Mielipide

Näkemys: Kärppien Rasmus Kuparin pelaamisessa HIFK:ta vastaan näkyy uhka hänen myöhemmälle uralleen

LIIGA / Kolumni

Runkosarjan perusteella Liigan ainoa mestarsuosikki Kärpät on ollut isoissa, ongelmissa välierissä HIFK:n kanssa. HIFK on pystynyt kaivamaan voitot molemmista kotiotteluista, ja varsinkin jälkimmäistä näistä HIFK hallitsi melko selvästi.

Kärppien ongelmat on kiteytyneet alisuorittaviin avainpelaajiin. Ville Leskinen tuskailee maalinteon kanssa, Atte Ohtamaa häviää kaksinkamppailut ja Aleksi Heponiemi arkailee kontaktitilanteissa.

Mutta yhden pelaajan ongelmat ovat huolestuttavia myös laajemmassa mittakaavassa. Oskar Osalan, jonka pelillinen anti on jäänyt vähäiseksi? Ei. Veini Vehviläisen, joka vastustajan päävalmentajan mukaan on hermostunut pomputtelija? Ei todellakaan.

Rasmus Kuparin.

Kupari on luottanut pudotuspeleissä jopa yltiöpäisesti suurimpiin vahvuuksiinsa, luisteluun ja henkilökohtaiseen taitoon kiekon kanssa. Ainoa ongelma on se, että tämä on ollut suoraan pois Kärppien viisikkopelistä, jonka nimeen myös oululaiset vahvasti vannovat.

Juuri näillä ominaisuuksilla Kupari on tottunut dominoimaan Nuorten SM-liigaa, sekä väläyttelemään Liigan runkosarjassa. Samat helmasynnit tulivat esiin myös Nuorten MM-kisoissa Kanadassa, mutta sielläkään asia ei muodostunut samanlaiseksi ongelmaksi kuin käynnissä olevissa pudotuspeleissä.

Tämä kulminoituu yksinkertaisiin asioihin: kilpailu on huomattavasti kovempaa ja vastustajan viisikot puolustavat huomattavasti paremmin. Näihin kahteen osa-alueeseen kotkalainen ei ole pystynyt nyt vastaamaan.

Kupari ei oli ensimmäinen pelaaja, joka törmää samankaltaisiin ongelmiin, kun pelit kovenevat. Samaisen junioriputken Jesse Puljujärvellä on ollut varsin mittavat haasteet siirtää dominointinsa koviin paikkoihin kovista odotuksista huolimatta. Muutaman vuoden takaisen superlupauksen Puljujärven NHL-ura on käynnistynyt erittäin yskähdellen. Hän on pelannut neljä täyttä kautta aikuisten sarjoissa, mutta varsinainen huippukausi odotuttaa vielä itseään.

Pelin mukauttamisen tärkeys on asia, joka Kuparin täytyisi tajuta nyt, eikä kohta. Muuten katsomokomennus saattaa tulla uudestaankin tutuksi. Sen kanssa Puljujärvi on taistellut.

Sama uhka koskee myös Kuparin myöhempiä uravaiheita. Puljujärvimäinen kiekon kuskaaminen vastustajan viisikkopuolustuksen ulkopuolella ei riitä enää Liigan pudotuspeleissäkään – saati siellä, minne Los Angeles Kingsin ykköskierroksen NHL-varaus haluaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös