Mielipide

Näkemys: Kärppien brändi vaatii menestyäkseen imagotahran tulevan kauden mainonnassa

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien pelipaitojen mainosmäärä on aiheuttanut ihmetystä vuosien aikana, ja tulevan kauden paidat jatkavat samalla tutulla kaavalla. Lisäksi nuuskakaupan mainonta joukkueen kotiotteluissa tuottaa seuran toimistolle harmaita hiuksia vielä pitkään.

Oulun Kärpät tiedotti eilisen iltapäivän aikana käyttävänsä tulevalla Liiga-kaudella kolmea eri pelipaitaa, joista koti- ja vieraspaita jatkavat tutulla värityksellä. Uutuutena lanseerattiin erikoispelipaita, jonka avulla seura tuo uutta värimaailmaa otteluihin. 

Joukkue pelaa ensimmäisen ottelunsa uusilla pelipaidoilla 14.9. Vaasan Sporttia vastaan
Kuva © Oulun Kärpät

Uudet pelipaidat ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa ja allekirjoittaneessa häpeän tunnetta, sillä niiden komean ulkonäön pilaa mainosten monenlainen väritys. Pelipaitoja on verrattu tilkkutäkkiin ja Lappeenrannan SaiPan kuosiin. 

Joukkueen menestynyt imago sai mahdollisesti historiansa suurimman tahran jo ennen kuin harjoituskausi ehti edes kunnolla alkaa. Näin kävi, koska Oulun Energia Areenan jäähän asennettuun tuoreeseen led-tauluun oli myyty mainospaikka Haaparannassa toimivalle elintarvike- ja tupakkakauppa Nuuskakairan tukulle.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira otti asian käsittelyyn alkuvuoden aikana. Aikansa harkittuaan se teki päätöksen.

Päätöksestä käy ilmi, ettei Valvira voi asialle mitään, sillä Nuuskakairan tukku mainostaa Kärppien kautta esimerkiksi vitamiineja ja mehuja eikä tupakkalain alaisuudessa olleita tuotteita mainita ollenkaan. Yleisradion tiedon mukaan päätös oli hankala, sillä kyseinen kauppa sijaitsee Ruotsissa eikä mainoksessa mainita nuuska-sanaa. Mainos ei siis riko lakia, mutta on epäeettinen ja yleistä oikeustajua vastaan. 

Kärpistä onkin puhuttu tämän kauden alla näiden asioiden takia negatiiviseen sävyyn. Jopa Jesse Puljujärven paluu on jäänyt näiden ikävien imagomuutosten varjoon.

Nuuskakaupan mainoksesta puhutaan luultavasti myös tulevaisuudessa ja Oulun menestynyt seura muistetaan jatkossa valitettavan hyvin kyseisestä mainoksesta urheilullisten saavutusten sijaan. 

Kärppien markkina-arvo on Liigassa liki ylivertainen. Vain HIFK:n on samanveroinen. Nyt seurat, mainostajat ja paitavalmistajat joutuvat tarkasti pohtimaan mainosratkaisujaan, jotta ne eivät sorru samaan kuin sarjan suurin seura.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös