Mielipide

Näkemys: Kärpät on menettänyt pelillisen identiteettinsä, ja karmein esimerkki siitä on Oskar Osala

LIIGA / Kolumni
Runkosarjan ylivoimaisen voittajan ja kuutosen välinen välieräsarja Kärppien ja HIFK:n välillä on yllättänyt monet. Tilanne ottelusarjasssa on 2–2, mikä ei ole suurin yllätys, vaan se, että Kärpät on ollut pelillisesti nyrkkeilytermein köysissä.

Mitään HIFK:lta pois ottamatta, se on pelannut omalla huipputasollaan. Pienellä onnella se johtaisi jo otteluvoitoin 3–1. HIFK on pelillisesti pääasiassa vienyt, Kärpät vikissyt. Runkosarjassa lähes 40 pistettä enemmän keränneen kärppäjoukkueen kaksi tappiota voisi oululaisleirissä vielä hyväksyä, jos se olisi ollut pelillisesti hallitsevampi osapuoli.

Sitä se ei ole kuitenkaan ollut.

Maanantain ottelussa Helsingissä Kärppien maaliraudat kilisivät moneen kertaan. Kärpät sai olla onnekas hävittyään ottelun vain 2–0. Kärpät ei edes saanut kunnon kiriä aikaiseksi; kolme laukausta viimeisen 10 minuutin aikana, joista viimeisin ajassa 57.13.

HIFK:n hallintaa osaltaan osoittaa myös se, että se on johtanut ottelusarjan neljässä ensimmäisessä pelissä 54 % otteluajasta, tasoissa on oltu 34 % ja Kärpät on johtanut vain 12 % peliajasta.

Kärpissä ottelusarjan vaikea tilanne tiedostetaan hyvin. Viimeisimmän pelin aikana Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kävi pelaajistolleen jo hieman kierroksilla. Medialle korostetun herrasmiesmäisesti esiintyvä Manner osaa kuitenkin tarvittaessa niin kutsutun hiustenkuivaajahuutamisenkin.

Miten tähän tilanteeseen on oululaisleirissä ajauduttu? Syyt ovat monen tekijän summa.

Kärpät ei joutunut kohtaamaan kauden aikana juuri minkäänlaisia vastoinkäymisiä, ainoastaan yksittäisiä tappiopelejä harvakseltaan. Runkosarjassa Kärpät hävisi enimmillään kaksi ottelua putkeen, kun se tammikuun alussa hävisi ensin vieraissa HIFK:lle, ja sen jälkeen kotonaan Jukureille. CHL:stä tuli katkerasti lähtö jo puolivälierissä, mikä silminnähden oli iso kolaus, mutta se oli silti kuitenkin vain CHL:ää, oppimisprosessille ei lopussa jäänyt paljoa aikaa; kaksi matsia salzburgilaisia vastaan – ja ulos.

Joukkueen kasvuprosessista on jäänyt uupumaan vastoinkäymisten voittaminen. Nyt alkavat olla viimeiset hetket tällä kaudella kasvaa loistavasta runkosarjajoukkueesta mestarijoukkueeksi.

Vaikeassa tilanteessa katseet kääntyvät kokeneiden pelaajien suuntaan. Lasse Kukkonen otti maanantaina turhan jäähyn, josta HIFK teki 2–0-maalin. Jussi Jokinen on jäähyillyt, mestarivahti Veini Vehviläinen oli ensin lyödä ja sitten potkia itselleen pelikieltoa. Kärpillä ei ole tällä hetkellä terveenä olevaa kakkosmaalivahtia, sillä luukkuvahti Justus Annunen on kolmosvahti, joten Vehviläistä ei ole varaa menettää.

Pahiten on flopannut Oskar Osala. Hän tuli vahvasti joukkueeseen mukaan, teki tammikuussa jopa neljä maalia yhdessä ottelussa, mutta on hyytynyt varjojen maille. Viiteen pudotuspeliotteluun tehot 0+1, jatkuvasti vääriä ratkaisuja ja Ilves-ottelusarjassa otettu kolmen ottelun pelikielto kevään antikliimaksina. Nimekäs KHL-veteraani pelaa tällä hetkellä täysin epärytmissä. Hän on taantunut alaketjujen kiekottoman roolin marginaalipelaajaksi.

Kärpät ei ole tehnyt kuuteen viiime otteluun ainuttakaan ylivoimamaalia. Koko kausi on ollut tällä sektorilla tuskallista. Runkosarjassa Kärpät oli tehokkuudeltaan vasta seitsemänneksi paras ylivoimajoukkue, mikä on piste-ennätyksen tehneelle joukkueelle erikoisen huono saldo. Jussi Jokisen tulon myötä Kärpät paransi hetkeksi ylivoimapelaamistaan, mutta nyt tämä osasto on sitä samaa kuraa, mitä se on ollut pääasiassa pitkin kautta.

Tähän soppaan kun lisätään vielä Jokisen lusima yhden ottelun ja Osalan äsken mainittu kolmen ottelun pelikielto, niin Kärpät on menettänyt otettaan pelata vaistoilla ja peli on mennyt väkisin puskemiseksi. Tämän lisäksi HIFK:n tietyt pelaajat – etunenässä Juhani Tyrväinen – osaavat kaatua sopivassa kohtaa helposti, kuten Kärpiltäkin osaa esimerkiksi Jari Sailio tämän puolen varsin mallikkaasti. Mutta HIFK vie peliä tällä harmaalla alueellakin. Kun oma peli on jo muutenkin jumissa, niin Kärpät pelkää jäähyjä ja pelikieltoja; pelaamisen flow ja rohkeus pelata omalla koko runkosarjasta totutulla identiteetillä puuttuvat.

Mikko Mannerilla riittää pohdittavaa ennen viidettä kohtaamista. Kärppien koko kaudelta tunnusomainen kolmiopelaaminen on ollut HIFK:ta vastaan vaisua. Kaistanvaihtopelaamisen tilalle on tullut usein pitkiä yksittäisten pelaajien kuljetuksia. Tiivistäen voi sanoa, että joukkuepelaamisen tilalle on tullut yksilöpelaamista. 

Onko ottelusarja siis kääntymässä vääjäämättä HIFK:lle?

Kärppien runkosarjavoiton tuoma kotietu koko pudotuspelien ajan voi olla ratkaiseva pala tämän kauden mestaruustaistossa. Ja Kärppien tämän kauden erikoisuus on ollut se, että se on saanut usein parhaansa irti vasta, kun on ollut aivan pakko. Mitään varmuutta tästä tilanteesta nousemisesta ei ole, mutta muualla Suomessa ei kannata vielä torijuhlia suunnitella, vaikka kärppäjoukkue ei olekaan vielä esittänyt mestaruusjoukkueen elkeitä.

Muokattu 10.4.2019 kello 10.51: Otsikkoon lisätty maininta Osalasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös