Mielipide

Näkemys: Jarmo Kekäläisen johtamassa organisaatiossa suomalaismaalivahtien tulevaisuus näyttää tukalalta

NHL / Kolumni

Columbus Blue Jacketsin suomalais-GM Jarmo Kekäläinen teki tällä viikolla jatkosopimukset molempien tämän kauden maalivahtiensa − suomalaisen Joonas Korpisalon ja latvialaisen Elvis Merzlikinsin − kanssa.

Silmiinpistävää on se, että 33 NHL-peliä pelannut tulokasvahti Merzlikins tienaa kahden vuoden sopimuskauden aikana yli kaksi miljoonaa dollaria enemmän kuin Korpisalo, joka on kuulunut Blue Jacketsin organisaatioon kaudesta 2015−16 lähtien ja pelannut yli 100 NHL-peliä.

Monivuotisen ykkösmaalivahdin Sergei Bobrovskin siirryttyä vapaana agenttina Florida Panthersiin oli Korpisalolla elämänsä tilaisuus nousta ykköstorjujaksi, mutta suomalaisen suoritustaso kalpeni Merzlikinsin rinnalla − latvialainen olikin koko NHL:n parhaimmistoa, tosin pelimääräkin jäi huippuja vähäisemmäksi.

Saatuaan enemmän vastuuta Korpisalo pelasi parasta peliään sitten tulokaskautensa, mutta Merzlikins oli kuitenkin kaikilla mittareilla edellä − ja ansaitsee sekä isomman palkan että vastuun.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, NHL:n ainoan suomalaisen GM:n johtamassa seurassa on kaksi suomalaista maalivahtia, joista kumpikaan ei todennäköisesti nouse joukkueen ykköstorjujaksi.

Organisaation kannalta tilanne onkin ihanteellinen: sillä on kaksi nuorta ja nälkäistä maalivahtia maltillisilla palkoilla taistelemassa ykköstorjujan paikasta.

Nykynäytöillä ja -palkoilla Merzlikins on lähtökohtaisesti ykkösmaalivahti, mutta 26-vuotiaan latvialaisen NHL-kokemus on kuitenkin toistaiseksi ohutta, mikä onkin Korpisalon ainoa vahvuus verrattuna Merzlikinsiin.

Korpisalo ei kuitenkaan ole sen paremmin NHL:ssä kuin maajoukkuetasollakaan yltänyt yhtä koviin suorituksiin kuin Merzlikins, joten yhden kauden ihme ei tunnu kovin todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Blue Jacketsin organisaatiossa on toinenkin suomalaismaalivahti: ensimmäisen kauden Pohjois-Amerikassa pelannut Veini Vehviläinen, joka voitti Liigassa vuosina 2017−19 parhaan maalivahdin Urpo Ylönen -palkinnon.

Sekä alle 20-vuotiaiden että aikuisten maailmanmestaruuden voittanut 23-vuotias maalivahti ei kuitenkaan ole vielä päässyt kokeilemaan taitojaan NHL-tasolla, eikä AHL:ssäkään ole sujunut yhtä ruusuisesti kuin kotimaan pääsarjassa.

Esimerkiksi toinen suomalaistorjuja Ville Husso suoriutui tilastojen valossa paremmin, vaikka edustamansa San Antonio Rampage oli Vehviläisen AHL-seuran Cleveland Monstersin tavoin divisioonansa hännillä.

Vasta kuudennella kierroksella vuonna 2018 varattu Vehviläinen onkin Blue Jacketsissa lähinnä huutolaispojan asemassa. Kolmannella kierroksella vuosina 2012 ja 2014 varatut Korpisalo ja Merzlikins ovat jo antaneet vahvoja näyttöjä − lisäksi taustalla väijyy vuonna 2017 kolmannella kierroksella varattu Daniil Tarasov, joka pelasi kuluneen kauden Ässissä.

21-vuotias venäläinen ei Liigassa varsinaisesti vakuuttanut, mutta lupaava torjuja on kuitenkin lähtökohtaisesti marssijärjestyksessä suomalais(t)en edellä. Kekäläistä ei tosiaankaan voi syyttää maanmiestensä suosimisesta.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, NHL:n ainoan suomalaisen GM:n johtamassa seurassa on kaksi suomalaista maalivahtia, joista kumpikaan ei todennäköisesti nouse joukkueen ykköstorjujaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös