Mielipide

Näkemys: Ikäkausimaajoukkueissa menestynyt Jussi Ahokas joutuu valmentamaan keskinkertaisia konkareita – KooKoossa lupaavat nuoret loistavat poissaolollaan

LIIGA / Kolumni
KooKoon uusi päävalmentaja Jussi Ahokas on tottunut valmentamaan nuorisomaajoukkueita. KooKoossa kuitenkin on tarjolla niukasti nuorta potentiaalia.

Jussi Ahokas on voittanut MM-kultaa päävalmentajana sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden maajoukkueissa. KooKoossa Ahokas on ensimmäistä kertaa aikuisten joukkueen luotsina. Olosuhteet ovat muutenkin hyvin erilaiset kuin 38-vuotiaan valmentajan uralla aiemmin.

Edellisen kerran Ahokas valmensi seurajoukkuetta kaudella 2012–13 eli seitsemän vuoden tauon jälkeen potentiaalin ulosmittaamiseen on parin viikon sijaan puoli vuotta. Ulosmitattavaa potentiaalia tosin on merkittävästi vähemmän kuin ikäkausimaajoukkueissa.

KooKoon keski-ikä on Liigan 8. korkein, ja moni iäkkäämmistä joukkueista on Liigan ennakkosuosikkeja. Niin ikään juniorimaajoukkueissa menestyneen Karri Kiven valmentama Ilves on keski-iältään peräti kaksi vuotta nuorempi. Lisäksi Ilveksellä on Lassi Thomsonin ja Matias Maccellin kaltaisia lupauksia.

KooKoolla on toki niukemmat resurssit kuin kärki- tai keskikastin joukkueilla, Ahokas tuntuu kokoonpanoon suhteutettuna niukkojen resurssien haaskaukselta.

KooKoolla on kaksi alle 18-vuotiaiden maailmanmestaria, puolustajat Santeri Salmela ja Peetro Seppälä. Kumpikaan ei kuitenkaan ole maajoukkueessa pelannut Ahokkaan alaisuudessa. Lupaavimmat hyökkääjät ovat 20-vuotias Samuel Bucek ja 19-vuotias Joonas Oden. Slovakialaisella Bucekilla on reilun kahden kauden kokemus myös Pohjois-Amerikasta ja Oden takoi viime kaudella 20 ensimmäisessä liigapelissään 11 tehopistettä.

Toisena maalivahtina sentään on Niilo Halonen, joka on Ahokkaalle vuoden 2016 alle 18-vuotiaiden mestariryhmästä. Peliaikaa vasta viidessä liigapelissä torjuneelle maalivahdille ei kyseisessä turnauksessa kuitenkaan kertynyt.

On vaikea uskoa kenenkään edellä mainituista nousevan KooKoossa alkavalla kaudella merkittävään rooliin.

Läpileikkaus KooKoon kokoonpanosta onkin kolmikymppiset liigajyrät ja toivotaan toivotaan -tyyliset ulkomaalaishankinnat. Anrei Hakulisella on toki alla paras kautensa ja vielä kokeneemmat Juha-Pekka Haataja sekä Kim Strömberg olivat myös tehokkaita. Merkittävään tasonnostoon on kuitenkin ikämiesten kohdalla vaikea uskoa, ja pelikunnossa pysyminen on jo hyvä tavoite.

Viidennen liigakautensa aloittavalla KooKoolla on toki niukemmat resurssit kuin kärki- tai keskikastin joukkueilla. Menestystä saavuttanut valmentaja Ahokas kuitenkin tuntuu KooKoon kokoonpanoon suhteutettuna niiden niukkojen resurssien haaskaukselta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös