Mielipide

Näkemys: Kärpät on murskaava – Alivoima 90-prosenttista, Jussi Jokinen teki ylivoimasta Liigan parasta

LIIGA / Kolumni
Kärpät lähtee suurimpana mestarisuosikkina hetkisen kuluttua alkaviin Liigan pudotuspeleihin. Joukkue ei ole hävinnyt tällä kaudella kertaakaan yli kahta ottelua peräkkäin. Kevään ratkaisupelejä ajatellen on oleellista kysyä: kuka pysäyttäisi Oulun Kärpät?

Kärpät ilmoitti 27.1. vahvistavansa rivejään seuran osaomistaja Jussi Jokisella. On täysin selvää, että 35-vuotias Jokinen on edelleen kokenut ammattijääkiekkoilija, eikä hän tullut Kärppiin jäähdyttelemään. Viime kausi NHL:ssä oli rikkonainen, vaikka viimeisin visiitti Vancouver Canucksissa antoi toiveita paremmasta. Koeaikasopimus Detroit Red Wingsin paidassa ei tuonut Jokiselle jatkoa, vaikka seuralla oli täytettävänään Henrik Zetterbergin kokoinen aukko.

951 NHL-runkosarjaottelun Jokinen on löytänyt tiensä Sveitsin kautta takaisin Ouluun. Hän ei ole pelaamissaan Liiga-ottelussaan näyttänyt tasaviisikoin vielä erityisen vaaralliselta pelaajalta, vaikka pisteitä on syntynyt kuuteen peliin yhdeksän. Jokisen vahvuus pelaajana kiteytyykin kenties siihen, että hän tekee peliälynsä ansiosta ketjukavereistaan entistä parempia pelaajia. Pelituntuma paranee ottelu ottelulta ja keväällä Kalajoen JHT:n kasvatilta voidaan odottaa entistä parempia suorituksia.

*****

Moni seura olisi onnellinen vastaavanlaisesta pelaajahankinnasta. Kärpät asettaa tässä vaiheessa kuitenkin savukoneet päälle Hermes House Bandin säestäessä kaukaloon Ville Leskisen, Nicklas Lasun, Jani Hakanpään, Shaun Heshkan, Teemu Kivihalmeen, Veini Vehviläisen, Aleksi Heponiemen, Rasmus Kuparin, Lasse Kukkosen ja Oskar Osalan. Kärppien pelaajamateriaalin laajuudesta kertoo se, että näidenkin nimien jälkeen laadukkaiden pelaajien listaa voitaisiin vielä jatkaa. Materiaalin poikkeuksellisuudesta Liiga-tasolle kertoo myös se, että Mika Pyörälän loppukauden mittainen poissaolo ei juurikaan heikennä sitä.

Kärpistä on haasteellista löytää heikkouksia. Ennen 20.2. pelattavaa TPS-ottelua joukkue on tehnyt eniten maaleja ja päästänyt vähiten. Oululaisten alivoima on toiminut käsittämättömästi yli 90 prosentin tehokkuudella. Ylivoimapelissä Kärpät on tilastollisesti vasta viidentenä, mutta Jokisen liityttyä joukkueeseen, ylivoima on ollut Liigan tehokkainta. Kuluneella Liiga-kaudella Kärpät on hävinnyt ainoastaan kerran kaksi ottelua peräkkäin. Liigaseuroista tähän asti ainoastaan Hämeenlinnan Pallokerho ja Helsingin IFK ovat kyenneet voittamaan Kärpät kaksi kertaa. Molemmat ovat kyenneet voittamaan Kärpät myös Oulun Raksilassa.

*****

Nimellisesti suurimmista haastajista Tampereen Tappara on onnistunut voittamaan Kärpät tällä kaudella kerran, kun se kaatoi oululaiset Raksilassa numeroin 1–2. Kärpät sen sijaan voitti molemmat ottelunsa Hakametsässä maalierolla 3–9. Tapparalla oli alkukaudella jonkin verran haasteita, mutta nyt joukkue on kavunnut taistelemaan kotiedusta ja mestaruudesta.

Joukkue vahvistui Jukureiden hyökkäävällä puolustaja Teemu Suhosella, joka hankittiin lähtökohtaisesti korvaamaan loukkaantunutta Otso Rantakaria. Maalille hankittu Miroslav Svoboda ei pelannut lopulta Tapparan maalilla lopulta ainuttakaan peliä. Joukkueessa on upeita onnistujia, kuten Ben Blood, Anton Levtchi sekä  Niko Ojamäki. Nimellisesti joukkue on lähellä Kärppien tasoa, mutta keskinäiset ottelut ovat kääntyneet kiistatta oululaisten nimiin.

Kauden keskivaiheilla ailahtelevasti pelannut TPS on saanut jälleen pelistään kiinni, voittaen edellisestä kymmenestä pelistään peräti kahdeksan. Turun Palloseura ja Kärpät ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella vasta kolme kertaa, joista jokainen ottelu on päättynyt maalin erolla. Voisiko TPS pysäyttää Kärpät?

Turkulaiset ovat kärsineet koko kauden ajan avainpelaajiensa loukkaantumisista. Parasta mahdollista kokoonpanoa TPS:ltä ei ole tällä kaudella kaukaloissa vielä nähty. Joukkueen paras mahdollinen hyökkäys on nimellisesti hyvin lähellä Kärppien tasoa. Oula Palve, Ilari Filppula, Lauri Korpikoski, Zach Budish, Kaapo Kakko ja Petrus Palmu muodostavat todella kovat kaksi ensimmäistä hyökkäysketjua. Hienoisena heikkoutena voisi nähdä hitaahkon puolustuksen, johon joukkue reagoi hankkimalla Aleksi Salosen Mikkelin Jukureista. TPS ei ole hävinnyt otteluakaan Salosen hankinnan jälkeen. Kärpät ja TPS kohtaavat viimeisen kerran runkosarjassa tänään Oulussa.

*****

Pystyykö Helsingin IFK nostamaan tasoaan? Mitä tekee Ville Niemisen luotsaama Lahden Pelicans? Ehkä Hämeenlinnan Pallokerho yllättää keväällä kaikki?

Urheilussa kaikki on mahdollista, mutta tämän kauden Oulun Kärppiä on hyvin vaikea voittaa pudotuspelisarjassa neljää kertaa. Kenties ratkaisevimman eron muihin Kärpät tekee voittajien lukumäärässä. Joukkueessa pelaa lukuisia maailmanmestareita, arvokisamitalisteja, olympiamitalisteja, Gagarin Cupin valloittajia ja esimerkiksi CHL-mestari. Joukkueesta löytyy myös kaksi edustajaa Suomen kenties kaikkien aikojen parhaasta maajoukkueesta, Torinon 2006-olympiajoukkueesta.

Mikko Mannerin Kärpät on vankasti matkalla neljänteen Suomen mestaruuteensa kuuden vuoden sisällä.

Muokattu 20.2.2019 kello 8.00: Otsikkoa muokattu. Aiempi otsikko oli Liigan ratkaisupelit lähestyvät – Kuka haastaa Oulun Kärpät ja Jussi Jokisen?

» Lähetä palautetta toimitukselle