Mielipide

Näkemys: JYPin sopimusuutisista merkittävin oli se, jonka todennäköisesti ohitit

LIIGA / Kolumni
JYP julkisti torstaina merkittäviä pelaajasopimuksia, mutta Jukka Varmasen hankinta valmennusryhmään oli joukkueelta täysosuma.

Pysähdy, analysoi, tee johtopäätös ja jatka matkaa.

Juhani Tammisen yksi tunnetuimmista elämänohjeista sopii erinomaisesti eräänlaiseksi otsikoksi JYPin viimeisimmille viikoillle.

Jopa mestaruustaistoon nostettu hurrikaaniryhmä kynsi rumasti eritoten tammikuussa, kun pelissä tuntui vähän kaikki olevan sekaisin. Kausi päättyi ennenaikaisesti 13 muun joukkueen tavoin, mutta pudotuspelikeväästä oli vaikeaa ennustaa ruusuista.

Tänään torstaina jyväskyläläisleiristä pamahti tiedote, joka kattoi niin pelaaja- kuin valmentajauutisia. Suurin osa uutisista koski tulopuolta, ja juuri tässä päästäänkin oleellisesti kiinni Tammisen teeseihin.

Puhunko parhaassa iässä olevien paluumuuttajien kotiuttamisesta?

En.

Puhunko kourallisesta sopimuksia tulevaisuuden huippulupauksille, onhan Mikko Viitanen puhunut paljon tulevaisuuden kiekon vaatimuksista, joita sopimukset tukevat mainiosti?

No, ehkä hieman siitäkin.

Ennenkaikkea huomionarvoista on tiedotteen pohjalle haudattu JYPin kiinnitys Liiga-joukkueensa valmennusryhmään, kun Jukka Varmanen palaa Sveitsistä kotimaan ympyröihin. Parhaiten nuorisomaajoukkueiden videovalmentajan työstä tunnettu valmentaja on kuin nenä päähän tai nappi otsaan, kun ajatellaan JYPin viime kauden puutteita.

Kun niin joukkue kuin pelikin meni talvella pahasti solmuun, JYPin pelaajat ja valmennus näyttivät aseettomilta hädän hetkellä. Pekka Tirkkonen oli valmennusryhmineen saapunut uusimaan JYPin traktorilätkän lähemmäksi suomalaisen kiekon kantaidentiteettiä, mutta kun ajatus hukkui, Tirkkosen valmennusryhmän osaamisen puute tältä saralta paljastui karkeasti.

Kantaidentiteetti tunnetaan paremmin termillä Meidän peli. Tätä Varmanen on sparrannut menestyksekkäästi muun muassa Jussi Ahokkaan ja Olli Salon kanssa, kun Nuoret Leijonat hakivat reilu vuosi sitten sensaatiomaisen maailmanmestaruuden Kanadasta.

Nyt JYPin valmennustiimiin liittyikin meritoitunut pelin osaaja, jolla on annettavaa sille valmennuksen saralle, jolla Tirkkonen tai Ari Santanen eivät niin voimakkaasti ole meritoituneet. JYP haluaa pelata pelinopeasti, mutta nyt halutun pelin jalkauttamiseen on entistä paremmat eväät.

On siis pysähdytty, analysoitu ja tehty johtopäätökset.

Näin JYP on valmis jatkamaan matkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös