Mielipide

Näkemys: KHL ja SHL vievät Liigasta kärkipelaajat, mutta uusia kandidaatteja on tulossa kehittymään huipulle

LIIGA / Kolumni
Justin Danforthin ja Malte Strömwallin kaltaiset kasvutarinat ovat merkki Liigan pelaajapolitiikan toimivuudesta.

Viimeisin Liigan pistepörssin voittaja, joka aloitti seuraavan kautensa Liigassa oli Kim Hirschovits kaudella 2014−15. Kaksi edellistä pistekärkeä − Justin Danforth ja Malte Strömwall − siirtyivät pörssivoittonsa jälkeen KHL:ään.

Pistepörssivoittaja Danforthin lisäksi KHL:ään ensi kaudeksi siirtyvät muun muassa yksi Liigan parhaista maalintekijöistä Jere Karjalainen ja huippukauden Kärpissä pelannut puolustaja Jakub Krejčík. SHL:ään puolestaan siirtyivät esimerkiksi tehokkaat keskushyökkääjät Kim Strömberg ja Tyler Morley.

Tämän tasoisia menetyksiä ei liigaseurojen resursseilla pystytä korvaamaan yksi yhteen, mutta kevät on osoittanut, että Liigaan on kuitenkin saatavilla kovia pelaajia.

Suomalaisilla pelaajilla on toki erityinen intressi siirtyä kotimaahansa – samoin parin kauden tauon jälkeen Tapparaan palaavalla tšekkimaalivahti Dominik Hrachovinalla. Esimerkiksi Tšekin ja Slovakian maajoukkuepelaajat kuitenkin lähtevät Suomeen muista syistä.

Liigan valtti pelaajamarkkinoilla on tarjota näyttöpaikka ja kehittymismahdollisuus.

Sekä Strömwall että Danforth siirtyivät Liigaan ECHL:stä. Ruotsalaishyökkääjä pelasi KooKoossa puolitoista kautta ja voitti kaudella 2018–19 maali- ja pistepörssin. Viime kaudella Strömwall oli KHL:n parhaita maalintekijöitä. Danforth puolestaan on kahdella Lukko-kaudellaan ollut Liigan parhaimmistoa ja ensi kaudella Vitjaz Podolskissa on seurakavereina entisiä NHL-pelaajia.

Ulkomaalaispelaajat ovat Liigassa arvossaan, ja lähtökohtaisesti on tarjolla iso rooli. Myös valmennuksen pelitavallinen osaaminen on – etenkin kärkiseuroissa – huippuluokkaa.

Liiga on siis oivallinen ponnahduslauta vielä kovempiin ja rahakkaampiin sarjoihin, kuten KHL, SHL ja NLA.

Maalivahti Andrei Karejev jäi Salavat Yulaev Ufassa ensin Ben Scrivensin ja sitten Juha Metsolan varjoon, mutta TPS:ssä on luvassa ykköstorjujan tontti. Tšekin maajoukkueen moninkertaiset arvokisakävijät maalivahti Patrik Bartošak ja puolustaja Michal Moravcik pääsevät mittaamaan tasoaan aiempaa laadukkaammassa sarjassa. Myös Slovakian paidassa monissa MM-kisoissa pelannut hyökkääjä Pavol Skalický saa Lukossa mainion näyttöpaikan Tšekin Extraliigan jälkeen.

Éric Perrinin kaltaiset seuralegendoiksi muodostuneet ulkomaalaisvahvistukset alkavat olla harvinaisia, mutta lyhytaikaisetkin vahvistukset auttavat oman uransa lisäksi myös joukkuetta.

Liigan valtti pelaajamarkkinoilla on tarjota näyttöpaikka ja kehittymismahdollisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös