Mielipide

Näkemys: Kärkipakit eivät ole näyttäneet kärkipakeilta − ja siksi Suomi on tiukassa paikassa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen osalta alle 18-vuotiaiden MM-kisat eivät ole sujuneet alkuunkaan odotusten mukaisesti. Alkulohkon viimeisessä ottelussa kyse on karsinnan välttämisestä, ja Pikkuleijonat on pakkovoiton edessä. Suuri syy on siinä, että johtavat puolustajat eivät ole olleet tasollaan.

Lähtökohtaisesti Suomen puolustuksessa oli erinomainen tilanne, sillä sekä Mikko Kokkonen että Ville Heinola olivat keränneet merkittäviä peliminuutteja vakiokokoonpanon puolustajina Liigassa. Joukkueiden menestys ei toki mitenkään päätä huimaavaa ollut, vaikka Heinolan edustama Lukko puolivälieriin selvisikin. Siitä huolimatta peliminuutit Liigassa ovat aina arvokkaita kisajoukkueiden pelaajille.

Heinola kuului myös vuodenvaihteessa kultaa voittaneeseen alle 20-vuotiaiden kisaryhmään, vaikka joutuikin sivuun kesken turnauksen loukkaannuttuaan Kanadaa vastaan puolivälierässä. Kokkonen karsiutui joukkueesta viime hetkillä monien ennakko-odotusten vastaisesti.

Pelaajien kokemuksen myötä on selvää, että nämä kaksi puolustajaa saivat kovat odotukset ikäluokkansa kisoihin. Tähän mennessä nähdyt esitykset eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet.

Heinola on toki väläytellyt hyökkäyspäässä, ja turnaus olisi voinut saada erilaista suuntaa, jos hänen Tšekkiä vastaan ampumansa tolppalaukaus olisi suuntautunut maaliin. Kääntöpuolella hänen otteensa omaan päähän ovat olleet heikkoja, ja usein hän onkin ollut heikosti sijoittunut vastustajan onnistuessa.

Kokkosen ongelmana on puolestaan ollut turha löysyys. Kanada pääsi tasoihin, kun Kokkonen päästi Brayden Traceyn puikkaamaan itsensä ja maalivahti Roope Taposen välistä maalintekoon. Eikä parempaa tarjonnut Tšekki-ottelu, jossa hän todisti vierestä Filip Kofferin ylivoimamaalia.

Parhaiden pelaajien täytyy olla arvonsa mukaisia, ja sitä Suomen joukkueen puolustuksessa ei ole nähty. Sveitsiä vastaan on vielä mahdollisuus välttää katastrofi karsintasarjan muodossa. Kokkosen ja Heinolan on syytä pelata tuolloin parasta peliään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös