Mielipide

Näkemys: JYP on romahtanut alle vuodessa Euroopan mestarista koko kansan vitsiksi

LIIGA / Kolumni

JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari sanoi 12.10.2018 Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelman vieraana seuraavasti: "Kun alkaa menestyä, menestymisen syyt helposti unohtuvat."

Tällä päivämäärällä 14.1.2019 JYP on osoittanut, ettei menestyksen syyt selvästikään ole unohtuneet.

Koko urheilullista puolta johtavat niin kaukalossa kuin ulkopuolella täysin samat nimet kuin kymmenen vuotta sitten, eli Juha-Pekka Hytönen housebandeineen. Tämä houseband on tanssittanut JYPin Liigan suurten joukkoon kahdella mestaruudella ja kolmella pronssimitalilla viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tällä päivämäärällä JYP on osoittanut jatkavansa samalla tiellä myös tulevaisuudessa. Kaukalossa peräti haluttomilta vaikuttaneet tähtipelaajat Jani Tuppurainen ja Mikko Kalteva saivat jatkosopimukset. 

Niiden perään potkittiin ulos päävalmentaja Lauri Merikivi. Merikivi oli organisaation linjan mukaisesti kerännyt kannuksiaan pienemmässä roolissa organisaation sisällä, minkä jälkeen hän oli tuova Jyväskylään glooriaa. Tuon jälkeen hänet heitettiin lähes tekemättömään paikkaan valmentamaan meritoitunutta konkarilaumaa, jonka kokoamiseen hän ei ollut saanut edes vaikuttaa.

Koko kauden onkin jatkunut aiheellinen arvuuttelu siitä, kuka joukkoja johtaa. JYPin tiedotteessa peräänkuulutettiin ison muutoksen tarvetta, mikä ei varsinaisesti kieli Merikiven vankasta johtamisotteesta.

Tilalle otettiin Risto Dufva. Tuo ikonivalmentaja, joka valmensi keskisuomalaiset menestykseen vuosikymmenen vaihteessa, mutta jonka tietotaito ja motivaatio eivät ole enää 2020-luvun lähestyessä vakuuttaneet.

Lentävät kahvipannut sentään!

JYP jatkaa vielä kymmenen vuoden kestomenestymisen jälkeen vastaanhankaajan linjalla. Ainoa ongelma tässä on se, että johdonmukaisuus on alkanut kadota. Tämä puolestaan on näkynyt virheiden paikkaamisena virheillä. 

Tästä käyköön esimerkkinä Merikiveä edeltäneen pitkäaikaisen luotsin Marko Virtasen potkut. JYP voitti hänen johdollaan viime helmikuussa CHL:n ensimmäisenä suomalaisseurana. Siitä ei siis ole kulunut vuottakaan.

JYP on jatkamassa ensi kaudella lähes täysin samalla rungolla, joka jo nyt kuuluu Liigan kalleimpiin, muttei silti ole pääsemässä Liigan pudotuspeleihin. Yksi vuosi lisää konkarien jalkoihin tuskin tuo nopeutta kaukaloon.

Tähän päälle joukkueella ei ole ensi kaudeksi päävalmentajaa eikä urheilutoimenjohtajaa. Toimitusjohtaja Aku Vallenius on tällä hetkellä pitkällä sairauslomalla. Hänen virkaansa tekee pitkäaikainen edeltäjänsä Kari Tyni. Kolmet tärkeimmät saappaat siis kumisevat.

Joukkueen kokoaminen sekä täyttämättömät virat avainpaikoilla kuvastavat erinomaisesti sitä, kuinka kestomenestyjästä on tullut kiekkokansan yhteinen vitsi.

Mitenkäs sitten tanssitaan, houseband?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös