Mielipide

Näkemys: Golden Knightsista on rakentumassa tulevaisuuden kestomenestyjä − siirtotakarajalla hankittu Mark Stone on yksi NHL:n parhaista laitureista

NHL / Kolumni
Golden Knights hyödynsi Senatorsin epämiellyttävää tilannetta ja hankki Mark Stonen, yhden sarjan parhaista laitureista, seuraavaksi kahdeksaksi vuodeksi.

Vegas Golden Knightsin GM George McPhee oli aktiivisesti yhteydessä Ottawa Senatorsin GM:ään Pierre Dorioniin jo viime vuoden siirtotakarajalla. Raporttien mukaan Golden Knights oli vahvasti kiinnostunut ruotsalaistähti Erik Karlssonista, ja neuvottelut jatkuivat aina viimeisille minuuteille saakka. Lopulta kauppa jäi toteutumatta, ja Karlsson siirtyi kesällä San Jose Sharksiin. 

Myös tämän vuoden siirtotakarajalla McPhee oli jälleen isoimman mahdollisen kalan perässä. Tällä kertaa tärppäsi, kun Golden Knights hankki tähtihyökkääjä Mark Stonen Senatorsista vaihdossa puolustajalupaus Erik Brännströmiin, hyökkääjä Oscar Lindbergiin ja toisen kierroksen varausvuoroon kesän 2020 varaustilaisuuteen. 

Senatorsin kädet olivat Stonen kanssa hyvin tiukkaan sidotut. 26-vuotias laituri solmi elokuussa joukkueen kanssa ainoastaan yksivuotisen jatkosopimuksen, ja tänä kesänä Stonesta olisi tullut ensimmäistä kertaa rajoittamaton vapaa agentti, jos uutta jatkosopimusta ei olisi solmittu ennen heinäkuun ensimmäistä päivää.

Senators ja Stonen edustajat kävivät keskustelua jatkosopimuksesta hyvin lähelle siirtotakarajaa, mutta lopulta kävi selväksi, että Stonen kauppaaminen siirtotakarajalla oli Dorionille viimeinen mahdollisuus saada joukkueen ykköstähdestä edes jonkunlainen kompensaatio.

Ottaen huomioon Dorionin asetelman neuvotteluissa, mielestäni hän onnistui saamaan Stonesta kohtalaisen vastineen.

Golden Knightsin kesän 2017 varaustilaisuuden ykköskierroksella varaama Brännström on kiistatta yksi lupaavimmista NHL:n ulkopuolisista jääkiekkoilijoista. Huikeana luistelijana tunnettu 19-vuotias ruotsalaispuolustaja on tehnyt tällä kaudella peräti 28 tehopistettä 41 AHL-ottelussa, ja hän loisti myös vuodenvaihteessa Ruotsin parhaana pelaajana nuorten MM-kisoissa. Brännström pelannee NHL:ssä jo ensi kaudella, ja hänellä on potentiaalia nousta pienestä koostaan huolimatta kiistattomaksi kärkipuolustajaksi. 

Vaikka Brännström on huipputason lupaus, kakkoskierroksen varausvuoron saaminen ykköskierroksen vuoron sijasta ei tietysti ole Senatorsin kannalta paras mahdollinen suoritus. On kuitenkin helppo kuvitella, ettei Dorionille tullut eteen parempaa tarjousta, mitä Golden Knights esitti. 

Lasvegasilaisjoukkue on tilanteessa, jossa pudotuspelipaikka on erittäin todennäköinen, mutta tie esimerkiksi konferenssifinaaleihin on todella haastava. Esimerkiksi The Athletic -toimittaja Dom Luszczyszynin mallin mukaan Calgary Flamesilla on 86 prosentin todennäköisyydet sijoittua Tyynenmeren divisioonassa ensimmäiseksi, Sharksilla 84 prosentin sijoittua toiseksi ja Golden Knightsilla 90 prosentin sijoittua kolmanneksi. Tämä tarkoittaa, että konferenssifinaaleihin päästäkseen Golden Knightsin pitäisi hyvin todennäköisesti voittaa Sharks ensimmäisellä ja Flames toisella kierroksella. 

Luszczyszynin mallin mukaan Golden Knightsilla onkin Stonen hankkimisenkin jälkeen vain 23 prosentin todennäköisyydet edetä konferenssifinaaleihin asti ja vain neljän prosentin todennäköisyydet voittaa Stanley Cup.

Tämän ottaen huomioon, ei vuokrapelaajien hankkimisessa olisi Golden Knightsin kannalta juuri järkeä. Tämän vuoksi ei ollut kovin yllättävää, että pian kaupan toteutumisen jälkeen Stone allekirjoitti seuran kanssa kahdeksan vuoden ja yhteensä 76 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

McPhee ei olisi uhrannut parasta lupaustaan saadakseen Stonen vain muutamaksi kuukaudeksi, vaan jatkosopimuksesta oli varmuus jo ennen kaupan toteutumista.

Stone on usealla osa-alueella yksi NHL:n parhaista laitahyökkääjistä, vaikkei vielä kertaakaan ole urallaan rikkonut edes 65 tehopisteen rajaa. Esimerkiksi Corsican pelaajarankingissa hän on listattu sarjan seitsemänneksi parhaaksi oikeaksi laitahyökkääjäksi.

Puhutaan täysin käänteentekevästä pelaajasta kumpaankin suuntaan. Stonen vaikutus puolustuspelaamiseen on laitahyökkääjälle poikkeuksellisen iso. Hän on erinomainen keskialueen suunnanmuutoksissa ja erityisesti hallituissa puolustussiniviivan ylityksissä hän on yksi sarjan parhaista hyökkääjistä.

Stone on ollut viimeisten kolmen kauden aikana yksi parhaista antamaan laukauksiin johtaneita syöttöjä. Hän tuo myös lisätehoja Golden Knightsin ylivoimalle, joka on tällä kaudella ollut keskitasoa heikompaa etenkin viimeistelyn suhteen.

Kaiken yllä sanotun huomioon ottaen Stonen solmima maksimipituinen jatkosopimus, joka vaikuttaa Golden Knightsin palkkakattoon 9,5 miljoonan dollarin verran, on seuralle jopa edullinen. Joukkue hyötyy selvästi myös Vegasin alhaisesta veroprosentista. Esimerkiksi Ottawassa Senatorsin olisi täytynyt maksaa Stonelle keskimäärin 13 miljoonaa dollaria kaudessa, jotta hänelle olisi jäänyt saman verran käteen kuin nyt Vegasissa. 

Golden Knights on joukkueena tilanteessa, jossa Stonen kaltaisen pelaajan hankkiminen pitkäksi aikaa on joukkueen kannalta järkevää. Organisaatiolla on Brännströmin kauppaamisenkin jälkeen useita lupauksia Cody Glassin, Lucas Elvenesin, Nicolas Haguen ja potentiaalisesti jopa Nikita Gusevin muodossa.

Vaikka viime kauden finaalipaikan toistaminen näyttää tällä kaudella hyvin epätodennäköiseltä, on Golden Knights asemassa, jossa se voi realistisesti taistella tulevaisuudessa Läntisen konferenssin kärkisijoista vuosi toisensa jälkeen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös