Mielipide

Näkemys: Jokerien yllättävä paljastus suhteestaan KHL:ään palautti mieleen kiusalliset kysymykset, jotka jokaisen tulisi Jokereista muistaa

KHL / Kolumni

Jokerit kertoi eilen verkkosivustollaan, että sopimus KHL:ssä pelaamisesta on toistaiseksi voimassaoleva. Se on yllättävä uutinen, sillä kesällä 2018 seuran silloinen pääomistaja Harry Harkimo tiedotti, että Jokerit on tehnyt vuodesta 2018 vuoteen 2022 kestävän viiden vuoden sopimuksen pelaamisesta KHL:ssä.

Mitä toistaiseksi voimassaoleva tässä tarkoittaa? Onko kummallakin osapuolella oikeus irtisanoa sopimus koska vain, kuten tuon mallisissa sopimuksissa tavanomaista on?

Onko siis tällä hetkellä tilanne Jokereiden osalta se, että mikäli joukkue voittaisi tällä kaudella KHL:n mestaruuden, niin KHL voisi ilmoittaa Jokereille tämän jälkeen, että jatkoa sarjassa ei ole enää luvassa, sillä tämä on liikaa?

Tai mikäli Jokerit kokisi kevään pudotuspelien jälkeen asian sellaiseksi, että nyt olisi parempi jättää tämä leikki venäläisille, niin seura jättäisi vain osallistumatta sarjaan ja miettisi ehkä paluuta Liiga-kaukaloihin?

Tällainen yllätys nostaa tehokkaasti takaisin mieleen nyky-Jokerien taustat. Jäällä kyllä kulkee tällä hetkellä. Sijoitus runkosarjassa on tällä hetkellä kolmas ja joukkue pääsee pian alkaviin pudotuspeleihin hyvässä vireessä. Ilmassa on perusteltuja menestymisodotuksia.

Silti on on tärkeää muistaa, että Jokerien toiminnassa on kaksi tasoa. On peli kaukalossa ja on mahtimaan erittäin ongelmalliseen valtiojohtoon kytkeytynyt seura, jonka nykyistä toimintamallia ei pysty perustelemaan liiketoiminnalla tai komealla historiallia.

Jokereissa tapahtui isoja siirtoja viime kesänä. Jari Kurri osti organisaation Harkimolta pois ja myi 40 prosentti Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle. Oletettavasti omistajuudenvaihdoksella Jokereiden elämää ja rahan liikuttamista vain helpotettiin, mutta tilanne pysyi edelliseen verrattuna käytännössä samana. Toki tällä hetkellä Jokereiden johdossa olevat ihmiset eivät ole suoraan kytköksissä kilpailevaan seuraan SKA Pietariin, kuten oli aiemmin. Se on eittämättä eteenpäin.

Tilanne on monen silmissä positiivisempi. Tuleehan Jokereiden rahoitus nyt Suomen sisältä ja pääomistajana on suomalaisen jääkiekon legenda numero kaksi.

Niin, rahoitus tulee periaatteessa Suomen sisältä, mutta tuleeko oikeasti? Se on epäselvää ja se nostaa erilaisia kysymyksiä ympärille vellomaan.

Ne kysymykset on hyvä muista näinäkin hetkinä, kun urheilutuote on tiptop.

Eikö olisi Jokereidenkin kannalta tärkeää hyvä olla rehellinen? Mistä venäläisraha tulee seuraan ja miksi venäläiset haluavat Jokereiden olevan KHL:ssä?

Noiden avaamisen jälkeen ei tarvitsisi enää valehdella. Sellaista on Jokerien taholta saattanut joissain tilanteissa tapahtua enemmän ja vähemmän.

Ja KHL:n ja Jokerien yhteistyösopimuksen sisällöstä olisi hyvä kuulla rehellinen ulostulo.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös