Mielipide

Näkemys: Helsingin Jokereista rakennetaan Lauri Marjamäen pelikirjaan sopivampaa joukkuetta

KHL / Kolumni
Helsingin Jokerit on tehnyt toukokuussa useita laadukkaita pelaajahankintoja, jotka kuvaavat sitä, että kokoonpanoa rakennetaan entistä enemmän Lauri Marjamäen pelikirjan näköiseksi.

KHL:ssä on tapahtunut paljon siirtoja toukokuun aikana, kun 1.5. alkaen joukkueet ovat saaneet tehdä uusia sopimuksia ja kauppoja keskenään. Helsingin Jokereissa oli paljon lähtijöitä, mutta tulijoitakin on riittänyt pilvin pimein.

Maalivahtiosastoa Jokerit vahvisti ruotsalaisella Anders Lindbäckillä. Puolustukseen saapui Niklas Friman, Jakub Krejcik ja Jonathan Pudas. Hyökkäykseen Lindbäckin kanssa Torpedossa pelannut Jordan Schroeder, sekä maajoukkueesta tutut Iiro Pakarinen ja Julius Junttila.

Joukkueen odotetaan pystyvän vahvaan 60 metrin peliin

Jokereiden joukkueessa on mahdollista pitää 25 yhden- tai kahdensuuntaista sopimuspelaajaa, jonka lisäksi kaikki 1999 tai myöhemmin syntyneet junnut sopivat kokoonpanoon. Jokereilla on oletettavasti kaksi sopimuspaikkaa vielä jäljellä.

Jokerikonkari Sami Lepistön uran jatkosta ei ole vielä tietoa, mutta asian pitäisi selvitä toukokuun aikana.

Joukkuetta on rakennettu entistä pelaavammaksi

Helsingin Jokereiden kokoonpanoa katsoessa mieleen tulee ensin pelattavuus. Jokereiden kokoonpano niin puolustuksen kuin hyökkäyksenkin osalta on rakennettu siihen suuntaan, että kiekko pysyy hallussa ja tempo kentällä tulee olemaan kova. Joukkueen odotetaan pystyvän vahvaan 60 metrin peliin.

Yksi iso kysymysmerkki on keskushyökkääjien kohdalla. Puhtaita keskushyökkääjiä joukkueessa on toistaiseksi vain kaksi. Schroeder ja kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyt John Norman.

Lisäksi joukkueesta löytyy pudotuspeleissä keskellä pelannut Saku Mäenalanen ja kaksi kautta keskushyökkääjä luutinut Antti Pihlström. Huhtikuussa joukkueesta poistui keskikaistalta Peter Regin, Mika Niemi ja Petri Kontiola, eli kaksi kolmen kärkikentän keskushyökkääjää ja yksi rotaatiopelaaja. Tilalle on tullut vain yksi.

Täydellisessä maailmassa joukkueesta löytyisi aina puhtaita keskushyökkääjiä ainakin viisi kappaletta ja tämän lisäksi laitureita, jotka kykenevät pelaamaan keskellä. Nyt Jokereissa on tilanne, jossa senttereitä ei juuri ole, mutta keskellä pelaamaan kykeneviä laitureita kyllä on. Jokereissa ajatellaan ilmeisesti, että Mäenalanen pelaa tulevaisuudessakin keskushyökkääjänä.

Mäenalanen osoitti keskushyökkääjänä vahvuutensa kahden suunnan pelissä. Vahvasta liikkeestään tunnettu oululainen painoi erinomaisesti kahteen suuntaan pudotuspeleissä, ja helpotti näin Henrik Haapalan ja Nicklas Jensenin hyökkäyspelaamista.

Suurin ongelma oli aloituspisteellä, kun Jensen kävi ottamassa suurimman osan Mäenalasen aloituksista. Päävalmentaja Marjamäelle tämä kävi, sillä viisikkopeli toimi täydellisesti.

Kaksi vahvasti kiekkoa liikuttavaa oikealta laukovaa puolustajaa luo selkärangan kiekolliselle pelille, niin tasaviisikoin kuin ylivoimassakin.

Oletettavasti Jokerit rakentaa ketjujaan niin, että Mäenalasen rinnalle tuodaan tutkapari Oulun ajoilta, eli Junttila, sekä vahva laitahyökkääjä Pakarinen, joka otti toissa kaudella hyvällä prosentilla aloituksia Metallurg Magnitogorskin riveissä.

Ruotsalaiskeskushyökkääjä Norman palautetaan todennäköisesti Jesse Joensuun ja Brian O'Neillin väliin, jossa hyökkääjä on isoimmat pisteensä KHL:ssä takonutkin nousten peräti 20 maalin mieheksi.

Schroederin rinnalle todennäköisesti päätyy vahva laitahyökkääjä Veli-Matti Savinainen, sekä Jokereiden paras maalintekijä Jensen. Jenkkisentterin odotetaan saavan Jensenistä vielä enemmänkin irti, eikä jopa 30 maalin kausi tanskalaiselle olisi mikään mahdottomuus.

Neloskenttä Jokereissa kootaan varmasti Pihlströmin ja Marko Anttilan varaan, kuten tähänkin asti. Näin Jokereissa on rakennettu kolme kärkikenttää vahvoista pelaajista, jotka kykenevät vahvaan kiekolliseen peliin, jossa luistelu on merkittävässä roolissa.

Lisäksi joukkueessa on vahva neloskenttä, joka pystyy siirtämään pelin vastustajan päätyyn ja iskemään tarvittaessa tärkeitä maalejakin.

Puolustuksessa kätisyydet loistavat

Viime kaudella Jokereissa pelasi vain yksi oikealta laukova puolustaja, eli kanadalainen Alex Grant. Grant pelasi todella vahvasti Mikko Lehtosen pakkiparina, mutta Jevgeni Artjuhinin taklauksesta tullut aivotärähdys vaikeutti kanadalaisen loppukautta, eikä puolustaja päässyt enää parhaalle tasolleen.

Tulevalle kaudelle Jokerit hankki yhden oikealta laukovan puolustajan lisää, kun Ruotsin SHL:ssä Skellefteån riveissä vahvasti pelannut Pudas saapui Helsinkiin kahden vuoden sopimuksella. Pudas ja Grant tulevat olemaan avainasemassa Jokereissa tulevalla kaudella. Kaksi vahvasti kiekkoa liikuttavaa oikealta laukovaa puolustajaa luo selkärangan kiekolliselle pelille, niin tasaviisikoin kuin ylivoimassakin.

Puolustuksen kahteen kärkipariin riittää tungosta. Lehtosen ja mahdollisesti Lepistönkin poistuessa on uusille nimille tilaa. Liigassa Oulun Kärpissä loistanut Krejcik saanee paikan Grantin rinnalta, ja HPK:ssa kapteenina toiminut Friman isketään Pudasin viereen tuomaan tasaisuutta ja vastaamaan enemmän puolustusvelvoitteista.

Kolmosparissa pelaavat Jokereiden toinen tšekki David Sklenicka ja jokerikasvatti Tommi Kivistö. Ylimääräisinä puolustajina toimivat vasemmalta laukovat Viktor Lööv ja Teemu Eronen. Jokereiden puolustuksen ainut ongelma lienee fyysisyyden puute. Sklenicka, Friman, Kivistö ja Grant kykenevät suojelemaan omiaan, mutta Oliver Lauridsenin kaltainen poliisi oman maalin edustalta puuttuu.

Tässä täytyykin hieman ihmetellä, minkä vuoksi Jokerit kirjoitti jatkon kiekollisesti epävarman Löövin kanssa, mutta päästi kannattajillekin rakkaan Lauridsenin menemään. Lööv toki sopii pelitapaan huomattavasti tanskalaista paremmin, mutta on paljon epätasaisempi suorittaja, mitä hieman kiekollisesti lahjattomampi Lauridsen.

Lisäksi oletettavaa on, että Löövin peliaika tippuu aikaisemmilta kausilta, eikä Löövin tyylinen pelaaja oikein sovi seitsemänneksi puolustajaksi, kun taas Lauridsenille tämä paikka olisi ollut täydellinen.

Kokonaisuutena Jokereiden kokoonpanoa katsoessa läpi voisi kuvitella, että joukkue tulee alkavalla kaudella pelaamaan viihdyttävää jääkiekkoa ja saa parhaissa peleissään vastustajansa näyttämään todella heikoilta. Vaikeina iltoina joukkue voi olla pahastikin pulassa etenkin omalla puolustusalueellaan ja kovan fyysisen paineen alla.

Aika näyttää, mihin suuntaan Jokereiden peli lopulta iskoistuu, mutta tilanne näyttää lähtökohtaisesti mainiolta, ja odotuksia voi surutta nostattaa Helsingin Jokereiden ympärille.

» Lähetä palautetta toimitukselle