Mielipide

Näkemys: Jos historia toistaa itseään, Bruinsin mestaruuden ratkaisee Torey Krug

NHL / Kolumni
Vuonna 1970 muuan Bobby Orr ratkaisi kuuluisalla maalillaan Stanley Cupin voiton. Boston Bruinsin ja St. Louis Bluesin kohdatessa finaalissa 49 vuoden tauon jälkeen on Bruinsin johtavalla kiekollisella puolustajalla Torey Krugilla mahdollisuus toistaa historiaa.

Boston Bruins ja St. Louis Blues kohtasivat viimeksi Stanley Cupin finaaleissa vuonna 1970 – tuolloin myös Blues on viimeksi edennyt pudotuspeleissä finaaleihin asti. Bruins on sittemmin ollut Stanley Cupin finaaleissa useamman kerran sekä voittavana että häviävänä osapuolena.

Vuoden 1970 Stanley Cupin voitto muistetaan erityisesti Bobby Orrin ratkaisumaalista – "The Flying goal" – neljännen ottelun ensimmäisessä jatkoerässä.

Kyseisellä kaudella Orr voitti runkosarjan syöttö- ja pistepörssin, kolmatta kertaa peräkkäin parhaan puolustajan palkinnon Norris Trophyn ja pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon Conn Smythe Trophyn. Orr oli säväyttänyt jo aiemmin, mutta viimeistään tuolloin hän mullisti puolustajien pelaamisen ilmiömäisellä peliälyllään ja sensaatiomaisella tehokkuudellaan.

Ilman Orria NHL:ssä ei välttämättä olisi nähty Paul Coffeyn ja Erik Karlssonin kaltaisia hyökkäyspelin virtuooseja puolustajina. Tai nyky-Bruinsin puolustuksen kiekollista johtajaa Torey Krugia.

Pienikokoinen yhdysvaltalainen mahtuu NHL-kausiensa ajalta puolustajien runkosarjatehoissa kymmenenneksi. Pudotuspeleissä Krug on ollut vielä tehokkaampi. Työsulkukauden jälkeisenä aikana Krugin pistekeskiarvo pudotuspeleissä on aktiivipelaajien kärkeä – varsinkin jos jätetään laskuista vain ensimmäisen kierroksen otteluita pelanneet Jack Johnson ja Morgan Rielly.

Orr ylitti huikealla urallaan kuudella peräkkäisellä kaudella runkosarjassa 100 tehopisteen rajan ja oli pudotuspeleissä pistekeskiarvolla mitattuna lähes yhtä tehokas. Molemmilla mestaruuskausillaan Orr valittiin lisäksi pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Ensimmäisen mestaruutensa – vuonna 1970 Bluesia vastaan – Orr voitti kolmantena pudotuspelikeväänään.

Krug pelaa jo neljättä kertaa pudotuspelejä ja oli keväällä 2013 mukana myös Stanley Cupin finaaleissa ennen kuin oli pelannut kokonaista runkosarjakautta. Henkilökohtaisia palkintoja 28-vuotias yhdysvaltalainen ei toistaiseksi ole voittanut.

Krugia ja Orria verratessa eroavaisuuksia löytyy kenties enemmän kuin selkeitä yhtäläisyyksiä. Historialla on kuitenkin tapana toistaa itseään. 49 vuotta sitten Bruinsin ja Bluesin välisen finaalisarjan ratkaisi häikäisevä hyökkäävä puolustaja Bobby Orr. Krug on tänä keväänä Bruinsin kuudenneksi paras pistemies ja ylipäänsä tottunut nostamaan tasoaan pudotuspeleihin.

Jos historia siis päättää toistaa itseään tai kiekkojumalat haluavat järjestää upealle keväälle eeppisen lopun, on ratkaisumaalin tekijäksi vain yksi vaihtoehto: hyökkäävä puolustaja Torey Krug.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös