Mielipide

Näkemys: IIHF pakenee jälleen pelkurimaisesti vastuutaan eikä välitä tippaakaan pelaajien turvallisuudesta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kansainvälinen jääkiekkoliitto pakenee vastuutaan kurinpidossa ja pelaajien turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Toiminta on häpeällistä ja täynnä puuhastelua.

Sama vanha virsi on laulettu ennenkin. Kansainvälinen jääkiekkoliitto on taas kerran täydellisesti sormi suussa pelaajien turvallisuuden ja kurinpidon suhteen. Lajin suurin kattojärjestö on täydellisen voimaton tilanteissa, joissa sen pitäisi näyttää voimaansa.

Tuorein esimerkki on eilisestä välierästä Ruotsin ja Venäjän väliltä. Ruotsin tähtipelaaja Nils Höglander taklasi Venäjän Grigori Denisenkoa keskialueella hyvin selvästi sillä tavalla, että Höglanderin ylävartalon liike on taklaustilanteessa ylöspäin. Kyseessä on päivänselvä päähän kohdistunut taklaus, joka ei jätä jossiteltavaa.

Denisenko pystyi jatkamaan ottelua – paitsi, että myöskään hänen ei olisi pitänyt jatkaa. Denisenkolle ei tehty tilanteen jälkeen varsinkin NHL:ssä yleistä aivotärähdysprotokollaa, jonka mukaan hänet olisi pitänyt ottaa lääkärien tarkasteltavaksi pukuhuoneen puolelle. Sen sijaan Denisenko oli vain hetkeä myöhemmin syöttämässä Venäjän 2–1-johtomaalia.

linja on niin hukassa, että voi rehellisesti sanoa, että mitään linjaa ei ole olemassakaan.

Tämä on ehkä jopa suurempi virhe, mitä IIHF:n kurinpidon päätökset, sillä Denisenkon tutkimatta jättäminen osoittaa hyvin selvästi IIHF:n pahasti aikaansa jäljessä olevan suhtautumisen päävammoihin.

Toisin sanoen IIHF ei ole ohjeistanut otteluissa paikalla olevia lääkäreitä tutkimaan hyvin tarkkaan mahdollisia päävammoja, mikä on todella järkyttävä asia aikana, jolloin päävammojen vakavuus ja seuraukset ovat tulleet entistä paremmin esille.

Mitä itse Höglanderiin tulee, niin on täysin käsittämätöntä, että IIHF ei anna yhtään ottelua pelikieltoa tilanteesta, jossa pelaaja ajetaan ottelusta ulos täysin selvästä päähän kohdistuneesta taklauksesta. Järjestelmä on pahemman kerran sekaisin, eikä tämä ole läheskään uusi tilanne edellisiin turnauksiin peilaten.

IIHF ei ole ohjeistanut otteluissa paikalla olevia lääkäreitä tutkimaan hyvin tarkkaan mahdollisia päävammoja.

Myöskään Yhdysvallat–Suomi-puolivälierän törkytaklauksista ei ole vielä jaettu mitään sanktioita, ja mahdolliset rangaistukset annetaankin joskus hamassa tulevaisuudessa.

Luultavasti IIHF lakaisee kyseiset tapaukset maton alle, kun pöly on laskeutunut näiden kisojen osalta.

IIHF ei ole taaskaan nimennyt turnaukseen yksittäistä kurinpitäjää, jolloin ainakin olisi selvillä, kenelle vastuu tällaisissa tapauksissa kuuluu. Nyt kurinpidosta vastaa nimettömäksi jätetty komitea, jonka linja on niin hukassa, että voi rehellisesti sanoa, että mitään linjaa ei ole olemassakaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös