Mielipide

Näkemys: Huonosti roolitettu SKA Pietari on kapteeninsa näköinen kuriton joukkue

KHL / Kolumni
KHL:n suurimpiin ja kovimpiin joukkueisiin kuuluva SKA Pietari on tällä kaudella ollut huomattavasti normaalia heikompi. Joukkueen kokoonpano on toki heikentynyt siitä, mitä se oli mestaruuskaudella, mutta ei SKA:ta heikoksi pelaajien takia voi kutsua.

Suurin muutos kokoonpanossa viime kauteen lienee siinä, että Nikita Gusev kiekkoilee nykyään NHL:ssä. Joukkueen suurin tähti vaihtoi maisemaa. Tämä ei yksin voi selittää sitä, että joukkueen pistekeskiarvo on viime kaudesta tippunut 0,28 pistettä per ottelu. Viime kaudella keskiarvo oli 1,66 peliä kohden ja tällä kaudella keskiarvo on ollut vaatimaton, 1,38. Nämä ovat siis SKA:n mittareilla heikkoja arvoja.

Verrattaessa puhtaasti viime kauden toteutuneeseen pistekeskiarvoon, niin mikäli SKA pelaisi sillä juuri nyt olisi pisteitä kerättynä 65:n sijaan 77 ja joukkue johtaisi ylivoimaisesti KHL:n läntistä konferenssia ennen 70 pistettä kerännyttä TsSKA Moskovaa.

Roolitus ja kurittomuus SKA:n suurin ongelma

SKA Pietarin ja Venäjän maajoukkueen päävalmentaja Aleksei Kudashovilla ei ole helpot oltavat. Kudashovilla oli huomattavasti mukavammat oltavat esimerkiksi Vitjaz Podolskin valmentajana. Painetta tulee niskaan seurajohdolta, faneilta ja kansalta.

Joukkue hankki siirtojen takarajalla muun muassa Miro Aaltosen Vitjazista tuomaan kärkiosaamista hyökkäykseen ja samalla sekoittamaan entisestään sekaista pakkaa. Joukkueessa on neljä kappaletta suomalaisia laatukeskushyökkääjiä ja Dinamoa vastaan näistä pelasi kaksi, Jori Lehterä ja Jarno Koskiranta. Heikosti roolitettuna nämäkin menevät hukkaan.

Kudashov ei ole onnistunut luomaan SKA:n pelaajille toimivaa ja luotettavaa pelitapaa, johon joukkue pystyisi nojaamaan tiukoilla hetkillä. Tässä suomalaiset keskushyökkääjät olisivat täydellisiä.

Viisikko repeilee aivan liikaa, kun yksilöt varastaa ja avauspelaaminen sakkaa. Heikko hyökkäyspelaaminen vaikeuttaa karvaamista, joka on puolustuspelin tärkein osa-alue. Ja kun puolustusalueella viisikko repeilee, niin vastustajille avautuu maalintekopaikkoja. Ja koska venäläistä ei puolustaminen aina kiinnosta ihan niin paljoa, kun pitäisi, niin yhtälö on toimimaton.

Toimimattomuuden sinetöi joukkueen kurittomuus, joka kulminoituu joukkueen kapteeniin. Yleensä johtavat pelaajat näyttävät edestä. Kapteenisuus yleensä tarkoittaa, että kyseisellä pelaajalla on johtajaominaisuuksia. SKA:n kapteenina toimii Sergei Plotnikov.

Ei sillä, Plotnikov on parhaimmillaan erittäin hyvä laitahyökkääjä, joka pystyy tekemään tärkeitä maaleja, mutta hyökkääjällä tuppaa usein kiuhumaan kattila myös pelien sisällä yli.

Nostetaan esiin pari tuoretta esimerkkiä. Jokereita vastaan vuoden alussa SKA oli tappiolla 3–0 –lukemin, kun pietarilaiset pääsivät ylivoimalle. Jokerit purki kiekon ja hyökkääjä Brian O'Neill luisteli SKA:n maalin taakse karvaamaan. Plotnikov päätti tässä vaiheessa lyödä kaksi poikittaista mailaa yhdysvaltalaisen selkään, ottaa kahden minuutin jäähyn ja sulattaa joukkueensa ylivoiman. Jokereiden päästessä täysilukuiseksi, joukkue iski vielä ylivoimallaan ottelun lopullisen niitin 4–0 –maalin muodossa.

Tuorein esimerkki on sunnuntailta, kun SKA:n kannalta toisessa todella tärkeässä ottelussa Dinamo Moskovaa vastaan ottelun avauserässä Plotnikovia kuumennettiin. Lopulta ensimmäisen erän päättyessä Plotnikov päättää keihästää kahdesti Dinamon tähtihyökkääjä Dmitri Jaskinia aralle alueelle ja ottaa suihkukomennuksen joukkueen vielä ollessa tappiolla. Plotnikovin ulosajoon ei SKA:n peli tällä kertaa kaatunut, mutta onko hyökkääjän antama esimerkki kapteenina sitä, mitä voittavassa joukkueessa kuuluisi olla?

Plotnikov antaa esimerkillään toisillekin luvan vedellä vähän miten sattuu ja sinnepäin.

Nuorista energiaa hyökkäykseen

Katsottaessa joukkueen viimeisintä esitystä Dinamo Moskovaa vastaan, esiin nousee neljä pelaajaa.

Joukkueen vahvinta kaartia edusti tuossa pelissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Venäjää edustaneet Ivan Morozov, Vasili Podkolzin ja Kirill Marchenko. Lisäksi joukkueen näkyvin hyökkääjä oli Andrei Kuzmenko. Nämä neljä hyökkääjää pelasivat sydämellä joukkueensa eteen. Muut olivat enemmän tai vähemmän kuutamolla.

Morozov ja Marchenko tulivat Jugra Hanti-Mansisjkin organisaatiosta viime kaudeksi Pietariin. Podkolzin on Vitjazin junioreista Pietariin siirtynyt tulevaisuuden tähti. Kuzmenko on 23-vuotiaana jo kokenut näihin pelaajiin verrattuna pelatessaan toista kautta SKA:n riveissä. Hänen yrittelijäisyytensä perustuu taas TsSKA:ssa opittuihin arvoihin.

SKA:n onni on se, että joukkueella on loistava ruotsalainen ykkösmaalivahti ja riittävästi hyviä yksilöitä voittamaan pelejä tarpeen tullen, mutta pitkälle kevääseen tämä ei johda.

Mikäli SKA:n luisu jatkuu, eikä joukkueen pelaaminen tiivisty, niin joukkue saattaa valahtaa runkosarjassa jopa sijalle neljä. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue saisi todennäköisesti ensimmäisellä kierroksella vastaansa Oleg Znaroksin valmentaman Spartak Moskovan, joka olisi myrkkyä kurittomalle SKA:lle ja suurella todennäköisyydellä pietarilaisten kausi päättyisi tähän ottelusarjaan.

SKA:lla on runkosarjaa jäljellä 15 ottelua ja näistä pietarilaisten iloksi yhdeksän pelataan kotiyleisön edessä. 15 ottelun aikana SKA kohtaa kahdesti Jokerit, sekä kahdesti vieraissa TsSKA:n.

Lisäksi otteluohjelmassa on kotiottelu Avangard Omskia vastaan sekä vierasottelut Salavat Julajev Ufaa ja Spartakia vastaan. Seitsemän kovaa ottelua tiedossa, jossa jokaisessa vastassa on tiiviisti puolustavat, kurinalaiset joukkueet.

Juttua muokattu kello 14.04. Jutusta poistettu virheellinen tieto. Plotnikov ei ollut pelaaja, joka taklasi Minskin MM-kisoissa Suomen Pekka Jormakkaa. Kyseessä oli Dinamo Moskovaa edustava Vadim Šipatšov

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös