Mielipide

Näkemys: HIFK:n nuori tähtipelaaja Anton Lundell on noussut joukkueensa kärkiryhmään − Pelaa ikäisekseen kypsästi

LIIGA / Kolumni
Suomalaisittain ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden ehkä kuumin nimi on keskushyökkääjä Anton Lundell, joka on vakuuttanut kypsällä keskikaistan pelaamisellaan. Lundell ei ole kentän räiskyvin tai näkyvin pelaaja, mutta hänen ratkaisunsa ovat usein peliä edistäviä.

HIFK:n keskushyökkääjän Anton Lundellin, 18, alkukausi on ollut tasaisen varmaa suorittamista ilman ihmetemppuja. 185-senttinen ja 83-kiloinen nuorukainen suorittaa kentällä ikäänsä nähden laadukkaasti kahteen suuntaan.

Lundellia vaivasi alkukaudesta muun joukkueen tavoin tehottomuus, mutta tehoja on silti syntynyt kiitettävään tahtiin alkukauden aikana. 17 otteluun sentteri on tehoillut 10 tehopisteen verran, joista kolme on syntynyt ylivoimalla. Tämä oikeuttaa Liigan pistepörssissä sijaan 62.

Nuorukaista ei tule kuitenkaan arvioida vain pistepörssin perusteella. Tapa miten hän tekee ja lukee peliä, sijoittuu oikein ja tarjoaa syöttöpaikkaa keskikaistalla on erittäin kypsää. Kiekonhallintatilastoissa Lundell on yli 10 ottelua pelanneista toisella sijalla lukemalla 64,2, eli Lundellin ollessa jäällä HIFK on hallinnut kiekkoa reilusti vastustajaa enemmän. Tähän vaikuttaa jonkin verran se, että Lundell aloittaa 59,6 prosenttia aloituksistaan hyökkäyspäässä.

Lundell on pelannut suurimman osan kaudesta kolmosketjun keskellä. Viimeisessä kahdessa ottelussa ennen maajoukkuetaukoa HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen nosti Lundellin kakkosketjun keskelle. HIFK:n rosterin leveys mahdollistaa sen, että joukkueen peli ei ole riippuvainen Lundellista, joten häneen ei kohdistu kohtuuttoman iso taakka ja hän saa kehittyä ja kasvaa isoon rooliin rauhassa. Keskushyökkääjän peliaika onkin ollut maltillinen 14:34 alkukauden aikana.

Lundell pelaa kokonaisvaltaisesti laadukasta ja jossain määrin hieman näkymätöntä peliä. Tässä mielessä, ei tule yllätyksenä, että yksi Lundellin jääkiekkoidoleista on Florida Panthersia edustava keskushyökkääjä Aleksander Barkov.

Miehen omien sanojensa mukaan kehityskohteet ovat fyysisessä puolessa ja nimenomaan voiman hankkimisessa jokaiselle osa-alueelle, jotta esimerkiksi kamppailupelaaminen helpottuisi. Kehityskohde on looginen, sillä NHL:ssä keskikaista on äärimmäisen raadollinen paikka pelata, joten fyysisten ominaisuuksien kehittäminen on välttämätöntä, jos kentällä haluaa tehdä muutakin kun selviytyä.

TSN-kanava arvioi kauden alla omassa rankingissaan, että Lundell varattaisiin tulevana kesänä numerolla yhdeksän. Lundellilla on vielä reilusti aikaa nostaa osakkeitaan Liiga-kauden ja mahdollisten MM-kisojen aikana NHL-pomojen silmissä. Lundellin vahvuus on kokonaisvaltaisuus, mutta mitään varsinaista erityisominaisuutta hänellä ei ole. Tästä syystä hän ei todennäköisesti koskaan tule olemaan NHL:n terävintä kärkeä, mutta luotettavaksi kakkos- tai kolmosketjun sentteriksi hänellä on ehdottomasti avaimet käsissään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös