Mielipide

Näkemys: IIHF on taas onnistunut nolaamaan itsensä täysin – onneksi tänä keväänä ei sentään tarvitse kritisoida tuomari- ja kurinpitotoimintaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
René Fasel teki sen taas – kabinettipeli toimi ja sveitsiläinen herra jatkaa IIHF:n johdossa vielä vuoden päivät. Läpimätä lajiliitto onnistui kaiken lisäksi toteuttamaan Venäjän tahdon koronasta huolimatta.

Ei kevättä ilman Kansainvälisen jääkiekkoliiton eli IIHF:n ryöpytyskolumnia, joten annetaan palaa.

Ensinnäkin on toki todettava, että Sveitsin MM-kisojen peruuntuminen on varmasti ollut karmea takaisku käkikellomaassa majaansa pitävälle lajin kattojärjestölle – olihan koko turnaus pedattu liittoa ikuisuuden hallinneen sveitsiläisen René Faselin jäähyväistapahtumaksi.

Onneksi Fasel on sen verran hyvin näiden vuosien aikana korrupt- anteeksi verkostoitunut, että 70-vuotias herrasmies onnistui juonittelemaan itselleen vuoden jatkon IIHF:n puheenjohtajana. Eli ensi syyskuussa päättyväksi tarkoitettu valtakausi jatkuu vuoden odotettua pidempään.

Voiko tätä edes pitää yllättävänä? No ei todellakaan.

Lopulta kyseessä on vain viimeinen silaus vuodesta 1994 jatkuneeseen irvokkaaseen suhmuroinnin täyteiseen kabinettijuonitteluun, jonka todellinen maailmanmestari Fasel on kiistatta ollut. Siinä missä muu maailma on keksinyt keinoja koronakriisin aikaiseen työskentelyyn IIHF toteaa uuden puheenjohtajan valinnan mahdottomaksi nykytilanteessa, mikä on nykytekniikan tason tietäen käsittämätöntä. Lykätäänkö äänestystä vuodenkin päästä, jos koronakriisi jyllää edelleen?

Aikansa kutakin. Urheiluhistoria tuntee useita johtajia, jotka istuivat pallillaan aivan liian pitkään kuten João Havelange ja Juan Antonio Samaranch. Virkaiältään Fasel päihittää jopa yli 24 vuotta FIFA:a johtaneen Havelangen, sillä syyskuussa 2021 Faselin ajaksi IIHF:n johdossa mitataan 27 vuotta ja kolme kuukautta. Fasel on istunut IIHF:n johdossa niin pitkään, että vuodenkin lisäaika tuntuu kohtuuttomalta. Vanhentuneisiin rakennelmiin tapaa muodostua hometta, ja IIHF:n tapauksessa näitä vaurioita on ollut jo aivan riittävästi.

Lajina jääkiekko on toki kehittynyt suuresti Faselin aikana, siitä sulka hattuun. Maailman muuttuessa aika on kuitenkin ajanut Faselista jo ohitse. Havahduttavin esimerkki Faselin kyseenalaisuudesta koettiin 11 vuotta sitten, kun sveitsiläinen Sonntags Zeitung -lehti syytti Faselin ottaneen lahjusrahaa useiden vuosien ajan IIHF:n markkinointikumppanilta Infrontilta. Kohu lakaistiin maton alle, mutta epäilyksien varjo on seurannut Faselia nykyhetkeen asti.

René Faselin ura IIHF:n johdossa on ollut pitkä ja vaiheikas.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Muutakin suhmurointia on tähän kiekottomaan kevääseen mahtunut, minkä taustana on Faselin lämpimät suhteet Venäjään. Ennen päätöstä puheenjohtajavaalin lykkäämisestä kyrillisin kirjaimin kirjoitettu faksi kilahti Zürichin Brandschenkestrassen toimistolle.

IIHF toteaa uuden puheenjohtajan valinnan mahdottomaksi nykytilanteessa

Normaalitilanteessa ensi vuonna Valko-Venäjällä ja Latviassa pelattavissa MM-kisoissa lohkot olisivat menneet samalla tavalla kuin tänä vuonna, mutta kas kummaa, IIHF:n päätöksellä Venäjä siirtyi Minskissä pelaavaan lohkoon, josta puolestaan Kanada tulee Riian lohkoon.

Minskissä Venäjä pääsee käytännössä pelaamaan kotiyleisönsä edessä, koska venäläisten fanien on hyvin helppo matkustaa toverivaltioonsa Valko-Venäjälle – Riiassa olisivat odottaneet neuvostoajasta katkeroituneet latvialaiset. Vielä kun muistetaan edellisten vuonna 2014 Minskissä pelattujen MM-kisojen kaikki farssit, niin odotuksissa on jälleen veli Putinille pedattu kiekkoelämys.

Lahjusepäilyjen ohella Venäjän suosimista ja veljeilyä Putinin kanssa ei jää kukaan kaipaamaan Faselin aikakaudesta. Isot maat ovat aina saaneet tahtonsa helpommin läpi IIHF:n rattaissa kuin muut, toivottavasti asiaan tulee edes jotain parannusta Faselin seuraajan aikana.

Koronasta huolimatta jälleen kerran IIHF on vetänyt niin riman alta kuin olla ja voi. Eräänä osoituksena tästä on se, miten lajiliitto on yrittänyt kompensoida peruttuja MM-kisoja faneille suunnatulla virtuaaliturnauksella. Totta kai tämäkin yritys meni täysin mönkään, sillä tulokset ovat olleet täysin absurdeja. Lajin häpäisyä suorastaan. IIHF:n resursseilla olisi pitänyt pystyä paljon parempaan, eikä hassunhauskaan faniturnaukseen.

On suorastaan luojan lykky, ettei Sveitsissä lyöty toukokuussa kiekkoa jäähän. Olisi ollut äärimmäisen irvokasta nähdä kaikki Faselin osakseen saamat juhlapuheet ja kunnianosoitukset. Lisäksi IIHF:n tietäen kisojen tuomari- ja kurinpitotoiminta olisi ollut jälleen täysin retuperällä.

Onneksi tämä osasto vapautui tällä kertaa toimistaan ja arvostelijat kritisoinnistaan. Ja Fasel perinteisestä finaalin jälkeisestä yhteiskuvastaan tuomarinelikon kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös