KÄR - HPK
WSH - CAR 2.00
Mielipide

Näkemys: Kärppien dominoinnille ei näy päätöstä junioreissakaan – A-, B-, B2- ja C-juniorit toteuttavat keväällä Kukkoselle viiden mestaruuspytyn Instagram-selfien?

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien kausi on poikkeuksellinen suomalaisessa jääkiekkohistoriassa, kun miesten liigajoukkueen ohella menestystä ovat tuomassa myös kaikki juniorijoukkueet. Nähdäänkö Oulussa peräti viiden Suomen mestaruuden kevät? Pelaajista Tuukka Tieksalo tekee historiaa – entä keitä ovat nämä Rädyn veljekset?

Kärppien miesten liigajoukkue tulee voittamaan ylivoimaisesti miesten Liigan runkosarjan. Se lähtee alkaviin pudotuspelisarjoihin mestarisuosikkina.

Sama kaava seuraa juniorijääkiekkoon, kun A-, B-, B2- ja C-junioreissa runkosarjan voitto näyttäisi olevan realismia. Kärppien miesten liigajoukkueesta on kirjoitettu ja puhuttu miltei kaikki mahdollinen. Mielenkiintoisempaa onkin mennä tarkastelemaan juniorijoukkueiden otteita.

Alkusarja huomioiden Kärppien A-juniorit ovat ylittäneet ensimmäisenä joukkueena 100 pisteen rajan. Suurimpiin haastajiin lukeutuvan Veeti Miettisen ja Roni Hirvosen johtama Espoon Blues on oululaisista yhdeksän pisteen päässä. Entisen liigakiekkoilija Ville Mäntymaan valmentama kärppälauma on pullollaan mielenkiintoisia ja nälkäisiä nuoria pelaajia.

1999 syntynyt New Jersey Devilsin varaama Eetu Päkkilä on laukonut kauden aikana jo 38 maalia. Bluesissa kaudella 2008–2009 40 maalin kausiennätyksen laukonut Sami Blomqvist on enää kahden osuman päässä. Jäälin Tuukka Tieksola on myös mielenkiintoinen 2001 syntynyt pelaaja. Yhteispeli Päkkilän kanssa sujuu ja Kärppien edustuksessakin tuulia haistellut Tieksola on viimeistellyt 49 pelaamaansa otteluun peräti 59 pistettä. Lukema asettaa pelaajan jaetulle kärkisijalle yhden kauden piste-ennätyksessä, jonka jakavat tällä hetkellä Emil Oksanen, Antti Kalapudas ja Sebastian Aho.

Kärppien A-junioreiden ylivertaisinta dataa ovat kuitenkin teholukemat. 1999 syntyneen Roki-kasvatti Jaakko Niskalan teholukema on käsittämätön + 44. Joukkueessa on kaiken kaikkiaan 18 pelaajaa, joiden teholukema on + 10 paremmalla puolella.

Oulunsalon Rädyn veljeksistä vanhempi 2001 syntynyt Aku Räty pelaa ensimmäistä kauttaan A-junioreissa. Oikealta laukova laituri on viimeistellyt hänkin kuluneella kaudella 44 pistettä. Pelaajalla tekee kuitenkin tiukkaa mahtua Suomen lopulliseen alle 18 vuotiaiden maajoukkueeseen, vaikka hän onkin tehnyt kahdeksaan harjoitusotteluun neljä pistettä.

Nuorempi veli, 2002 syntynyt, Aatu Räty kuuluisi tasonsa puolesta vakituisesti A-junioreihin. Hän on loppuvuonna 2001 syntyneen Anton Lundellin kanssa maamme mielenkiintoisempia pelaajia tässä ikäluokassa. Räty aloitti B-junioreissa kautensa iskemällä neljään ensimmäiseen otteluun 12 pistettä. B-junioreissa tasoerot ovat suuret, mutta Rädyn kohdalla voidaan odottaa ensi kaudella jopa debyyttiä Kärppien edustuksessa jos kehitys on tätä luokkaa.184 senttinen ja 76 kiloinen nuorempi nuori pelaaja on tehnyt 39 ottelussa vuotta vanhempien ikäluokassa 26 pistettä ja teholukema on + 19. Hänet valittiin Nuorten Liigan helmikuun parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

Entisen liigakiekkoilija Jouni Loposen poika Kalle on isänsä tapaan puolustaja. 2001-ikäluokkaa edustava Kalle on pelannut tällä kaudella pääasiassa Mestistä Kokkolan Hermeksessä. Hän on Suomen tärkeimpiä pelaajia kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

A-junioreiden mukana pelaava, B-juniori-ikäinen, maalivahti Joel Blomqvist ansaitsee myös erityismaininnan. Hän on maamme lupaavimpia kiekon saalistajia omassa ikäluokassaan.

Tämä jos mikä on Kärppien kausi. Joukkueen edellisestä A-junioreiden mestaruudesta on kulunut miltei kymmenen vuotta. Kaudella 2009–2010 A-junioreiden mestaruuspokaalia olivat nostamassa, nuoret pelaajat Joonas Donskoin, Julius Junttilan ja Miikka Salomäen johdolla.

*****

Kärpät näyttää mallia tällä hetkellä myös B-junioreissa, jossa joukkue on hävinnyt toistaiseksi vasta kaksi ottelua varsinaisella peliajalla. Eroa runkosarjassa toisena olevaan Porin Ässiin on melkein 20 pistettä.

Katseet suuntautuvat nyt vahvasti Kiekko-Laserin kasvatti Samu Tuomaalan suuntaan, joka kuuluu Aatu Rädyn ohella Kärppien vahvaan edustukseen vuoden 2021 NHL-draftissa. Nuori lupaus on viimeistellyt 38 runkosarjaotteluun 24 maalia ja antanut 32 maaliin johtanutta syöttöä. Pistekeskiarvo 1,47 on sarjan suurimpia. Tuomaala on edustanut edukseen myös oman ikäluokkansa maajoukkueessa, jossa hän on viimeistellyt 11 otteluun yhtä monta maalia ja saalistanut kahdeksan syöttöpistettä.

Joukkueen varakapteeni, 2002 syntynyt, Oliver Suni kuuluu Tuomaalan tapaan sarjan eliittihyökkääjiin. Hän on oman ikäluokkansa maajoukkueen johtavia pistenikkareita. 17-vuotiaiden 13 maaotteluun Suni on viimeistellyt tehot 3+7. Kehityksen ja tulosvastuullisen roolin kannalta niin Sunille kuin Tuomaalallekin on järkevintä pelata tämä kausi vielä B-junioreissa, sillä A-junioreissa on suoranaista tungosta laadukkaista hyökkääjistä.

15-vuotiaan puolustaja Viljami Juusolan nimi kannattaa myös painaa mieleen. Hän on viimeistellyt 19 pelaamaansa B-junioreiden otteluun komeat tehot 4+8.

Kärppien B2-joukkue on yhdistänyt voimansa Haukiputaan Ahmojen kanssa ja on sarjakärki omassa sarjassaan. Eroa seuraaviin on yli 10 pistettä.

C-junioreissa tasoerot pelaajien ja joukkueiden välillä korostuvat entisestään. Oulun Kärppien ryhmä teki esimerkiksi 27 pelattuun alkusarjaotteluun 229 maalia. Joukkueella on kuitenkin täysi työ lyödä ratkaisupeleissä kova Jyväskylän JYPin joukkue. Joukkueen maalia vartioi vasta 14-vuotias Niklas Kokko. Hyökkääjistä NHL-kykyjenetsijöitä suositellaan painamaan Ville Koivusen ja Leevi Kinnusen nimet muistiin.

*****

Kärpillä on positiivinen haaste nuorten huippupelaajien kanssa. On jopa suositeltavaa, että osa pelaajista lähtee kotiseuduiltaan hakemaan peliaikaa muista Liigan organisaatioista, Ruotsin sarjoista tai esimerkiksi Pohjois-Amerikan juniorisarjoista. A-junioreissa helmikuun parhaaksi pelaajaksi valittu Eemil Erholtz päätti esimerkiksi lähteä kotiseudultaan Oulusta vuosi sitten Vaasaan. Sportissa hän on päässyt pelaamaan yhden Liiga-ottelun ja saanut massiivisen määrän vastuuta A-junioreissa.

Kärppien edustukseen tie on haasteellinen, muttei mahdoton, josta Rasmus Kupari on nuorille pelaajille erinomainen esimerkki.

» Lähetä palautetta toimitukselle