Mielipide

Näkemys: HPK ei ole Leicester City eikä Meg Ryanin Uneton Seattlessa

LIIGA / Kolumni
Suomalainen urheiluromantikkomies on oman suosikkiseuransa tiputtua jatkosta lähes aina pienien seurojen puolella, vaikka yleensä inhoaakin ällöromanttisia elokuvia. Lähes jokaisen penkkiurheilijan sisällä asuu kuitenkin useiden romanttisten elokuvien näyttelijätär Meg Ryan, Uneton Seattlessa -elokuvan toinen päätähdistä.

Kevätkausi 2016 Englannin Valioliigassa oli koko jalkapalloilevan maailman kiintopisteenä. Valioliiga-tasolla kääpiöseura Leicester City otti tammikuun puolivälissä sarjan kärkipaikan ja urheiluromantikot ympäri maailman seurasivat pitääkö Leicesterin johto loppuun saakka.

Pitihän se, voitto irtosi lopulta peräti 10 pisteen marginaalilla toiseksi tulleeseen suurseuraksi luettavaan Arsenaliin.

Me urheiluromantikot – minä mukaan lukien – hurrasimme Leicesterin puolesta. Kuten suurin osa viimeistään loppukaudesta, kun oma suosikkijoukkue ei voinut enää voittaa mestaruutta. Ainoastaan ehkä Suomen tunnetuin Arsenal-fani, Jukka Rönkä, saattoi olla näreissään, sillä Arsenalin edellisestä mestaruudesta oli jo tuolloin 12 vuotta aikaa, eikä uutta mestaruutta ole näkyvissä lähitulevaisuudessakaan, kuin kunnon taikalaseilla.

Jälkeenpäin minua on hieman nolostuttanut tuo kannustukseni ja Leicesterin mestaruusjahdin seuraaminen. Tuo jos joku oli gloryhunterismia, jota kauniimmin kutsutaan alan piireissä termillä hypätä bandwagoniin.

Puolen Suomen joukkue Oulun Kärpät on Liigan 2000-luvun dynastia. Kausi ei ole loppunut kertaakaan runkosarjaan ja mestaruuksia on tullut seitsemän.

Senpä takia juuri kukaan muu kuin kauden alusta asti Kärppiä kannattanut ei tässä kohtaa kannata Kärppiä, vaan HPK:ta. Pieni ja sympaattinen vastaan iso paha Kärpät.

Kateus on ansaittava ja meidän megryanimme elää.

Liigan pelaajabudjetteja vertailtaessa HPK:n 1,75  miljoonaa on Kärppien kolmen miljoonan budjetista noin 58 prosenttiyksikköä. Kärppien pelaajabudjetti tosin hieman ylittyi, kun Jussi Jokinen tuli tammikuussa Kärppiin. Sarjan suurin pelaajabudjetti on HIFK:n 3,25 miljoonaa euroa.

Siirrytään pelaajabudjeteista budjetteihin. Ne kun kulkevat käsi kädessä. Tämän kauden Valioliigassa Manchester Cityllä on suurin budjetti, noin 1,1 miljardia euroa. Toiseksi suurin on Liverpoolin 950 miljoonaa. Pienin lukema on Cardiffin 97 miljoonaa. Leicesterin 347 miljoonaa euroa on hyvää ylempää keskitasoa.

Kärpät ja Liverpool ovat siis sarjan kakkosia tällä kaudella budjettisarjoissa.

Arsenalin budjetti 625,5 miljoonaa on kutakuinkin prosentuaalisesti saman verran Liverpoolin budjetista, kuin mitä HPK:n lukema on Kärppien pelaajabudjetista.

HPK ei siis ole missään nimessä mikään cardiff, ei edes leicester, vaan arsenal. Se on maailman urheilusarjojen budjetteja vertailtaessa Liiga-sarjan kärkeen verrattuna melko iso seura. Ja hyvä niin, sarja on sen ansiosta tasaisempi ja pienemmät seurat saavat mahdollisuuden hyvällä työllä päästä taistelemaan jopa mestaruudesta. Urheiluromantikotkin kiittävät.

Hyppää siis ihan rauhassa minkä tahansa seuran bandwagoniin – mutta muista Meg Ryan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle