Mielipide

Näkemys: Jukka Rautakorven jatkuva kitinä ja kiukuttelu hämmentää − miksi kokenut valmentaja käyttäytyy kuin uhmaikäinen?

LIIGA / Kolumni
Tapparan päävalmentajana toimivan pitkäaikaisen ja menestyksekkään Liiga-valmentaja Jukka Rautakorven jatkuva huonokäytöksisyys ottelutapahtumissa puhuttaa kiekkokansaa. Miksei Rautakorven verran kokenut valmentaja osaa käyttäytyä?

Otetaanpa faktat alkuun. Jukka Rautakorpi on eittämättä yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä ja parhaimpia päävalmentajia. Rautakorven uran tilastot puhuvat todella kovaa kieltä − Suomen mestaruus, seitsemän SM-mitalia ja yli 800 valmennettua ottelua Liigassa päävalmentajana. Tätä ei voi pyyhkiä pois millään.

Parhaansa Rautakorpi kuitenkin tekee ainakin maineensa pyyhkimiseksi. Liigaa seuraavaa kansaa on nimittäin puhuttanut jo pitkään Rautakorven ala-arvoinen käytös otteluissa ja niitä seuraavissa mediatilaisuuksissa. Rapaa saavat 56-vuotiaalta päävalmentajalta vastustajat, tuomarit ja media.

Rautakorpi on haukkunut tällä kaudella käytännössä kaiken, mikä jäällä ja sen ympäristössä liikkuu: milloin vika on vastustajassa ja milloin tuomarien tai tilannehuoneen tuomioissa.

Rautakorpi on haukkunut tällä kaudella käytännössä kaiken, mikä jäällä ja sen ympäristössä liikkuu: milloin vika on vastustajassa ja milloin tuomarien tai tilannehuoneen tuomioissa. Vika ei tunnu kuitenkaan koskaan löytyvän omasta joukkueesta, saati omien korvien välistä.

Esimerkkejä Rautakorven huonosta käytöksestä saatiin jälleen tiistaina pelatun JYP-ottelun tuoksinassa. Rautakorpi oli raivonnut JYPin tekemästä tasoitusosumasta ja muun muassa huutanut Liigan pienikokoisimmalle tuomari Joonas Kovalle törkeyksiä liittyen hänen pituuteensa, joita en nyt ala tässä referoimaan.

Itse entisenä koulukiusattuna tiedän sen verran, että kun haukkuja iskee ulkoisiin ominaisuuksiin, ovat parhaat termit vain yksinkertaisesti loppu.

Rautakorven käytös vaikuttaa eittämättä myös omaan joukkueeseen. Tapparan penkiltä on tullut bongattua hieman epätoivoisiltakin näyttäviä ilmeitä valmentajan raivotessa milloin kellekin. Vaikutus ei välttämättä ole merkittävän suuri, mutta kyllä jatkuvan negatiivisen ilmapiirin levittämisen luulisi vaikuttavan jollakin tasolla koko joukkueen henkeen ja tekemiseen.

Osansa Rautakorven epäasiallisuudesta ovat saaneet myös median edustajat. Kokeneen valmentajan vastaukset median kysymyksiin ovat usein tylyjä ja piikitteleviä. Milloin on kysymyksessä vikaa, milloin toimittajassa.

Jotakin Rautakorven epäasiallisuudesta kertoo sekin, että hänen piikittelystään ja vinoilustaan mediatilaisuuksissa on saanut osansa jopa hänen entinen valmennettavansa, Tapparan kotiotteluiden lehdistötilaisuuksia vetävä ex-maalivahti Mika Lehto.

JYP-ottelun kommenteistaan Rautakorpi joutuukin vastaamaan Liigalle, joka päätti toimitusjohtajansa Riku Kallioniemen johdolla ottaa kommentit syyniin.

Käytöksen on parannuttava. Se on selvää. Ei voi olla niin, että Liigan kokenein valmentaja saa huudella rauhassa törkeyksiä penkin takaa ja kohdella mediaakin kuten tahtoo. Luulisi jatkuvan kitinän olevan raskasta jo itsellekin.

Rautakorven meriitit puhuvat puolestaan, mutta lopulta ne ovat ”talonpalamiskommentit“ ja muut kohut, joista kokenut valmentaja muistetaan uran jälkeen. Onko se todella sitä, mitä hän itse haluaa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös