Mielipide

Näkemys: Juho Lammikon hullu vuosi – farmipelaajasta maailmanmestariksi, huima Liiga-kausi ja nyt KHL:ään

LIIGA, MAAJOUKKUE, KHL / Kolumni
Kovin moni kiekkoilija ei saavuta koko urallaan yhtä paljon kuin 24-vuotias hyökkääjä Juho Lammikko reilun vuoden aikana.

Keväällä 2019 Juho Lammikko oli verrattain tuntematon pelaaja. Tilillä oli vain 25 Liiga-peliä ja viimeisimmätkin kaudelta 2015–2016. Ässien kasvatti oli kuitenkin Leijonien MM-joukkueen toinen – puolustaja Henri Jokiharjun lisäksi – NHL:ssä kaudella 2018–2019 pelannut pelaaja. Florida Panthersissa Lammikko kertyi 40 peliä tehoin 0+6.

Maalitili ei auennut MM-kisoissakaan, mutta palkinnoksi tuli kuitenkin Suomen kolmas maailmanmestaruus. Kultaleijonista puolustajat Jani Hakanpää ja Oliwer Kaski sekä hyökkääjät Kaapo Kakko, Eetu Luostarinen ja Joel Kiviranta siirtyivät kaudeksi 2019–2020 Pohjois-Amerikkaan – vakituisesti NHL:ssä pelasi heistä lopulta vain ykköskierroksen varaus Kakko.

Koronan keskeyttämä kausi jätti kaikille pahan maun suuhun, ja varsinkin Lammikko olisi voinut kruunata loisteliaan kautensa kultajahdilla sekä Kärpissä että Leijonissa.

Lammikko pelasi talvella uransa ensimmäisen kokonaisen Liiga-kauden. Hän sijoittui koko Liigan pistepörssissä kuudenneksi 51 tehopisteellään 57 pelissä – vastaavaan pistetahtiin noormarkkulainen ei pystynyt edes aikanaan OHL:ssä tai Nuorten SM-liigassa.

Koronan keskeyttämä kausi jätti kaikille ikävän maun suuhun, ja varsinkin Lammikko olisi voinut kruunata loisteliaan sesonkinsa kultajahdilla sekä Kärpissä että Leijonissa. Noin vuoden sisään voitettu maailmanmestaruus ja huipputason Liiga-kausi ovat jo sinänsä harvinainen saavutus − erityisesti tuntemattomuudesta parrasvaloihin nousseelle nuorukaiselle.

Tulevaksi kaudeksi Lammikko vieläpä siirtyy KHL:n kärkijoukkueeseen Metallurg Magnitogorskiin, jossa pelaa myös muun muassa Lammikon kera maailmanmestaruuden voittanut Harri Pesonen ja KHL:n kaikkien aikojen paras pistemies Sergei Mozjakin.

Metallurg on Gagarin Cupin voittaja keväiltä 2014 sekä 2016 – keväällä 2017 joukkue hävisi finaaleissa Pietarin SKA:lle. Siirtyminen Liigan huipulta KHL:n huipulle on Lammikon uralla iso askel eteenpäin, eikä NHL-vaihtoehtokaan ole vielä missään nimessä poissuljettu.

KHL:n huipuilla on kysyntää Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi Nikita Gusev ja Ilja Mihejev ovat jo ottaneet paikkansa NHL-kokoonpanoissa. Tulevana kautena samaa yrittää Euroopan paras puolustaja Mikko Lehtonen.

Lammikolla on kaikki edellytykset NHL-pelaajaksi. Sitä askelta odotettiin häneltä jo nyt, mutta KHL:ssä hän pääsee haastamaan itseään kiekollisesti vielä Liigaa kovemmassa ympäristössä. Kokonaisvaltaisen keskushyökkääjän ura etenee fiksuin askelin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös