Mielipide

Näkemys: HPK:lta virheellisesti hylätty maali paljasti Liigasta uuden naurettavuuden – Tuomarit tuomaroivat pätkivän videokuvan perusteella, onko syy Liigan vai Telian?

LIIGA / Kolumni
Juuri pudotuspelien kynnyksellä on tuotu julki uusi haaste videotarkastuksiin liittyen: tuomareilla käytössään oleva videokuva pätkii.

Pudotuspelit ovat kahden liigakierroksen päässä. Pitkin kautta puheenaiheena olleet valmentajien haastot ja niistä seuraavat videopeijaiset ovat kasvattaneet medianäkyvyyttään kiihtyvällä tahdilla.

Pelaajat eivät tunnu olevan aivan varmoja, mikä on sallittua ja mikä ei.

Valmentajat ovat tietysti kaikesta täysin varmoja ja aina oikeassa.

Erotuomarivalmentaja selittelee ja kertoo, mitä tuomareilla on milloinkin mennyt vihkoon.

Tiistain HPK−KalPa-ottelun jälkimainingeissa erotuomarivalmentaja Masi Puolakka joutui jälleen toteamaan, että tuomareiden tuomio ei mennyt ihan putkeen. Selitykseksi hän heitti ennenkuulumattoman irtokiekon: tuomareilla videotarkastuksia varten käytössään olevat taulutietokoneet ovat siitä kehnoja, että niissä videokuva pätkii!

Ei siis riitä, että kuvaa joudutaan paineen alla tihrustamaan toimitsija-aitiossa paperiarkin kokoiselta ruudulta, vaan nyt vielä pahoitellaan kansallisessa kuvayhteydessä olevia katkoksia!

Ota siinä nyt selvää, aiheuttiko se Tuppuraisen siro luistin maalivahdin häirintää tai kuka nosti ja kumpaa jalkaa maalintekotilanteessa.

Selitys on siinäkin mielessä uskomaton ja kehno, että vaikka taulutietokoneen pienellä ruudulla kuvataajuus olisikin heikko, on tuomareiden apuna tilannehuone. Siellä luulisi tekniikan olevan sillä tasolla, ettei tässä tarvitsisi vakavissaan haikailla videotuomareiden ja heidän luotettavien VHS-nauhureidensa perään.

Pudotuspeleissä valmentajat tuskin jättävät ainuttakaan haastomahdollisuutta käyttämättä. Se on kuitenkin toinen asia, kannattaako haasto.

Toistaiseksi on epäselvää, kumman syytä tuomarien aivan naurettava apuvälineongelma on: ammattilaissarjaa hallinnoivan Liigan keskustoimiston vai sarjan mediakumppanin Telian, jonka ydinliiketoimintaa on tietoliikenne.

» Lähetä palautetta toimitukselle