokerien pelejä. Ja miksei katsoisi. Onhan peli lähes aina huomattavasti tasokkaampaa kuin Liigassa. Mutta moniko vaikkapa Tappara-kannattaja katsoisi esimerkiksi SKA–TsSKA-ottelua, jos tarjolla on samanaikaisesti esimerkiksi Sport–SaiPa-ottelu? Ei käytännössä kukaan, sillä KHL:llä on niin lyhyet perinteet eivätkä siellä pelaavat joukkueet herätä suomalaisissa ärsykkeitä.

Perinteiden ja vastakkainasettelun puute vie mielenkiintoa

Liiga on suomalaisille niin tuttu ja turvallinen sarja, että vaikka jääkiekonseuraajan oma joukkue jäisi rannalle ruikuttamaan kevään tosipelien alkaessa, voi mielenkiinnon sarjaan säilyttää esimerkiksi toivomalla, ettei rakas arkkivihollinen pääsisi yhtään pidemmälle kuin oma joukkue. Tai vähintäänkin voi seurata ja toivoa, etteivät finaaliin pääsisi jälleen kerran Tappara ja Kärpät.

KHL:ssä ei tätä mahdollisuutta ole. KHL-Jokereilta puuttuvat arkkiviholliset ja perinteet, eikä näitä kahta merkittävää tunnelmanluojaa korvaa pelkkä Pietarin SKAn tähtiloisto. Varsinkin, kun Jokereilta puuttuu kausi toisensa jälkeen realistiset mahdollisuudet isoon menestymiseen.

Se taas hankaloittaa Jokerien sarkaa sen yrityksessä kehittää toimintaansa kestävämmäksi niin urheilullisesti, taloudellisesti kuin imagollisestikin. Kun koko huomioarvo syntyy yhdestä seurasta ja joukkueesta, eikä lainkaan niitä ympäröivästä kokonaisuudesta, yhtälö on epätasapainossa.

Kun koko sarjasta ei kiinnosta minkään muun joukkueen sarjasijoitukset, Jokeritkaan ei oikein kiinnity mihinkään laajempaan kontekstiin. Yksittäiset ottelut ovat vain yksittäisiä tapahtumia, joissa pelataan milloin minkäkinlaista vastustajaa vastaan. Ei synny jatkumoa eikä tarinallisuutta.

Kiinnostavuuden puute vie yleisöä

Jokereiden viime kauden yleisökeskiarvo oli 9036 katsojaa Hartwall Arenalla pelatuissa otteluissa. Vuotta aiemmin samainen katsojakeskiarvo oli 10 415 katsojaa, joten se on lähtenyt hurjaan laskuun. Toki, se on ihan omassa luokassaan Suomessa, mikään toinen urheiluseura vedä yhtä paljoa katsojia viikoittain puoleensa. Mikäli Jokerit ja KHL eivät saa lisättyä sarjan mielenkiintoa lähitulevaisuudessa, se osaltaan vauhdittaa yleisömäärän laskua, ja se olisi taas suurta myrkkyä Jokerien ennaltakin synkkään taloustilanteeseen.

Yleisömäärän lasku vaikuttaisi myös merkittävästi Jokereiden brändin uskottavuuteen. Jokerit voi edelleen vedota suurimpaan yleisömäärään Suomessa ja perustella sillä pelaamisensa KHL:ssä, mutta mikäli yleisömäärän kaventuminen jatkuu ja kiinnostus Jokerien ympäriltä häviää, voidaan jo hyvin kyseenalaistaa, mitä KHL antaa Jokereille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös